Skarlát tünetei és kezelése gyerekeknél

 
A skarlát (vörheny, scarlatina), egy heveny fertőző betegség, melyet a Streptococcus pyogenes baktérium okoz. A kórokozó leggyakrabban a torokban, garatban kelt gyulladást, majd az általa termelt toxinok (erythrogen toxin) felszívódnak, és a skarlát betegségre jellemző kiütéseket okoznak.
 

A skarlát tünetei, kórlefolyása:

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Ajánló Antibiotikumok
Védőoltások
Fertőző betegségek
(Új lapon nyílnak meg)

A skarlát betegség hirtelen kezdődik torokgyulladás tüneteivel, magas lázzal, hidegrázással, hányással, néha erős hasi fájdalmakkal.
 
A torok és a garat erősen belövellt, a nyálkahártyán pontozott pirosság látható. A mandulákon tüszők is megjelenhetnek.
 
A nyelv vastagon fehéren bevont, lepedékes, szélei vörösek. A lepedék 1-2 napon belül lekopik és láthatóvá válik a skarlát betegségre jellemző epernyelv. (málnanyelvnek is szokták emlegetni. Kép itt ).
 
A skarlát betegséget sokszor kíséri a nyaki nyirokcsomók fájdalmas duzzanata.
 
A  skarlát kezdete után 24-48 órával jelennek meg a kiütések (exanthema) a testen.
 
A kiütések nem egyenletesen helyezkednek el, többnyire az alhason, combok belső felszínén és a törzsön a hónalj vonalában láthatók. Az apró kiütések ujjnyomásra eltűnnek.
 
skarlat tuunetei
Az arcon nincs kiütés, az orcák kipirultak, de az orr a felső ajak és az áll területe sápadt. (periorális sápadtság).
 
Napjainkban a skarlát kiütései igen halványak, sokszor csak erős megvilágításban láthatók.
 
A kiütések 3-4 nap alatt elhalványodnak a kivirágzás sorrendjében, majd a betegséget követő 2-4. héten hámlás kezdődik a bőrön. Ez a törzsön apró, a végtagokon tenyéren és talpon lemezes jellegű.
 

A skarlát kezelése:

 

Lázcsillapítás, gyógyszer, hűtőfürdő, borogatás

Lázcsillapítás Sok gyermekbetegséghez kapcsolódóan jelenik meg tünetként a láz. A láztól nem kell megijedni, mert a láz önmagában nem betegség, hanem a szervezet egyik védekező reakciója a fertőzésekkel szemben. Sok hasznos tulajdonsága mellett azért megterheli a szervezetet, így csillapítani kell. Mikor és mivel?
A lázcsillapításról itt olvashatsz !

A skarlát kórokozója (Streptococcus pyogenes) penicillin érzékeny baktérium.
 
A szövődmények elkerülése érdekében 6-10 napig antibiotikum terápia szükséges.
 
A láz és a kiütések ennek hatására 2-3 nap alatt általában eltűnnek, és a gyermek a skarlát hatodik napjára általában már tünetmentes.
 
Az antibiotikum terápia mellett a tüneti terápia is fontos.
 
Lázcsillapítás, bő folyadékbevitel, ágynyugalom ajánlott az első napokban.
 
Mivel a gyermek skarlát miatt gyulladt torka nagyon fáj, érdemes lázmentes állapotban is láz és fájdalomcsillapító szereket alkalmazni, mert a torokfájás miatt nem szívesen iszik így nagy a kiszáradás kockázata.

 

A skarlát prognózisa:

 
Az antibiotikum terápia miatt a vörheny prognózisa nagyon jó. A régebben gyakori korai szövődmények (pl. középfül gyulladás, mandula körüli tályog…), valamint a késői szövődmények ( rheumás láz, szívbelhártya gyulladás…) már gyakorlatilag nem fordulnak elő a megfelelően kezelt skarlát esetén.
 

Skarlát diagnózisa:

 
A jellegzetes klinikai kép alapján jól azonosítható a betegség. A diagnózis megerősítése torokváladék tenyésztéssel történhet.