Afta, stomatitis, szájnyálkahártya gyulladás tünetei és kezelése

 

Mi az afta?

Az afta apró, hólyagszerű, fehéres színű, fekélyes seb a szájban. Az afta (aphta) elnevezés görög szóból származik, jelentése: égni.
Érdekel hogy néz ki az afta? Itt megnézheted ha bírod az egészségügyi témájú képeket
 
A szájnyálkahártya gyulladás latin neve a stomatitis, az aftás szájnyálhahártya gyulladás orvosi neve a stomatitis aphtosa.
 
Az afta és stomatitis főleg kisgyermekek szájüreget érintő fertőző betegsége, felnőttkorban inkább csak csökkent immunitású személyeken fordul elő.
 
Az afta és a szájnyálkahártya gyulladás gyermekkorban a gyengébb immunrendszer mellett, amiatt is gyakrabban fordul elő, hogy a kisgyermekek mindent a szájukba vesznek, szájukban felületes hámsérülések keletkeznek, így könnyebben fertőződnek. Fogzás alatt sűrűbben fordul elő a betegség.

Az afta és a stomatitis oka

Az afta kialakulásával járó stomatitis fertőző betegség, kórokozója feltehetőleg pl.a herpes simplex vírus ám nem pontosan tisztázott az afta kialakulásának oka. A vírusos gyulladás talaján aztán a normál szájflóra baktériumai is megtelepedhetnek, súlyosbítva a folyamatot.

Az afta és stomatitis tünetei:

Kezdetben szokványos torokpanaszok jelentkeznek mint bármelyik vírusos megfázás esetén. A torok fáj, kapar, pirosan belövellt a nyálkahártyája.
 
A gyermek lázas, nyűgös és feltűnően étvágytalan.
 
Az első napokban a betegség egyszerű megfázásnak tűnik, majd megjelennek a nyálkahártya tünetek (afta).
 
Enyhébb esetben csak a fogíny gyullad be, piros színű, duzzadt és bársonyos lesz.
 
A betegség előrehaladtával a száj nyálkahártyáján kölesnyi vagy lencsényi hólyagok jelennek meg, melyek szürkésfehér színű nyálkahártya-defektussá alakulnak át. Az elváltozás neve afta (aphta), az aftás szájnyálkahártya-gyulladás idegen neve a stomatitis aphtosa.  
 
Az afta igen fájdalmas és nagyon magas lázzal járhat. A fájdalom miatt étvágytalanság, és az innivaló visszautasítása jelentkezik, ami igen hamar kiszáradáshoz vezethet.
 
Az afta felülfertőződés esetén a nyálkahártya mélyebb rétegeibe hatoló fekélyek alakulhatnak ki, melyek a pofa nyálkahártyáján, a nyelven és az ajak belső felszínén figyelhetők meg.
 
A gyulladt nyálkahártya vérzékeny, a nyelv fehéren lepedékes, és nyálcsorgás figyelhető meg. Kellemetlen szájszag kíséri a betegséget.
 
A nyaki nyirokcsomók duzzanata is megfigyelhető.
 


 
Kiemelten fontos a láz és fájdalomcsillapítás, valamint a kitartó itatás.
 
A magas láz és a nagy fájdalom miatt szükség lehet az akár 4 óránként felváltva adott hatóanyagú láz és fájdalomcsillapítóra, melyet ha a gyermek nem tud lenyelni, végbélkúp formájában célszerű alkalmazni.
 
Erről szóló cikkeinket lásd a bal oldali szövegdobozban.
 
Folyamatos itatással ( 5-10 percenként pár korty) megelőzhetjük a kiszáradást. Nagyon nehéz feladat rávenni a gyermeket a fogyasztásra, leginkább a fájdalomcsillapító adása után, annak hatása alatt tudunk sikert elérni. A cél érdekében többféle étellel, itallal kínáljuk, főleg a savmentes semlegesebb hűvös italok szoktak beválni.
 
Az ételt a nagy fájdalom időszakában érdemes pépesítve kínálni. (pl puding, tejbegríz, tejpépek, tápszer, turmixolt főzelékek, húsleves leve, tej, stb.) A siker kulcsa a sűrűn pár falat vagy korty elérésében rejlik.
 
Nem ritka hogy afta és a stomatitis miatt kialakult kiszáradás okán van szükség kórházi kezelésre és infúziós folyadékpótlásra.
 
Az afta kezelésére léteznek helyi érzéstelenítőt tartalmazó ecsetelők, melyek szintén fájdalomcsillapító hatásúak. Kórházi körülmények között c-vitaminos ecsetelést is szoktunk alkalmazni.
 
Bakteriális felülfertőződés és fekélyek kialakulása esetén antibiotikumra is szükség lehet.
 
A gyógyulás 10-12 nap alatt spontán bekövetkezik, közben a fájdalmat és a rossz közérzetet csökkenthetjük a felsorolt módszerekkel.
 
Az afta fertőző, a nyállal és cseppfertőzéssel terjed ezért fontos hogy a stomatitsben szenvedő gyermek eszközeit fertőtlenítsük, és ne használjunk más gyermekkel közös evőeszközt, játékot stb…
 
Bakteriális felülfertőződés ritka, inkább csak rossz szájhigiénés körülmények között fordul elő. (fogmosás hiánya, lepedékes nyelv, piszkos kézzel a szájba nyúlás stb…).
 
Bakteriális felülfertőződés esetén a kifolyt és az arcon szétkent nyál hatására a fertőzés a bőrre terjedhet, így a száj körül, állon ótvar (impetigo) alakulhat ki.