Pyoderma kezelése és ápolása gyermekkorban

 
A pyoderma a gennyes bőrbetegég orvosi latin neve. Gennykeltő baktériumok okozzák, leggyakrabban a streptococcus és a staphylococcus baktériumok csoportjába tartozó kórokozók felelősek a pyoderma kialakulásáért. Többféle kórkép tartozik a gennyes bőrbetegségek csoportjába, ezek listáját és leírását itt gyűjtöttük össze.
 
A gyermekek bőrének felépítése és ellenálló képessége különbözik a felnőttek bőrétől, ez az oka annak hogy a kórokozók sokkal könnyebben utat találnak a bőr mélyebb rétegei közé. A pyodermea gyermekeknél gyakori betegség.
 
Az immunrendszer működése is gyengébb még kisgyermekkorban, így pl. egy elvakart szúnyogcsípés, vagy kis gennyes gyulladás a bőrön könnyebben okoz nagy kiterjedésű fertőzéseket, vagy súlyos elhanyagolt esetben akár vérmérgezést (sepsis) is.

Teendők pyoderma esetén

Gyanús gennyes bőrelváltozás esetén forduljunk orvoshoz. A gyermek ne menjen közösségbe, és lehetőleg különítsük el a testvérektől is, mert a pyoderma erősen fertőz, így a többi gyermek is könnyen elkapja.
 
Visszatérő gennyes bőrfertőzések esetén a környezet fertőtlenítése szükséges, illetve mind a beteg gyermek, mind a családtagok orrából és torkából érdemes mintát küldeni tenyésztésre, a fertőzőforrás felderítése céljából. (a pyodermáért felelős kórokozók felelősek a legtöbb bakteriális eredetű felső légúti gyulladásért is). Pozitív tenyésztési eredmény esetén a fertőzőforrás gyógyításával lehet megelőzni a további megbetegedéseket.
 
Az orvos a gyanús elváltozások váladékából mintát küld bakterológiai tenyésztésre, és az antibiotikum érzékenység meghatározása miatt.
 


 
Amennyiben bőrgyógyászati alapbetegség okozza a pyoderma kialakulását, a gyógyulás sikere az alapbetegség gyógyításától is függ, így azt is kezelni kell. Egy ekcémás gyermek az eleve gyulladt bőrét vakarva, sokkal könnyebben fertőződik meg baktériumokkal.
 
A pyoderma kezelésében az első feladat az elváltozás helyi kezelése. Erre a célra alkoholos vagy Betadine-os letörlést, illetve gyulladáscsökkentő krémeket, ecsetelőket használnak. (Betadine krém, Bactroban krém, Mercurochrom oldat stb…). Az előírt krémeket és ecsetelőket vékony rétegben kell felvinni.
 
Nagyobb kiterjedésű pyoderma esetén fertőtlenítő fürdetést rendelhet el az orvos.
 
Láz, fiatal életkor, vagy nagy kiterjedés esetén belsőleg alkalmazott antibiotikum és kórházi kezelés is szükséges lehet a fertőzés legyőzése miatt.
 
A gennyes bőrelváltozásokat érdemes a kezelések után fedőkötéssel ellátni, hogy megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését a sebváladék által.
 
A sebkezelés során ne érjünk a sebhez, használjunk védőkesztyűt, és a használt eszközöket kötszereket kezeljük fertőző anyagként. A sebváladék felnőtteket is megbetegíthet.
 
A gyermek környezetét rendszeresen fertőtlenítsük, ruháit, ágyneműjét fertőtlenítő mosással mossuk. A fürdetések után a fürdőkádat és használt eszközöket alaposan fertőtlenítsük.
 

A pyoderma megelőzése:

A megelőzés szempontjából a tisztaság a legfontosabb.
 

Rossz szociális és higiénés körülmények között élő gyermekek körében sokkal gyakoribb a pyoderma kialakulása.
 
Tiszta környezet, tiszta bőr és tiszta ruha a megelőzés kulcsa.
 
A gyermek bőrének sajátosságai miatt a fürdetés és bőrápolás módja eltér a felnőttkoritól, a  nem megfelelő bőrápolás növeli a fertőzések esélyét.
 
A különféle bőrgyógyászati betegségek (pl ekcéma, csalánkiütés stb…), rovarcsípések, kiütéses fertőző betegségek a bőr védekezését rontják.
 
A hólyagos elváltozások kifakadásával, vagy a viszkető bőr vakarásával az apró bőrsérüléseken keresztül a kórokozó bejut a bőrbe és másodlagos gennyes bőrfertőzést okozhat. A fenti esetekben az alapbetegség gyógyítása, és a fokozott tisztaság segít.
 
A vakarózás ellen a gyermek körme legyen rövid és tiszta, a viszkető betegségek tüneteit csökkentsük az orvos által előírt módon (pl Fenistil csepp, helyi hűsítő ecsetelők…). A csecsemő kezére kesztyűt (vagy zoknit)  húzhatunk, így nem tudja felkarmolni a viszkető bőrt.
 
A pyodermák fajtáiról, az idesorolt bőrbetegségekről itt olvashatsz.