Tippek a gyermekkori székrekedés ellen

Székrekedés (obstipatio) az az állapot, mikor a székletürítés legalább három napon keresztül kimarad, a széklet pedig beszáradt, kemény és nehezen üríthető.

A székrekedés sokszor csak átmeneti állapot, egy adott betegséghez társulva (pl. lázas állapot, étvágytalanság miatti kevés étkezés stb…) jelentkezik.

Előfordul azonban tartós krónikus székrekedés is.

A székrekedés okai:

Ahhoz hogy a székrekedés ellen hatékonyan tudjunk tenni, érdemes ismernünk hogy milyen okok vezethetnek a székrekedés kialakulásához.

Székrekedés csecsemő korban

Az anyatejet fogyasztó csecsemő emésztése az anyatejet sokszor tökéletesen feldolgozza így salakanyag szinte alig marad vissza. Emiatt a belekben kevés a kiüríthető tartalom, így ha a széklet minőségileg teljesen normális, a babának jó az étvágya és jól fejlődik, az sem baj ha csak 2-3 naponta ürít székletet.

Ez egy úgynevezett ál – székrekedés (pseudoobstipatio), mely rendszerint megszűnik, mikor elkezdődik a hozzátáplálás.

Székrekedés oka lehet csecsemőknél többféle betegség is.

Egyszerű banális megfázás, torokfájás, az azt kísérő láz és étvágytalanság is okozhat átmeneti székrekedést.

A veleszületett bélbetegségek (pl. belek szűkülete, elzáródása, vagy Hirschsprung -betegség) már az első élethetekben okozhatnak székrekedést. Ezekben a betegségekben azonban a székrekedés mellé egyéb tünetek is társulnak, rossz étvágy, sírás, puffadás, sápadtság és a fejlődés visszamaradása is megfigyelhető.

Székrekedés gyerekeknél

A gyermekkori székrekedés az esetek nagy százalékában a nem megfelelő táplálkozásra és életmódra vezethető vissza, így a gyermekkori székrekedés ellen az esetek többségében az életmódváltozás a legmegfelelőbb módszer.

Az élelmiszereink három fő tápanyagfajtából épülnek fel: fehérjéből, zsírokból és szénhidrátokból.

Amennyiben az elfogyasztott ételek zsírban és fehérjében túl gazdagok, hajlamosíthatnak a székrekedés kialakulására, hisz ezek a tápanyagok szinte teljesen képesek felszívódni a belekből, így nem marad elég üríthető salakanyag a belekben.

A széklet mennyiségét jelentősen befolyásolja a víztartalma, ezért a kevés folyadék fogyasztása szintén székrekedéshez vezethet.

Az élelmiszerekkel elfogyasztott rostok, a vizet a belekben tartják ami hatására széklet állaga megfelelő lesz. Ha a gyermek nem fogyaszt elég rostot, hajlamosabbá válik a székrekedés kialakulására.

Bizonyos ételek természetes hasfogók. Ilyenek a csokoládé, kakaó, gyümölcsök közül pedig a magas pektintartalmúak mint a körte, alma és banán.

A béltartalmat, a belek perisztaltikus mozgása továbbítja az emésztőcsatorna felső szakaszából a végbél felé. A belek mozgása fokozódik a fizikai aktivitás hatására, ebből következően a mozgáshiányos életmód lassítja a belek működését így növeli a székrekedés kialakulásának az esélyét.

Szintén sűrűn előfordul a lelki okokra visszavezethető székrekedés, melynek hátterében sokszor nevelési hiba áll. A bilire, vagy wc-re kényszerítés dacreakciót válthat ki, ami miatt a  gyermek csak azért sem székel. Az sem ritka hogy nagyon elmélyed a játékban és mivel nem akarja abbahagyni, elnyomja a székelési ingert. Máskor a szégyenlősség, vagy idegen környezet miatt tartja vissza napokig a székletét pl egy családlátogatás, vagy óvodába szoktatás kapcsán.

A székletürítés egy reflexfolyamat, ami a megszokás révén válik rendszeressé. Éppen ezért fontos hogy a székrekedés megelőzése érdekében a gyermeket rendszerességre neveljük, nap mint nap ugyanakkor, a napi rutin részévé váljon a székelés.

A krónikus székrekedés fenntartója lehet a végbéltáji fájdalom, aminek az oka legtöbbször az, hogy egy keményebb széklet berepeszti a végbél nyálkahártyáját (fissura ani), ami a fájdalom miatt a végbélnyílás környéki izmok görcsét okozzák, ami tovább nehezíti a székletürítést.

Bizonyos gyógyszerek szedése  (pl vaskészítmények) is lehet a székrekedés oka, érdemes tájékozódni a szedett gyógyszerek mellékhatásairól ha székrekedés jelentkezik a gyermeknél.

Nem túl gyakori a gyermekkori atoniás székrekedés, amikor a belek renyhe működése a székrekedés okozója. Ez főleg egyéb betegségekhez társul, pl. Down-syndroma, vagy pajzsmirigy alulműködés.

És persze nem csak a csecsemőknél, hanem a gyermekeknél is okozhatnak különféle bélfejlődési vagy beidegzési zavarok székrekedést.