Rekeszsérv tünetei és kezelése gyermekkorban

 
A gyermekkori rekeszsérvek általában a rekeszizom (diaphragma) fejlődési rendellenességének következményeként alakulnak ki. A rekeszsérv lényege, hogy a mellüreget a hasüregtől elválasztó rekeszizom egy része fejlődési rendellenesség miatt hiányzik, vagy a rekeszizmot alkotó izomrostok gyengék, így a hasüregből a szervek a nagyobb hasi nyomás következtében betüremkednek a mellüregbe és rontják a tüdő tágulását és a légzést. Amennyiben a szív kerül nyomás alá, keringési zavart okozhat.
 
A rekeszsérv orvosi neve: hiatus hernia, vagy hiatus diaphragmatica.
 
Rekeszsérv az élet bármely szakaszában kialakulhat, de a gyermekkori rekeszsérvek nagy része veleszületett okok miatt következik be.
 
A később kialakuló rekeszsérvek főleg 50 éves kor felett okoznak tüneteket, így ezekről ebben a cikkben nem írunk.
 

A gyermekkori rekeszsérv oka és főbb fajtái:

A leggyakrabban előforduló formájában csak a gyomorkapu (cardia), vagy a gyomor felső része csúszik fel a mellüregbe a túl rövid nyelőcső miatt azon a természetes nyíláson amin a nyelőcső áthalad a rekeszizmon. Ilyenkor sérvtömlő nem is alakul ki, a feltüremkedő gyomorrész szabadon mozog a mellüreg és hasüreg között. Ezt a rekeszsérvet csuszamlásos sérvnek is nevezik.  A rekeszsérvek mintegy 90%-át ez a sérvtípus adja.
 
Ritkább az a forma, amikor a cardia normális állású, de a gyomor legmagasabb pontja egy külön sérvtömlőben türemkedik fel a mellüregbe.
 
A rekeszizom a 7-10 terhességi hét környékén fejlődik ki a magzatban. Fejlődési rendellenesség következtében néha nem, vagy csak részben fejlődik ki. A rekeszizom fejlődési rendellenessége sokszor együtt jár az azonos oldali tüdő fejletlenségével.
 
A fejlődési rendellenesség oka nem tisztázott, azonban családi halmozódás figyelhető meg, így valószínűsíthetők az örökletes tényezők.
 

A csuszamlásos sérv általában nem okoz tüneteket, vagy enyhe tüneteket okoz. Figyelmeztető jelek lehetnek a súlygyarapodás elmaradása, evés utáni hányinger, hányás, gyomorégés, nyelési nehézség esetleg mellkasi panaszok.
 
A veleszületett sérvek tünete függ attól hogy mennyi hasi tartalom türemkedett fel a mellüregbe és mennyire akadályozza a légzést és vérkeringést.
 
Bochdalek rekeszsérv esetén a szívhangok általában rendellenes helyen hallhatók (jobbra tolódva), és az újszülöttön már születés után megjelennek a légzési nehezítettség jelei. Szapora légvétel és cyanosis jelentkezhet.
 
Morgagni sérv esetén sokáig tünetmentes lehet a betegség, néha csak gyermek vagy felnőttkorban okoz emésztési és enyhe légzési panaszokat.
 

A rekeszsérv diagnózisa:

A tünetek alapján a fizikális vizsgálattal már valószínűsíteni lehet a betegséget. Nagyobb rekeszsérv esetén az érintett mellkasfélen a kopogtatási hang dobozos, hallgatózással gyengült légzést hall az orvos, és néha bélhangok hallhatók a mellkasban. Bal oldali rekeszsérv esetén a szív eltolódása miatt a szívhangokat rendellenes helyen lehet hallani.
 
A csuszamlásos rekeszsérvek az emésztési tüneteik miatt refluxbetegség kivizsgálása irányába terelik az orvost, így gyomortükrözés során derülhet fény a diagnózisra.
 
Egyéb képalkotó vizsgálatok (RTG,CT, hasi ultrahang) is segíthetnek a diagnosztizálásban.
 

A rekeszsérv kezelése:

A rekeszsérv kezelése műtéti. A súlyos légzési vagy keringési zavarokat okozó veleszületett sérveket azonnal műteni kell, a kevésbé súlyos veleszületett rekeszsérvek is hosszútávon okozhatnak maradandó károkat, így gyermekkorban ezeket is érdemes megműteni.