Savós középfülgyulladás ( otitis media serosa, SOM) gyermekkorban

Savós középfülgyulladás kialakulásának folyamata:

A fülkürt működési zavarából adódó savós középfülgyulladás krónikus formája. A betegség kialakulása és a folyamata a fülkürthurutnál leírtak szerint zajlik, ám ebben az esetben a fülkürt valamilyen oknál fogva tartósabban zárva marad, így hónapokig vagy akár évekig pang a savós váladék a középfülben.
 
A fülben tartósan megmaradó váladék hatására a nyálkahártya átalakul, és sűrű nyákot kezd el termelni. A nyák besűríti a savós váladékot, melynek következményeként hallócsont és dobhártya letapadások jöhetnek létre ami már tartós halláscsökkenést eredményez, mely a savós középfülgyulladás legjellemzőbb tünete.

Savós középfülgyulladás okai

A fülkürt elégtelen működését és elzáródását és savós középfülgyulladás kialakulását okozhatja:

  • felső légúti hurut miatt megduzzadt nyálkahártya
  • allergia miatti nyálkahártya gyulladás
  • megnövekedett orrmandula
  • szájpadhasadék vagy egyéb szájpad elégtelenség
  • orrpolip, orrsövény ferdülés, orr melléküreg betegségek stb.
  • Összefoglalva minden olyan ok, ami a középfül orr és garat felőli szellőzését gátolja.

 

 

Savós középfülgyulladás tünetei

A krónikus savós középfülgyulladás tünetszegény betegség. Láz és fájdalom nem jelentkezik, a legfőbb tünet a hallás romlása ami lassú folyamat hónapokban sőt években mérhető.
 
A beteg tünetmentes ezért nem fordul orvoshoz. Sokszor csak iskola orvosi szűrővizsgálat keretében megrendezett hallásvizsgálat hívja fel a figyelmet a betegségre. (vezetéses hallásvesztés).
 
A dobűri folyadék jó táptalaj a baktériumok számára és a fülben található mikroklíma is kedvez a szaporodásuknak, így a savós középfülgyulladás miatt előfordulhat, hogy egy téli szezonban akár többször is akutan fellángoló heveny gennyes középfülgyulladásokon esik át a gyermek. A kórelőzmények és a dobhártyakép alapján a fül-orr-gégész szakorvos képes felismerni a betegséget.

Savós középfülgyulladás kezelése

A legfontosabb feladat a fülkürt működésének helyreállítása, ezért a kiváltó okot kell először kezelni. A megnagyobbodott orrmandula műtéti eltávolítása, vagy az orrsövényferdülés műtéti megoldása stb. segít a fülkürt működésének helyreállításában.
 
Elhúzódó esetekben szóba jön a ventillációs tubus beültetése, melynek lényege, hogy a dobhártyába helyezett kis szellőző csövecskén keresztül jön létre a nyomáskiegyenlítődés, és a középfül szellőzése.