Pikkelysömör (psoriasis), oka, tünetei és kezelése gyermekkorban

 
A pikkelysömör egy makacs visszatérő bőrbetegség, mely a bőrt, körmöket és ízületeket érintő tüneteket okozhat. Nem fertőző, kialakulásában veleszületett hajlam és környezeti hatások is közrejátszanak. Magyarországon a népesség mintegy 2% szenved a betegségben.
 

A pikkelysömör okai:

 
A pikkelysömör tényleges oka, jelenleg még ismeretlen, de az bizonyos hogy nagy szerepe van a kialakulásában az öröklődésnek. Maga a betegség nem öröklődik, csupán a betegségre való hajlam. Örökölt pikkelysömör hajlam esetén, a gyermek bőre bizonyos ingerekre a psoriasis megjelenésével válaszol, így a betegség lefolyása hullámzó. Heveny tünetek és tünetmentes időszakok váltakoznak, ám megfelelő kezeléssel és életmóddal tartós tünetmentesség érhető el.
 
A pikkelysömör tüneteinek fellángolását aktiválhatja rengeteg dolog. Ilyen például a bőr mechanikus igénybevétele, vírusfertőzések, lázas betegségek, egyes gyógyszerek, emésztési zavarok, idült gyulladásos gócok (fog, mandula stb…) stressz stb…
 
A betegség fellángolásakor fokozott sejtosztódás indul el a bőr hámrétegében, amit a szarutermelő sejtek túlműködése okoz, így a bőr fokozott elszarusodása, és pikkelyképződés alakul ki.
 

A pikkelysömör tünetei:

 
Néhány millimétertől 1-2 cm-ig terjedő nagyságú, vörös, pikkelyes papulák és plakkok képződnek a bőr felszínén (kép), melyek a bőrből kiemelkednek. Főleg a térden, könyökön, végtagok feszítő oldalán figyelhetők meg, de a törzsön és a hajas fejbőrön is gyakoriak. A hajas fejbőrön a gyulladt körülírt területeket pikkelyes fehér felrakódás fedi. A beteg és az egészséges felületek éles határral különölnek el egymástól.
 

kép)
 
Nagyon súlyos fellángolás esetén, testszerte kialakuló elváltozások alakulnak ki, a körmök betegségével, hajhullással, és nyirokcsomó duzzanatokkal kísérve.
 

A pikkelysömör diagnózisa:

 
A bőrelváltozások annyira jellegzetesek, hogy a puszta látvány elég általában a diagnózis felállítására. Kétséges esetben szövettani vizsgálattal lehet igazolni a pikkelysömör betegséget.
 

A pikkelysömör kezelése:

 

A pikkelysömör ellen nem rendelkezünk oki terápiával, csak a tünetek csökkentése lehetséges.
 
A kezelés során a plakkokat hámlasztó krémekkel, és kenőcsökkel kell feloldani (kén, szalicil stb… tartalmú), és a gyulladást szteroid vagy Dithranol oldados kezeléssel lehet csökkenteni.
 
Súlyosabb esetben szükség lehet belsőleg alkalmazott szerekre is, melyek a fokozott szaruképződést gátolják.
 
Az elért tünetmentesség fenntartásában nagy segítség lehet a fényterápia (napozás, szolárium, kvarcfény).
 
Fel kell kutatni a fellángolást okozó hatásokat, az egyéb betegségek gyógyítása,  és a gócok eltávolítása (pl. rossz fogak, krónikusan gyulladt mandulák, stb…)
 

A pikkelysömör prognózisa:

 
Hullámzó lefolyású, gyógyíthatatlan betegség, mely tünetmentessé tehető. Tünetmentes időszakok után a bőrt ért inger hatására kiújulhatnak a tünetek, ám a fellángolás elején elkezdve a terápiát, megakadályozható a súlyos tünetek kialakulása. A bőrt óvni kell és ápolni az egészséges embereknél kicsit körültekintőbben, hisz az ártalmatlan ingerek (leégés, rovarcsípés, sérülések, bőrszárazság stb…) aktiválhatja a pikkelysömört.
 

 A pikkelysömör szövődményei:

 
Nem kezelt, elhanyagolt esetben, az ízületi gyulladással járó forma az ízületek tartós károsodását és rokkantságot okozhatnak. A gyulladt bőr védtelen a kórokozók ellen, könnyen felülfertőződik, és pyoderma alakulhat ki.