Rühesség

A rühesség (scabies) okozója a rühatka, mely egy körülbelül 0,3 mm nagyságú élősködő a bőrben. A parazita fertőzést a Sarcoptes scabiei nevű atka (rühatka) okozza, mely a bőr rétegei közé fúrja magát. Először rézsútosan halad lefelé, míg eléri a nedvdúsabb rétegeket, ezután a bőrfelszínnel párhuzamosan halad tovább. Az atka járata néhány mm hosszú, szürkés, zegzugos formában látható is a bőrön. A nőstény a járatokba rakja a petéit. (kép a rühatkáról)
 
A rühesség fertőz, közvetlen érintkezéssel terjed emberről emberre. Ruházat és ágynemű ritkán terjesztheti, mert a rühatka nem túl ellenálló a környezettel szemben, élettartama rövid, így az egyszerű mosás elpusztítja.

A rühesség tünetei:

Legfontosabb tünete a nagyon erős viszketés, mely főleg éjjel ágymelegben jelentkezik, mert az atkák ekkor a legaktívabbak. A viszketés az egész testre kiterjedhet, és nagyon kínzó.
 
Maga a fertőzés nem okoz tüneteket, a viszketés oka feltehetőleg az atkák által kiváltott allergiás reakció. Az allergiás reakció hatására kis piros papula, vagy vesicula alakulhat ki a járat elején, melyen apró pörk látható.
 
A járat eleje néha a bevitt szennyeződéseknek köszönhetően kirajzolódik a bőrben.
 
Hogy néz ki a rühesség? Itt megnézheted ha nem zavarnak az egészségügyi témájú képek.
 
A viszketés miatt a gyermek vakarózik, így a fertőzött területeken vakarásnyomok láthatók. A vakarózás miatti bőrsérülések miatt gyakori a baktériumos felülfertőződés, mely gennyes bőrelváltozások formájában jelentkezhet.
 
Hosszabb ideje fennálló rühesség esetén, az allergizáló anyagoknak köszönhetően borsónyi, bőrből kiemelkedő csomók alakulhatnak ki, melyek a gyógyulás után hetekig, hónapokig megmaradhatnak.
 
A rühatka kedveli a nyomásnak kitett, vékony bőrfelületeket, így a rühesség jellemzően az ujjak között, a csuklón, hónaljban, a nemi szervek környékén, az emlőbimbón és a farpofákon az ülőgumók felett alakul ki. Az arc ritkán fertőződik.
 
Csecsemők esetén,  zavaros tartalmú hólyagok jelenhetnek meg a rühesség hatására.