Pylorus stenosis (csecsemőkori gyomorkimenet-szűkület)

 
A pylorus stenosis a fiatal csecsemőkor betegsége. A betegség lényege, hogy a gyomorkimenet (pylorus, gyomorzár) körül található izomzat megduzzad, ezáltal a gyomorból nem tud továbbhaladni a táplálék a vékonybelek felé. A pylorus stenosis jellemzően 3-6 hetes korban jelentkezik.

A pylorus stenosis oka:

A pylorus stenosis oka ismeretlen, a beidegzés zavara állhat a hátterében és feltehetően genetikai tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában. Kezdetben a gyomorkimenet körüli izomgyűrű (pylorus) görcse figyelhető meg, majd a görcs következtében az izomzat megvastagodik.
 
Az izomgyűrű szerepe a gyomor ürülésének a szabályozása, így mind a görcs, mind a megvastagodott izomzat szűkíti a kimenetet, így az étel nem tud továbbhaladni a gyomorból. A szűkület (stenosis) néha már a méhen belüli életben elkezdődik.

A pylorus stenosis tünetei:

A pylorus stenosis legerősebb tünete a csaknem minden szopáskor jelentkező sugárhányás. Sokszor már az étkezés alatt vagy közvetlenül utána jelentkezik.
 
A csecsemő emiatt éhezik, nyugtalanná síróssá válik.
 
Az elégtelen táplálkozás miatt kiszáradás kezdődik, bőre könnyen ráncolhatóvá válik, súlygyarapodása csökken vagy akár fogyás lép fel.
 
A székletek száma csökken, a széklet besűrűsödik, sőt székrekedés jelentkezhet, hisz a tápcsatornába egyre kevesebb táplálék kerül.
 
A hányások, és a folyadékpótlás hiánya miatt felborul az elektrolit egyensúlya is.
 
A pylorus stenosis betegségben szenvedő csecsemő arckifejezése öreges, aggódó, a homloka ráncolt.
 
Vizeleteinek száma csökken, bőre száraz.
 
Mivel a gyomor próbálja kinyomni magából a táplálékot, sokszor megfigyelhető a has felső részének hullámszerű mozgása, melyet sokszor ismét hányás követ.
 

A pylorus stenosis kivizsgálása:

Mivel más betegség is okoz a fent leírtakhoz hasonló tüneteket, fontos a pylorus stenosis  betegség pontos diagnosztizálása. A kórelőzmények és a baba általános állapota megalapozza a pylorus stenosis gyanúját.
 
A fizikális vizsgálat során az orvos a kiszáradásra utaló jeleket láthat, a csecsemő gyomortája elődomborodik, ahol az orvos sokszor ki tudja váltani a gyomor kívülről is látható perisztaltikáját. (guruló labda tünet).
 
A víz és elektrolit háztartás állapotáról vérvétel segítségével kaphat képet, és a pylorus szűkület hasi ultrahang vagy kontrasztanyagos röntgen vizsgálat segítségével igazolható.