Szájpenész (soor oris)

 
A szájpenész a gyermekkori szájüregi gyulladásos folyamatok közül a leggyakoribb betegség.
 

A szájpenész oka

A szájpenész oka egy gombás fertőzés okozza melynek kórokozója a Monilia vagy másik nevén Candida albicans.
 
Ez a gombafajta egy veszélytelen szaprofita, mely a csecsemő bőrén sok helyen kimutatható, ám bizonyos körülmények között (csökkent immunitás esetén, vagy  antibiotikus kezelés után – az elpusztult természetes baktériumflóra helyén szaporodva,  stb.) kórokozóvá válhat.
 
Leggyakrabban a száj nyálkahártyáján szaporodik el, ilyenkor beszélünk szájpenészről.
 

Szájpenész tünetei:

A szájban kétoldalt a pofa nyálkahártyáján gombostűfejnyi fehér pöttyök jelennek meg, amelyek később összefüggő fehér lepedékké állnak össze. A szájpenész ráterjedhet a nyelvre és a nyelőcsőre is, nyelési nehézséget okozva.
 
Érdekel hogy néz ki a szájpenész? Itt megnézheted ha bírod az egészségügyi témájú képeket.
 
A szájpenész rontja a táplálkozás képességét, csökkenti a csecsemő étvágyát, ám lázat és fájdalmat nem okoz. A gombatelepek a nyálkahártyáról ledörzsölhetők.
 


 

A szájpenész kezelése:

A szájpenész kezelése gombaellenes ecsetelővel történik. A gombaellenes ecsetelőt gézlapra cseppentve és az ujjunkra hajtva, le kell törölni a nyálkahártyáról a gombatelepeket, hátul találhatókat vattapálcával kell eltávolítani. A lényeg a gombaellenes ecsetelésen felül a mechanikus tisztítás. Minél erélyesebben tudjuk letörölni a nyálkahártyáról a gombatelepeket, annál hamarabb gyógyul. A gyógyulás maga hetekig is eltarthat. A szájpenész kezelésének fontos eleme hogy minden szájba került tárgyat (kanál, cumi, játék, stb.) át kell törölni a gombaölő szerrel mielőtt a szájba kerül, a visszafertőződés megelőzése végett. A szoptató anya mellét is kezelni kell szoptatás előtt.

A szájpenész megelőzése:

A szájpenész megelőzésében a tisztaság a kulcsfontosságú. Minden szájba került eszköz (cumisüveg, kanál, cumi stb.) rendszeresen és alaposan legyen elmosogatva és időnként kifőzve vagy fertőtlenítve.

A szájpenész szövődménye

Nagyon ritka a szövődmény, csak legyengült immunrendszer, rossz sejtes védekezés esetén fordul elő, hogy a fertőzés a tápcsatornában továbbterjedve végül soorsepsist okoz.

Szájpenész hajlamosító tényezői:

  • újszülött vagy csecsemőkor (a természetesen kisebb immunitás miatt)
  • immunhiánnyal járó alapbetegségek (cukorbetegség, vérszegénység, vitaminhiány)
  • antibiotikum terápia miatti baktériumflóra pusztulás
  • bizonyos szteroid tartalmú asztma ellenes pipák vagy inhalálók használata (szájöblítéssel megelőzhető)