Herpes simplex fertőzés, sömör, herpesz gyermekkorban

 
A sömör (herpesz) a bőrön vagy a nyálkahártyákon megjelenő, apró hólyagos kiütés.

A sömör (herpesz) okai:

Kórokozója a herpes simplex vírus, mely általában enyhe fertőzést okoz, de ritkán előfordul súlyos következményekkel járó herpesz fertőzés is.
 
A hepes simplex vírusnak, a többi herpesz vírushoz hasonlóan meg van az a tulajdonsága, hogy lappangó formában megbújik a szervezetben, és bármikor aktivizálódik különböző hatásokra (láz, egyéb betegségek, fáradtság, menses, gyógyszerek, lelki megterhelés stb…), újra tüneteket okozva.
 
A herpes simplex vírus cseppfertőzéssel terjed, illetve képes nemi úton is terjedni ám ez gyermekkorban érthető okokból ritkán fordul elő.
 
A herpesz gyakoribb megjelenési formáiról külön cikkekben írtunk, melyek az elhelyezett linkekre kattintva érhetők el.

A sömör (herpesz) tünetei:

Láz, gyengeség és egyéb általános tünetek előzhetik meg a herpesz hólyagok kialakulását. Az arcon jelentkező herpesz (herpes facialis) leggyakoribb megjelenési formája az ajakherpesz (herpes labialis), de megjelenhet az orrnyílás körül, száj körül és az arcon egyéb helyeken is. A szemhéjon vagy annak környékén jelentkező herpesz  (kerato-conjuctivitis herpetica) a szaruhártyára is ráterjedhet látásromlást okozva.
 
Az érintett bőrfelületen égő, viszkető, zsibbadó érzés jelentkezik, ezt követően csoportosan elhelyezkedő, néhány milliméteres herpesz hólyagok keletkeznek. A hólyagok néhány nap alatt átalakulnak vörös, gyulladt udvarral körülvett gennyes hólyagokká (pustula), melyek néhány nap alatt megnyílnak, nedveznek majd bepörkösödnek.
 
Kép a herpeszről itt. Csak akkor nézd meg ha bírod az egészségügyi témájú képeket.
 
Az arcon jelentkező herpesz kísérője lehet a nyaki nyirokcsomók fájdalmas duzzanata is.
 

pelenkakiütések (erythema gluteale) herpeszes felülfertőződése. Ilyenkor a fenéktájon jelentkeznek a csoportosan elhelyezkedő hólyagok, az amúgy is vérbő, gyulladt bőrön. A hólyagok hamar megnyílnak és a helyükön jellegzetes karélyos hámfosztott területek maradnak vissza.
 
A herpes simplex vírus okozza az aftás szájgyulladást is (stomatitis aphtosa).
 
A nemi szerveken megjelenő herpesz, tulajdonképpen egy nemi betegség, ami gyermekkorban csak kivételes esetekben fordul elő.
 
Az atopiás dermatititisben (endogén ekcéma) szenvedő csecsemők esetén, az amúgy enyhe lefolyású herpesz fertőzés, magas lázzal és nagy bőrfelületeket érintő ekcémával járó nagyon súlyos betegséget eredményezhet (ekzema herpeticum).
 
A herpes simlex fertőzés ritka ám nagyon súlyos szövődménye a herpesz miatti agyvelőgyulladás. (herpes-encephalitis). A nem kezelt betegek négyötöde esetén tragikus a végkifejlete, a túlélők esetén is nagy a tartós idegrendszeri károsodás veszélye.
 
Mivel az immuncsökkent állapotok kedveznek a herpesz fellángolásának, nagyon sokszor a sömör megjelenése egyéb betegségekhez társul. (lázas állapotok, tüdőgyulladás, influenza stb…)
 
Újszülötteken intrauterin fertőzés okozhat súlyos herpesz infekciót.

Sömör (herpesz) diagnózisa:

A ritkább megjelenési formák diagnózisa csak virológiai módszerekkel állíthatók fel. A hólyagokból vett minta speciális vizsgálatával lehet kimutatni a kórokozót.

Sömör (herpesz) kezelése:

Általában helyi kezelés elég. Vírus ellenes, bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő és hámosító krémek helyi használata segíti a gyógyulást, és javítja a bőr regenerálódását. Magát a vírust a szervezet győzi le.
 
A súlyos klinikai képet okozó nagyfokú herpeszfertőzés esetén antivirális terápiát alkalmaznak (acyclovir hatóanyag), mely rendelkezésre áll helyileg alkalmazható krém, tabletta és infúzió formájában. Az antivirális kezelés szempontjából nagy jelentősége van a korai felismerésnek, mert a terápia sikere nagyban függ attól, hogy sikerül-e a betegség elején elkezdeni a terápiát. A sikeres antivirális kezeléssel a betegség lefolyása rövidíthető.

Sömör (herpesz) megelőzése:

A lakosság nagy része fertőzött a herpes simplex  vírussal, és szinte mindenki nyálkahártyáján és bőrén megtalálható a kórokozó, így a megelőzés szinte lehetetlen.
 
Akut fellángolás esetén a hólyagok tartalma fertőz, azért a herpeszes személy kerülje a beteg terület érintését, mosson rendszeresen kezet, használjon saját poharat, evőeszközt stb. hogy megakadályozza az aktív vírusok továbbvitelét.
 
Veszélyeztetett gyermekeket (újszülöttek, immunhiányos állapotban levők, szteroiddal kezeltek, atopiás dermatitisben szenvedők stb.) óvni kell az akut herpesz betegségben szenvedőktől .