Övsömör (herpes zoster) tünetei, oka és kezelése

 
Az övsömör (herpes zoster) nagyobb gyermekek vagy felnőttek betegsége leginkább.

Övsömör oka:

Az övsömör kórokozója a varicella zoster vírus, ami a bárányhimlő kialakulásáért is felelős. A bárányhimlőn átesett személyek betegsége.
 
Övsömör esetén a szervezetben tovább élő bárányhimlő vírus valamilyen okból aktiválódik és tüneteket okoz.
 
A szervezetben megbújó kórokozót nagyobb megterhelés, láz, egyéb fertőzések miatt terhelt immunrendszer, daganat stb. reaktiválhatja és kialakulnak az övsömör jellegzetes tünetei. Gyakorlatilag minden olyan hatás reaktiválhatja a vírust, mely az immunrendszer működését csökkenti.
 
Esetenként az övsömör kialakulása hívja fel a figyelmet egy háttérben kifejlődő betegségre (pl daganat)

Övsömör tünetei:

Az övsömör kezdetén, a bőrtünetek jelentkezése előtt 1-3 nappal, viszkető, égő, körülírt fájdalom jelentkezik az érintett területen.
 
Az övsömör bevezető fájdalma olyan erős lehet, hogy a bőrtünetek kialakulásáig az elhelyezkedésétől függően belszervi betegségekre gyanakodhat az orvos. (pl hason elhelyezkedő övsömör epe vagy vakbélgyulladás jellegű fájdalmat okozhat.)
 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Ajánló Antibiotikumok
Védőoltások
Fertőző betegségek
(Új lapon nyílnak meg)

Ezután a bőrt ellátó gerincvelői idegnek megfelelően, hólyagos bőrelváltozás kezdődik.
 
Az övsömör kiütések hasonlóak a bárányhimlőhöz, először hólyagosak majd bepörkösödnek.
 
Mivel az érző ideg beidegzési területének megfelelően helyezkednek el, jellemzően mindig csak a test féloldalán jelentkeznek és csupán az ideg által ellátott szelvényben.
 
Néha csak egy, máskor több körülírt hólyagcsoport alakul ki az adott szelvényben. Az övsömör hólyagok 2-3 hét alatt elszíneződést (pigmentációt), vagy apró hegeket hátrahagyva gyógyulnak.
 
Gyermekkorban az övsömör szinte fájdalmatlan. Az övsömör lefolyása annál enyhébb minél fiatalabb a gyermek.
 
Hogy néz ki az övsömör? Ha bírod az egészségügyi témájú képeket, itt megnézheted.
 

Az övsömör kezelése:

Az övsömör hólyagjainak kezelése helyileg szárító krémekkel és pasztákkal történik.
 
A hólyagok helyén kialakuló hámfosztott területeket hámosító krémmel lehet kezelni. A hólyagokban található folyadék tele van vírussal, így azok vakarása, megnyitása kedvez a terjedésnek. 
 
A fájdalom mértékétől függően fájdalomcsillapító adása szükséges. Az idegek regenerálódásának elősegítése miatt B-vitaminokat szoktak alkalmazni.
 
Övsömör esetén is hatásos az aciklovir tartalmú vírus ellenes gyógyszer alkalmazása, ezt azonban időben kell elkezdeni, különben nem hatásos a kezelés.