Pelenkakiütés oka és kezelése (pelenkadermatitis, erythema gluteale)

A csecsemők popsiján, a pelenkával fedett területeken, gyakran jelentkezik különböző mértékű gyulladás. Az enyhe pelenkakiütés, egyszerű bőrpír formájában jelentkezik, nagyobb fokú gyulladás esetén akár hólyagokat, sebesedést és hámlást is okozhat.

A pelenkakiütés oka:

A pelenkával borított bőrfelület, nem képes szellőzni, az állandó nedvesség, a meleg és a dörzsölés káros hatással van a popsi bőrére. A baba székletében található baktériumok enzimjei, a vizelet karbamidjából ammóniát állítanak elő, ami lúgos kémhatást eredményez. Ennek hatására a bőr ellenálló képessége csökken, és pelenkakiütés alakulhat ki. A pelenka alatti nedves, párás környezet kedvez a kórokozók (baktériumok, gombák) szaporodásának, amelyek a bőrt fertőzve fokozzák a pelenkakiütés mértékét.

A pelenkakiütés tünetei:

A pelenkakiütés jellemzően, a pelenka határát követő éles határú bőrpír formájában kezdődik, esetleg nedvező, vagy hámfosztott területekkel. A hajlatok bőre gyulladásmentes.

Gombás fertőzés miatti pelenkakiütés esetén a gyulladás a végbél, nemi szervek vagy a hajlatok környékéről indul. A szélein sokszor karéjos hámlás figyelhető meg.

A gennykeltő baktériumok kerek, felületes nedvező gyulladásokat okoznak a popsi bőrén, ami kezelés hiányában továbbterjedhet akár az egész testre.

A baktériumok, gombák és a bőrt ért kedvezőtlen fizikai és kémiai hatások következtében akár papula, göb is megjelenhet a pelenkakiütés során.

A baba bőrét minden pelenkacserénél kíméletesen és alaposan meg kell tisztítani.
 
Erre kiválóan alkalmasak a kereskedelmi forgalomban kapható popsitörlő kendők, de az óvatos langyos vizes lemosás, vagy naponta többszöri fürdetés is segít a pelenkakiütés kezelésében. A baba bőrének szárítása során kerüljük az erős dörzsölést, alaposan és kíméletesen szárítsuk meg a popsit.
 
A pelenkát csak teljesen száraz bőrre adjuk rá, érdemes a babát pelenka nélkül szellőztetni, így a bőre megnyugszik.
 
Minden pelenkacserénél használjunk popsikrémet, mely védi a bőrt a nedvességtől, hámosító és gyulladáscsökkentő hatású. Sok szer kapható mely mind alkalmas a pelenkakiütés megelőzésére, vagy kezelésére. Léteznek kevert patikai készítmények ( pl, cink-oxid, és panthenol tartalmú popsikrémek), vagy gyári készítmények, melyek közül az ismertebbek pl. Bepanthen plus, Neogranormon, Sudocrem… stb.
 
A baba bőrének védelme közben kerüljük a szappanokat, parfümözött, vagy alkoholos készítményeket és ne használjunk hintőport.
 
Amennyiben néhány napon belül nem szűnnek a pelenkakiütés tünetei, mutassuk meg a kicsit gyermekorvosnak. A tapasztalt bőrelváltozás alapján gomba, vagy baktérium elleni krémet fog javasolni amitől megszűnik a gond.

A pelenkakiütés megelőzése:

A pelenkakiütés megelőzése és kezelése során ugyanazok a teendőink. Sokszor a legnagyobb igyekezet, gondos bőrápolás ellenére sem sikerül elkerülni a pelekakiütés kialakulását, a cikk elején részletezett okok miatt. A napjainkban elterjedt korszerű nadrágpelenkák, bőrápoló és bőrvédő krémek miatt gyakorlatilag egy ártalmatlan, ám kellemetlen jelenség csupán, ami még felülfertőződés esetén is otthon jól kezelhető az orvos által felírt krémekkel.