Reflux betegség (GOR) tünetei csecsemő és gyermekkorban

 
A reflux betegség (GOR, gastrooesophagealis reflux) a tápcsatorna felső szakaszának működési zavara. A reflux során az emésztőnedvekkel kevert gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, így tüneteket (gyomorégés), nyálkahártya gyulladást és hosszútávon szövődményes elváltozást okoz.

A reflux betegség oka:

A nyelőcső alsó szakaszán található körkörös záróizom elégtelenül zár, így a gyomor tartalma vissza tud kerülni a nyelőcsőbe. A reflux okozója a záróizom gyengesége, vagy megnövekedett hasűri nyomás, esetenként a két tényező együttesen.

A reflux tünetei:

A reflux tünetei és következményei egyénenként és életkoronként változatosak. A reflux betegség vezető tünetei a gyomorégés, etetéshez kapcsolódó bukás és hányás (nagyobb mennyiségű étel visszafolyása esetén), savas felböfögés és nyelési fájdalom.
 
Kép a refluxos bukásról. Csak akkor nézd meg ha bírod az egészségügyi témájú képeket!
 
A reflux miatt újszülött és csecsemőkorban gyakori bukás és hányás figyelhető meg, valamint nyűgösség bukáskor.
 
A bukás önmagában normális jelenség, a legtöbb kisbaba bukik néha mert az emésztőrendszere fejletlen. A fiziológiás bukás kis mennyiségű, fehér színű és nem jár sírással.
 

Reflux esetén a bukás zöld, vagy sárga (néha véres), gyakori böfögés, hányás és csuklás jelentkezhet. A refluxos baba nyugtalan, sír, esetenként szájszag figyelhető meg. A sósavat tartalmazó gyomortartalom felmaródásokat okozhat a nyelőcsőben és gyulladást okoz, ami a nyelést igen fájdalmassá teheti. A fájdalom miatt a baba nyugtalan, rosszul alszik, elutasíthatja az evést. A reflux jele lehet ha sokszor hátrafeszíti a nyakát és hátát, mert így megnyúlik a nyelőcső ami enyhíti a kellemetlen érzést. A gyakori hányásokkal a táplálék egy része elvész, emiatt csecsemőkorban a fejlődés elmaradása, dystrophia és atrophia alakulhat ki.
 
A reflux során a nyelőcsőbe került gyomortartalom és a bukások miatt, gyakoribbak a felső légúti betegségek. Orrdugulás, nátha, visszatérő orrmelléküreg gyulladások (szinuszitiszek), valamint fülfertőzések jelentkezhetnek. Gyakoribb a félrenyelés, és a légvételkor, a nyelőcsőben pangó savas gyomortartalom gőzének belélegzése miatt gyakoribbak az alsó légutak és a tüdő betegségei, reflexes apnoé (légzéskimaradás), és asztmatikus  nehézlégzés jelentkezhet súlyos esetben a reflux szövődményeként.
 
Nagyobb gyermekek akik már be tudnak számolni a reflux okozta tüneteikről, gyomorégést, szegycsont mögötti fájdalmat, savas felböfögést és az ezt követő torkot maró érzést jeleznek. A nyelőcső gyulladása erős nyelési fájdalmat okozhat. Krónikus köhögés és rekedtség jelentkezhet, és az ő esetükben is gyakoribbak a felső és alsó légúti betegségek: orrdugulás, szinuszitiszek, fülgyulladások, bronchitis, asztma és tüdőgyulladás ismétlődhet. Lepedékes nyelv és rossz szájszag kíséri a reflux betegséget.

Reflux betegség diagnózisa

A tipikus tünetek megléte esetén a diagnózis egyértelmű. További vizsgálatokat ebben az esetben csak egyéb betegségek kizárása miatt végeznek. Riasztó tünet megjelenése esetén (pl. véres hányás) nyelőcső és gyomortükrözést végeznek a kialakult szövődmények vagy egyéb betegségek kizárása céljából.
 
Diagnosztikus célú gyógyszeres vizsgálat az úgynevezett protonpumpa-gátló terápiás teszt, aminek során gyomorsavcsökkentő kezelésben részesül a beteg néhány hétig. Ha a tünetek megszűnnek, a reflux betegség valószínűsíthető.
 
A reflux vizsgálatát szolgálja a tartós 24 órás nyelőcső ph monitorozás, melynek során az orron keresztül levezetett szondával lehet mérni a nyelőcső alsó szakaszának kémhatását, amit egy műszer folyamatosan regisztrál. A kémhatás savas irányba eltolódása bizonyítja a reflux betegséget.
 
24 órás nyelőcsőimpedancia-mérés az egyik legújabb vizsgálati módszer. Az előző vizsgálathoz hasonlóan szonda bevezetésével lehet mérni a nyelőcső ph-ját, valamint a nyelőcsőbe visszajutott gyomortartalom folyékony szilárd és légnemű összetevőinek mozgását a nyelőcső több pontján.
 
A reflux kivizsgálásának eleme a röntgen és a kontrasztanyagos  nyeletéses röntgen vizsgálat, az egyéb betegségek (pl rekeszsérv), valamint a nyelőcső mozgásának megfigyelése céljából.
 
Az UBT teszt egy kilégzési teszt, mellyel a gyomortüneteket okozó  Helicobacter pylori baktérium jelenlétét lehet kimutatni.