Rovarcsípés, bolhacsípés, szúnyogcsípés gyerekeknél

A különféle rovarok csípése kisgyermekkorban igen változatos tüneteket okozhat.

A legtöbb rovarcsípés veszélytelen, ám az összes roppant kellemetlen.

Egyes rovarok élősködő életmódot folytatnak és a vérszívás kedvéért csípnek (bolha, szúnyog, kullancs…), mások csak önvédelemből (darázs, méh, hangya, pók …).

 

Leggyakoribb rovarcsípések a teljesség igénye nélkül:

Kullanccsípés

Kullancs

A kullancscsípés jelentőségét két kullancs által terjesztett betegség, a Lyme-kór és a kullancs enchephalitis adja. A kullancscsípés megelőzéséről, a kullancs eltávolításáról és az általa okozott betegségekről itt olvashatsz.

Tetvesség

Fejtetű

A fejtetű, a lapostetű és a ruhatetű emberi élősködők, melyek a vérünkkel táplálkoznak. A fejtetű a gyermekközösségekben szokott viharosan terjedni, felnőttek körében inkább csak a rossz szociális és higiénés körülmények között élők körében fordul elő nagyobb számban. A tetvességről, és a teendőkről tetvesség esetén itt olvashatsz.

Rühcsípés

Rühesség

A rühesség (scabies) okozója a rühatka, mely egy körülbelül 0,3 mm nagyságú élősködő a bőrben. A parazita fertőzést a Sarcoptes scabiei nevű atka (rühatka) okozza, mely a bőr rétegei közé fúrja magát. Először rézsútosan halad lefelé, míg eléri a nedvdúsabb rétegeket, ezután a bőrfelszínnel párhuzamosan halad tovább. Legfontosabb tünete a nagyon erős viszketés, mely főleg éjjel ágymelegben jelentkezik, mert az atkák ekkor a legaktívabbak. A viszketés az egész testre kiterjedhet, és nagyon kínzó. A viszketés oka feltehetőleg az atkák által kiváltott allergiás reakció. Az allergiás reakció hatására kis piros papula, vagy vesicula alakulhat ki a járat elején, melyen apró pörk látható. A rühességről és a kezeléséről itt olvashatsz.

 

Ágyi poloska csípés

 

Az ágyi poloska 5-7 milliméter hosszú rovar. A kifejlett ágyi poloska barna színű, testét finom szőrök borítják. A hím és a nőstény külsőre hasonló, a nőstény kissé nagyobb. Emberi vérrel táplálkozik,  táplálékát éjszaka keresi, hő- és szén-dioxid-kibocsátása alapján találja meg; nappal elrejtőzik az ágyban és a környékén a lakásban. Emberen a sok szúnyogcsípéshez hasonló bőrelváltozásokat okozhatja ágyi poloska is. Jelenlétéről több dolog árulkodhat: a döglött ágyi poloska, illetve ágyi poloska által vedlett bőr, vérpöttyök a huzaton, ágyi poloska ürülék (kis fekete pöttyök az ágykeretek alján, matracokon és egyéb búvóhelyeken) ágyi poloska peték.

Az ágyi poloska irtása nagyon nehéz feladat, mivel a kártevő esetenként rezisztens az irtására használt szintetikus piretroidokkal szemben. Mivel az élő kártevők, illetve nyomaik felkutatása gyakorlott szemet igényel, érdemes szakemberre (egészségügyi gázmester, kártevőirtó szakmunkás) bízni a feladatot.

Bögölycsípés

Bögölycsípés

A bögölyök többnyire vaskos, zömök testű, kitinsörtéket nem viselő, közepes vagy nagy termetű, ősi legyek.  Az Antarktisz kivételével a Föld valamennyi kontinensén megtalálhatóak. Az eddig leírt fajok száma mintegy 4500, ebből Európában mintegy 200 él. Hazánkban eddig 61 faj előfordulását sikerült kimutatni. A nőstények gerincesek vérét szívják, míg a hímek békés viráglátogatók: nektárral és virágporral táplálkoznak. A nőstények szúrása nemcsak fájdalmas, hanem veszedelmes is, mert különböző betegségek kórokozóit (pl. tularémia, lépfene, járványos vérszegénység, sertéskolera, száj- és körömfájás) közvetíthetik az emberre és a háziállatokra.

A bögölyök elleni védekezésben mérföldkövet jelenthet az a 2007-ben napvilágot látott kutatási eredmény, amely magyar kutatók érdeme. Kimutatták, hogy számos bögölyfaj erősen vonzódik a vízszintesen poláros fényhez, melyet pozitív polarotaxisnak nevezünk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a visszatükröződő fény vonzza őket, így a gépkocsi, vízfelszín, vagy az izzadságtól csillogó bőrünk odavonzza hozzánk az élősködőt. Viszont ennek az elvén rovarcsapdát sikerült készíteni, mellyel elkaphatók.

A bögöly csípése nagyon fájdalmas, és több napig is eltarthat a hatása. Először égető, csípő érzés, majd hosszan tartó területi gyulladás, akár gyermekökölnyi duzzanat jelentkezhet, mely viszket.

Szúnyogcsípés

Szúnyogcsípés

 

A szúnyogfélék az egész világon előfordulnak. Kedvelik a meleget és a nedves környezetet. Hosszuk kb 8 mm. Magyarországon kb. 50 fajuk fordul elő. A nőstények szívnak vért, a hímek növényi nedvekkel táplálkoznak. A nőstények vérszívása a szaporodáshoz szükséges, életük nagy részében a nőstények is növényi nedveken élnek, de életükben legalább egyszer vért kell szívniuk a szaporodáshoz.

Maga a szúnyogcsípés fájdalmatlan, a vékony szájszerv olyan vékony hogy nem érezzük a csípést. A csípéskor véralvadásgátló hatású anyagot juttat a bőrbe, melynek embertől idegen fehérjéit az immunrendszerünk felismeri, és ún. I-es típusú helyi allergiás reakciót vált ki, mely hisztamin felszabadulással jár. Ennek következtében a csípés helyén csalángöb (csalánkiütéshez hasonló elváltozás) alakul ki, mely nagyon viszket.

Bolhacsípés

bolhacsípés

A bolhák 1–4 mm nagyságú sötétbarna, szárnyatlan rovarok. A világon mintegy 2000 faj ismert, ebből a Magyarországon 1992-ig 82 fajt írtak le Testük oldalról lapított, fejük kicsi, szájszerveik szúrásra és vérszívásra módosultak. A hátsó pár lábuk erőteljes ugróláb, a testmérethez képest hatalmas ugrásokat tesz lehetővé.

A keleti patkánybolha (Xenopsylla cheopis) a bubópestis terjesztésével olykor az emberi történelmet is befolyásolta. A pestis ma is jelentős veszély például Közép-Ázsiában.

A kutyabolha és a macskabolha az emberen is képes vért szívni, és ezáltal különböző fertőző betegségeket terjesztenek. Nyáluk allergiás reakciót válthat ki. A kutya- és a macskabolha köztesgazdája egyes galandférgeknek, melyek az embert is veszélyeztethetik. Terjeszti továbbá a „macskakarmolásos betegség” kórokozóját.

A bolhacsípés  2-3 cm átmérőjű halvány vörös folt, melynek közepén látszik a pontszerű, vérzéses szúrcsatorna. Erősen viszket, de 2-3 nap alatt múlik.

Darázscsípés, méhcsípés

Darázscsípés

A darazsak és méhek nem „csípnek”, hanem szúrásukkal, fullánkjukon keresztül juttatják a méreganyagot áldozatukba, így az emberbe is, amennyiben veszélyben érzik magukat. A darázscsípés során bejutott méreganyag bekerül a szövetekbe, és gyulladást okoz. A darázscsípés helye megduzzad (akár 8-10 cm-es duzzanat), fájdalommal, viszketéssel párosul. A darázscsípés egyes emberekre nézve igen veszélyes, van, akinél olyan allergiás következményekkel jár, hogy csak az orvosi segítség mentheti meg az életét. Különösen veszélyes a fejen vagy nyakon történő darázscsípés.

Darázscsípés allergia tünetei: 

Több napig tartó 10 cm-t meghaladó vörös duzzanat, vagy a csípés utáni percekben test szerte megjelenő kiütések, szemhéj, ajak duzzanat, nagy felületű bőrpír a test egyéb felületein, rekedtség, nehézlégzés, szapora pulzus, vérnyomásesés, hányás, hasmenés, vérnyomásesés, zavartság, eszméletvesztés. Súlyos allergiás reakció esetén az állapot percek alatt romolhat és anaphilaxyás  shock alakulhat ki. Allergia gyanúja esetén súlyos állapotban hívjunk mentőt, enyhe tünetek esetén is forduljunk orvoshoz! Ha a csípés helyén napokig nem múlnak a helyi tünetek szintén érdemes allergológushoz fordulni, mert amennyiben allergiásak vagyunk a darázscsípésre, a következő alkalommal hevesebb reakció várható !  Az allergiáról itt olvashatsz.

A rovarcsípés tünetei:

A rovarcsípés leggyakoribb tünete a bőrön megjelenő vörös folt, vagy csalángöb, melynek a közepén szúrásnyom vagy bevérzés látszik. Ez rendszerint fáj vagy viszket, ám normális esetben 1-2 nap alatt gyógyul.

A rovarcsípés szövődményei:

Egyes rovarok fertőző betegségeket terjesztenek, ezek akár a csípés után napokkal vagy csak hetekkel okoznak tüneteket. (lásd fentebb).

A csípés során megsérül a bőr, így a csípés helye elfertőződhet baktériumokkal, melyet még jobban elősegít a viszketés miatti vakarózás, és az ezzel okozott hámsérülés. Egy elvakart egyszerű szúnyogcsípés talaján könnyed kialakulhat gennyes bőrbetegség (pyoderma).

A rovarok a mérgükkel, emésztőnedveikkel testidegen anyagot juttatnak az emberi szervezetbe, így nem ritka az allergiás reakció kialakulása sem, melynek mértéke a helyi csalánkiütés, vagy a szokásosnál nagyobb duzzanat duzzanat kialakulásától, akár a légzészavart okozó súlyos allergiás reakcióig is terjedhet.

A rovarcsípés megelőzése:

A különféle rovarcsípések megelőzése nem mindig lehetséges, ám vannak módszerek a védekezésre.

A szabadban tartózkodó, kiránduló, túrázó gyermek legyen megfelelő ruhában. A nyakban, csuklóban és bokában zárt ruházat megakadályozza, hogy a rovar a bőrhöz férjen.

Kullancs, bögöly és szúnyog ellen hatásosak a különféle rovarriasztó szerek. A táborhelyen, teraszon stb. érdemes rovarriasztó füstölőt, rovarcsapdát használni.

Bolha ellen a legjobb védekezés, ha a környezetünkben élő háziállatokat megvédjük a fertőzéstől, illetve kiirtjuk az állat szőréből az élősködőt. A textíliák, ágyneműk forróvizes mosása, és a rendszeres forróvizes felmosás kiöli a bolhapetéket, így megszabadulhatunk az élősködőktől. Ha nem boldogulunk, kérjük rovarirtó szakembertől segítséget, aki vegyszeresen szabadít meg minket a bolhától.

Az ágyi poloska irtása mindig szakembert igényel. Legkönnyebb hazavinni használt bútorral, vagy ha fertőzött helyen (kétes szálloda, rossz szociális körülmények) töltünk egy kis időt, és a ruhánkkal, táskánkkal hazavisszük. Kerüljük az ilyen helyeket!

A darazsakat vagy méheket vonzza az édesség, és szárazságban keresik a vizet. A cukros innivalók, fagyi stb… odavonzza a rovart, így fokozottabban leszünk darázscsípés áldozatai.

 A rovarcsípés kezelése:

A legtöbb rovar csípése ártalmatlan ám roppant kellemetlen. A csípés helyét érdemes lemosni langyos szappanos vízzel, illetve fertőtleníthetjük valamilyen bőrfertőtlenítővel is hogy elkerüljük a baktériumos felülfertőződést. A legtöbbször segít az állottvizes borogatás, illetve az antihisztamin tartalmú hűsítő krémek (pl. Fenistil) használata. Nagy felületű erősen viszkető csípések esetén az orvos  szájon át alkalmazható Fenistil cseppet is javasolhat a gyermeknek.

A méh mérge savas, így segíthet ha vízben oldott szódabikarbónával kenjük le a csípés helyét. A darazsag mérge lógos, így a tüneteket csökkenti a savas folyadék, mint pl ecet, citromlé.

A gyermek vakarni fogja a csípés helyét, így körme legyen rövid, és fokozottan ügyeljünk a kéz és köröm tisztaságára !

Fontos! Gyermekkorban a bőr és testsúly arány eltérő a felnőttekétől, így a bőrre kent gyógyszeres krémek tólzott használata akár mérgezést is okozhat ! Mielőtt bármilyen krémet használunk a gyermeknek, kérjük ki orvos vagy gyógyszerész véleményét!

Szövődmény gyanújakor (helyileg növekvő elváltozás, gennyesedés, nem múló göb és pirosság), mutassuk meg gyermeket orvosnak rendelési időben.  Általános reakció esetén  (test szerte megjelenő kiütések, szemhéj, ajak duzzanat, nagy felületű bőrpír a test egyéb felületein, rekedtség, nehézlégzés, szapora pulzus), azonnal forduljunk orvoshoz, akár ügyeleti időben is. A tünetek súlyosságától függően ha szükséges hívjunk mentőt!