Szalmonella fertőzés oka, tünetei és kezelése gyermekkorban

A szalmonella fertőzés, vagy salmonellozis, egy baktérium által okozott megbetegedés.  A Salmonella baktériumoknak több mint 2000 alfaja ismert, egy részük csak emberi kórokozó, mások állatok és emberek között is terjedhetnek. A szalmonella baktérium Gram-negatív csillós pálca, mely szájon át kerül a szervezetbe és a belekben megtelepedve okoz megbetegedést.
 
A köztudat, a salmonellozist, a hányással és hasmenéssel járó gyomor-bélhuruttal azonosítja, ám a szalmonella fertőzés több betegség okozója lehet.
 
Hazánkban leginkább valóban az enteritist okozó forma fordul elő, ám a kórokozó egyes fajai könnyen bekerülnek a véráramba, és sepsist okoznak. Ez a szeptikus forma a salmonellozis második megjelenési formája.
 
A rossz higiénés viszonyok között élő, fejlődő országokra jellemző, a Salmonella typhi által okozott hastífusz, mely főleg a trópusi országokra jellemző, ám könnyen hazahozható a betegség, valamint vis maior helyzetekben (pl. árvíz) hazánkban is előfordulhat a kórokozó elterjedése. A hastífusz (paratífusz) a szalmonellózis harmadik formája, melyről külön cikkben írunk (itt).
 

Szalmonella fertőzés járványtana

A betegséget terjesztheti beteg ember, vagy tünetmentes hordozó.  A kórokozók többsége állatok bélrendszerében él (főleg a baromfikban, de a sertés és a szarvasmarha is hordozhatja), így a beteg állat székletével szennyezett víz, tojás, tej vagy akár zöldségfélék elfogyasztásával létrejöhet a fertőzés.
 
Kontakt úton is  fertőzhet, képzeljük el pl. hogy megfogjuk a tisztának látszó tojást (ami a baromfiak kloákájából távozott, ahonnan az ürülék is) és betesszük a hűtőbe, majd ugyanazzal a kézzel elkezdünk felvágottat szeletelni reggelire a gyereknek…
 

A salmonellozis hányingerrel és hányással kezdődik, melyhez fejfájás, hidegrázás és magas láz társulhat.
 
Hasi görcsök lépnek fel és vizes, zöldes, nyálkás hasmenés kezdődik, mely véres lehet.
 
Mindezeket izomfájdalmak kísérhetik.
 
A tünetek néha enyhék, máskor olyan mértékű a hányás és a hasmenés, hogy kiszáradást és shock-ot okoz. A salmonellosis újszülött és csecsemőkorban mindenképpen súlyos betegségnek számít.
 
Gyermekkorban elsősorban az 5 év alatti korosztályban fordul elő, a gyermekek fokozottan veszélyeztetettek.
 
A kórokozók néhány típusa nagyon könnyen bekerül a véráramba, és a test egyéb helyeire kerülve tályogokat okoz (pl. csontokon, ízületekben, tüdőben, agyhártyán, szívbillentyűkön stb… Ha ez megtörténik, kialakul a szalmonellózis szeptikus formája.
 
Ez a septikus forma a sima szalmonella enteritist okozó kórokozók esetén is előfordulhat ha hajlamosító tényezők állnak fent. Gyermekek esetén a szalmonella fertőzések több mint 10%-a okoz szeptikus állapotot.
 
Ebben az esetben a fentiek mellett, a beteg elesett, rossz általános állapotú lázas, aluszékony. Keringési problémák, vagy meningeális izgalmi tünetek jelentkezhetnek, illetve a kialakult tályogok helyétől függő jelenségek.
 

Szalmonella fertőzés diagnózisa:

Ha az általános orvosi vizsgálat felveti a szalmonellózis gyanúját, széklettenyésztéssel lehet igazolni. A hányások és hasmenések miatt vérvétel történhet a gyulladás mértékének, és a kiszáradás fokának megítélése céljából.

Szalmonella fertőzés kezelése:

Enyhe szövődménymentes esetben különösebb kezelést nem igényel. Tüneti terápia szükséges, láz és fájdalomcsillapítás, valamint az elvesztett folyadék és ionok pótlása a megfelelő folyadék bevitellel. Antibiotikumra enyhe esetben nincs szükség, mert a tünetek és a fertőzőképesség elhúzódását okozza. Szerencsés esetben a gyermek otthon 3-5 nap alatt kilábal a betegségből.
 
Szövődményes esetben, vagy a kiszáradás veszélye esetén kórházi kezelés szükséges. Tudni kell, hogy a szalmonellózisos gyermek csak fertőző kórházban vagy fertőző osztályon kezelhető, a járvány kialakulásának veszélye miatt. A kórházban a folyadékpótláson kívül intravénás antibiotikum terápia is kezdődhet a súlyosságtól függően.
 
A szalmonellózis bejelentendő fertőző betegség. A gyermek közösségbe nem mehet tünetmentesség esetén sem mindaddig, míg egymást követően két nap különbséggel levett székletminta tenyésztési eredménye negatív nem lesz. Ennek az az oka, hogy a tünetmentesség után még jó ideig ürít kórokozót, sőt a betegek egy részében, feltehetőleg az epehólyagban megbújó kórokozó már betegséget nem képes okozni  ám a széklettel ürítve másokat megfertőzhet. Ők a tünetmentes hordozók melyek kiszűrése fontos eleme a járványok megelőzésének.

Szalmonella fertőzés megelőzése:

A megfelelő élelmiszer higiéniai, és konyhatechnikai eljárásokkal, az ételek jó hőkezelésével, a megfelelő és rendszeres kézmosással és a környezet fertőtlenítésével még a nyári melegben is könnyen megelőzhető a betegség. Frissen forralt tejet, jól átfőtt, átsütött ételeket (pl. lágytojás, tatárbifsztek, stb… kizárva !), megfelelően mosott zöldség és gyümölcsféléket fogyasztva jelentősen csökken a betegség kockázata.