Rózsahimlő (rubeola) tünetei és kezelése

 
A rózsahimlő (rubeola) egy vírus által okozott fertőző megbetegedés mely tarkótáji nyirokcsomó megnagyobbodással, és apró foltos kiütéssel jár. Általában jóindulatú megbetegedés, jelentőségét az adja, hogy terhesség alatt magzati károsodást okozhat.

A rózsahimlő (rubeola) kóroktana, járványtana és kórlefolyása:

A rózsahimlő kórokozója a rubeola vírus, mely főleg cseppfertőzéssel terjed, de kontakt fertőzés is lehetséges. A fertőzőképessége (kontagiozitása) kisebb mint a kanyaróé. Tartós egész életre szóló immunitást eredményez a betegség kiállása.
 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Ajánló Antibiotikumok
Védőoltások
Fertőző betegségek
(Új lapon nyílnak meg)

A rózsahimlő bejelentendő betegség, a beteggel kontaktba kerülő személyeket 10 napig kell elkülöníteni.
 
Elsősorban óvodás és iskoláskorban fordul elő, ám fiatal felnőttek között sem ritka.
 
Lappangási ideje 2-3 hét, a beteg már a kiütéses szak előtt 2-3 nappal, és a teljes kiütéses szakban fertőz.
 

Rózsahimlő tünetei:

A rózsahimlő tünetei enyhe hurut formájában jelentkeznek: hőemelkedés, fejfájás, kötőhártyalob, nyaki és tarkótáji nyirokcsomó duzzanat kezdődhet. A közérzet általában jó.
 
A kiütéses szak első napján a száj nyálkahártyáján a lágyszájpadon, tűszúrásnyi vagy nagyobb foltos elváltozás jelentkezik, mely a skarlát vagy a kanyaró során megjelenő elváltozáshoz hasonló.
 
A rózsahimlő kiütések a fül mögött kezdődnek, innen terjednek az arcra, majd 1-2 napon belül az egész testet ellepik. Az exanthema jellegű kiütések különállóak, lencsényi vagy kölesnyi nagyságúak , színük rózsaszín. A bőrből enyhén kiemelkedhetnek. (a rózsahimlő kiütések mérete nagyobb a skarlátos és kisebb a kanyarós kiütéseknél). 3-5 nap alatt elhalványodnak majd nyom nélkül eltűnnek.
 
rózsahimlő
 
A láz általában csekély marad. A nyaki , fül mögötti és tarkótáji nyirokcsomók duzzanata jellemző a betegségre. (Theodor-Klatsch-tünet)
 


 

A rózsahimlő (rubeola) diagnózisa:

Hasonló kiütéseket okozhat számos vírusos betegség ( pl. coxsackie vírus, Adenovírus), ezért csak víruslaboratóriumi vizsgálatokkal bizonyítható a diagnózis.

A rózsahimlő (rubeola) kezelése:

A rózsahimlő csak tüneti terápiát igényel. (Lázcsillapítás, folyadékbevitel, hurut oldás stb…)

A rózsahimlő (rubeola) szövődményei:

Ritka szövődménye lehet a thrombocytopeniás purpura, arthralgia és az encephalitis.
 
A rózsahimlő súlyosabb és gyakoribb szövődménye, a vírus magzatot károsító hatása. A terhesség első 12 hetében a legnagyobb az esélye a magzati károsodásnak rubeola vírus fertőzés esetén. Az esetek 30-40%-ában CRS (congenitalis rubeola syndroma) kialakulásához vezet, mely szívhibával, szürkehályoggal, süketséggel és központi idegrendszert károsító hatással jár.
 
A későbbi fertőzés következményei már nem annyira súlyosak és általában egy-egy szervet érintenek.

A rózsahimlő (rubeola) megelőzése:

A rubeola megelőzése hazánkban aktív védőoltással történik (élő gyengített kórokozó), melyet a kötelező védőoltások keretében 15 hónapos kor betöltése után kap a gyermek a mumpsz és a kanyaró elleni oltással kombinálva. (MMR oltás).
 
A védettség hosszú, de pubertás előtt célszerű az újraoltása. Terhes nők és immunkárosodott személyek oltása tilos.