Rotavírus fertőzés gyermekkorban

A rotavírus fertőzés egy nagyon elterjedt, ragályos betegség. A csecsemőkori hányással és híg vizes hasmenéssel járó gastroenteritis betegségek nagy részéért a rotavírus a felelős. A legtöbb gyermek 5 éves koráig átesik legalább egyszer a betegségen, leggyakrabban 6 hónapos és 2 éves kor között fordul elő. Felnőttek is elkapják, de felnőttkorban 1-2 nap alatt megszűnnek a tünetek.
 

A rotavírus terjedése:

A vírus a fertőzött gyermek székletével ürül a külvilágba, a rotavírus által fertőzött gyermek több milliárd kórokozót üríthet. Feltételezik, hogy cseppfertőzéssel is terjed. A vírust már a tünetmentes lappangási időszakban is üríti a beteg.
 

Az egészséges ember a rotavírussal fertőzött felületeket megérintve, a kezéről viszi be szájon át a fertőzést.
 
A kórokozó megbetegítő képessége nagy, néhány vírus is elég a betegség kialakulásához.
 
A rotavírus környezet hatásainak jól ellenáll, a használati tárgyakon, játékokon hetekig fertőzőképes marad, így a gyermekközösségekben igen hamar terjed.
 
A tapasztalatok szerint, a fokozott higiénia nem sokat segít a rotavírus terjedésének visszaszorításában, ennek az az oka hogy a vírus túléli a szokványos tisztító és fertőtlenítő eljárásokat.
 
A vírusnak több típusa ismert, az európai megbetegedések többségéért 5 típus a felelős.
 
A betegség után természetes védettség marad fent, de nem teljes immunitással jár, csupán a meglévő ellenanyag miatt enyhébb lefolyású lesz a következő fertőzés.
 

A rotavírus fertőzés tünetei:

A rotavírus fertőzést követően egy két nap lappangási idő után gastroenteritis tünetei jelentkeznek. Hirtelen jelentkező hányás és hasmenés a fő tünet, melyet láz és hasi fájdalmak kísérhetnek.
 
A rotavírus a vékonybél nyálkahártyájának sejtjeit megtámadva gyulladást okoz, így a belekből nem tud a tápanyag és a víz felszívódni, ez az oka a vizes hasmenés kialakulásának.
 
A tünetek és a lefolyás az enyhétől a nagyon súlyosig változhatnak. Enyhe esetben a gyermek nem hány, és napi 4-5 lazább széklet tapasztalható.
 
Súlyos esetben nem ritka a napi 20 nagyon vizes hasmenés és hányás. A hasmenés 5-7 napig is eltarthat.
 
A sok hányás és hasmenés megviseli a gyermeket, és igen hamar a só és vízháztartás felborulásához és kiszáradáshoz vezet. A súlyos kiszáradás életveszélyes állapotba torkollhat közbelépés nélkül !
 

A rotavírus fertőzés kezelése:

A rotavírus ellen nem létezik gyógyszer, meg kell várni amíg a szervezet legyőzi a kórokozót, közben tüneti terápiára szorítkozunk.
 
A legfőbb feladat a folyadékpótlás a kiszáradás elkerülése végett.
 
A gyermek folyadékigénye a szokásos kétszerese is lehet ilyenkor, és biztosítani kell az ásványi anyag és cukor utánpótlást is.
 

Ebben segíthetnek az úgynevezett ORS készítmények (orális rehidráló szerek, “szájon át infúziók”) melyek recept nélkül kaphatók a gyógyszertárakban. (pl. Normolyt, Sodioral…)
 
A betegség átvészelésének a lényege, hogy a megfelelő diétával csökkentsük a tüneteket, és a megfelelő folyadékpótlással elkerüljük a kiszáradást.
 
A hányós gyermeket kortyonként itassuk hűtött folyadékkal, lázát és fájdalmát a szokásos szerekkel csillapíthatjuk.
 
A folyadékpótlásról, lázcsillapításról, a hányás és a hasmenés ápolásáról, hasmenéses diétáról a bal oldali dobozban találsz cikkeket.
 
A hasmenéses baba bőre könnyen begyullad, tegyük sűrűn tisztába, alaposan mossuk le a bőrét és használjunk bőrvédő krémeket.
 

 

A rotavírus fertőzés szüvődménye:

A betegség szövődménye a kiszáradás.
 
Ha a kiszáradás tünetei jelentkeznek, vagy a csecsemő illetve kisgyerek súlyos hasmenése mellé hányás is társul, kórházba kell menni. A hányás és hasmenés miatt a kiszáradás kezelése, illetve elkerülése csak infúziós terápiával lehetséges.
 
Budapesten és környékén a vélhetően fertőzéses eredetű bélgyulladás ellátása az Egyesített Szent István és Szent László kórház gyermekosztályának a feladata (ügyeleti időben is), hisz a betegség fertőz.

Elérhetőségük:

Szent László Kórház
Cím: 1097 Budapest, Gyáli út 5-7.
Telefon: 06-1-455-8100
 
Nagyobb gyermekek esetén már ritkán alakul ki kiszáradás, a betegség megfelelő itatással és diétával általában otthon is jól átvészelhető.
 

A rotavírus fertőzés diagnózisa:

A tünetek alapján gyanítható a rotavírus fertőzés, mely kórházi körülmények között gyors teszttel, vagy virológiai laborba küldött székletmintával támasztható alá.
 

A rotavírus fertőzés megelőzése:

A fertőzött beteg elkülönítése, a megfelelő higiéne, a tárgyak és eszközök fertőtlenítése elengedhetetlen, de általában nem elég a megelőzéshez.
 
Egyetlen biztos módszer a védőoltás. A rotavírus elleni védőoltás már hazánkban is elérhető, nem tartozik a kötelezően adandó oltások közé, ezért az oltás teljes áron vásárolható meg.
 
Az oltás nem jár szúrással, szájon át adható be a babáknak, és két vagy három adag kell a védettség eléréséhez az adagok között több hetes szünetek szükségesek.
 
A szakértők javaslata alapján fél éves korig kell védetté tenni a gyermeket, és legkorábban hat hetes korban adható az első adag.
 
A fentiek miatt érdemes már korán elkezdeni, hogy fél éves korra megkaphassa a pici a védőoltásokat.