Tippek a gyermekkori székrekedés ellen

Székrekedés (obstipatio) az az állapot, mikor a székletürítés legalább három napon keresztül kimarad, a széklet pedig beszáradt, kemény és nehezen üríthető.

A székrekedés sokszor csak átmeneti állapot, egy adott betegséghez társulva (pl. lázas állapot, étvágytalanság miatti kevés étkezés stb…) jelentkezik.

Előfordul azonban tartós krónikus székrekedés is.

A székrekedés okai:

Ahhoz hogy a székrekedés ellen hatékonyan tudjunk tenni, érdemes ismernünk hogy milyen okok vezethetnek a székrekedés kialakulásához.

Székrekedés csecsemő korban

Az anyatejet fogyasztó csecsemő emésztése az anyatejet sokszor tökéletesen feldolgozza így salakanyag szinte alig marad vissza. Emiatt a belekben kevés a kiüríthető tartalom, így ha a széklet minőségileg teljesen normális, a babának jó az étvágya és jól fejlődik, az sem baj ha csak 2-3 naponta ürít székletet.

Ez egy úgynevezett ál – székrekedés (pseudoobstipatio), mely rendszerint megszűnik, mikor elkezdődik a hozzátáplálás.

Székrekedés oka lehet csecsemőknél többféle betegség is.

Egyszerű banális megfázás, torokfájás, az azt kísérő láz és étvágytalanság is okozhat átmeneti székrekedést.

A veleszületett bélbetegségek (pl. belek szűkülete, elzáródása, vagy Hirschsprung -betegség) már az első élethetekben okozhatnak székrekedést. Ezekben a betegségekben azonban a székrekedés mellé egyéb tünetek is társulnak, rossz étvágy, sírás, puffadás, sápadtság és a fejlődés visszamaradása is megfigyelhető.

Székrekedés gyerekeknél

A gyermekkori székrekedés az esetek nagy százalékában a nem megfelelő táplálkozásra és életmódra vezethető vissza, így a gyermekkori székrekedés ellen az esetek többségében az életmódváltozás a legmegfelelőbb módszer.

Az élelmiszereink három fő tápanyagfajtából épülnek fel: fehérjéből, zsírokból és szénhidrátokból.

Amennyiben az elfogyasztott ételek zsírban és fehérjében túl gazdagok, hajlamosíthatnak a székrekedés kialakulására, hisz ezek a tápanyagok szinte teljesen képesek felszívódni a belekből, így nem marad elég üríthető salakanyag a belekben.

A széklet mennyiségét jelentősen befolyásolja a víztartalma, ezért a kevés folyadék fogyasztása szintén székrekedéshez vezethet.

Az élelmiszerekkel elfogyasztott rostok, a vizet a belekben tartják ami hatására széklet állaga megfelelő lesz. Ha a gyermek nem fogyaszt elég rostot, hajlamosabbá válik a székrekedés kialakulására.

Bizonyos ételek természetes hasfogók. Ilyenek a csokoládé, kakaó, gyümölcsök közül pedig a magas pektintartalmúak mint a körte, alma és banán.

A béltartalmat, a belek perisztaltikus mozgása továbbítja az emésztőcsatorna felső szakaszából a végbél felé. A belek mozgása fokozódik a fizikai aktivitás hatására, ebből következően a mozgáshiányos életmód lassítja a belek működését így növeli a székrekedés kialakulásának az esélyét.

Szintén sűrűn előfordul a lelki okokra visszavezethető székrekedés, melynek hátterében sokszor nevelési hiba áll. A bilire, vagy wc-re kényszerítés dacreakciót válthat ki, ami miatt a  gyermek csak azért sem székel. Az sem ritka hogy nagyon elmélyed a játékban és mivel nem akarja abbahagyni, elnyomja a székelési ingert. Máskor a szégyenlősség, vagy idegen környezet miatt tartja vissza napokig a székletét pl egy családlátogatás, vagy óvodába szoktatás kapcsán.

A székletürítés egy reflexfolyamat, ami a megszokás révén válik rendszeressé. Éppen ezért fontos hogy a székrekedés megelőzése érdekében a gyermeket rendszerességre neveljük, nap mint nap ugyanakkor, a napi rutin részévé váljon a székelés.

A krónikus székrekedés fenntartója lehet a végbéltáji fájdalom, aminek az oka legtöbbször az, hogy egy keményebb széklet berepeszti a végbél nyálkahártyáját (fissura ani), ami a fájdalom miatt a végbélnyílás környéki izmok görcsét okozzák, ami tovább nehezíti a székletürítést.

Bizonyos gyógyszerek szedése  (pl vaskészítmények) is lehet a székrekedés oka, érdemes tájékozódni a szedett gyógyszerek mellékhatásairól ha székrekedés jelentkezik a gyermeknél.

Nem túl gyakori a gyermekkori atoniás székrekedés, amikor a belek renyhe működése a székrekedés okozója. Ez főleg egyéb betegségekhez társul, pl. Down-syndroma, vagy pajzsmirigy alulműködés.

És persze nem csak a csecsemőknél, hanem a gyermekeknél is okozhatnak különféle bélfejlődési vagy beidegzési zavarok székrekedést.

Tippek székrekedés ellen – a székrekedés kezelése:

A fentiekből látható, hogy a gyermekkori székrekedés az esetek nagy százalékában nem szervi okokra vagy betegségre vezethető vissza.

A székrekedés megelőzése – mit egyen a gyerek székrekedés ellen ?

A gyermekkori székrekedés megelőzésében kiemelten fontos a megfelelő táplálkozás, kerüljük a csokoládét, kakaót, az étrend legyen változatos és tartalmazzon rostokat. A mindennapi táplálkozás része legyen a leves, főzelék, a friss gyümölcs és a saláták.

Naponta vigyük a gyermeket szabadba, sétáljon, szaladgáljon, játsszon a játszótéren, nagyobbak esetén a sportolás nagyon hasznos.

Figyeljünk oda a folyadékfogyasztásra, egy 10 kg súlyú csecsemőnek kb. 1 liter folyadékot,  egy 30 kg súlyú gyermeknek több mint másfél liter folyadékot kell fogyasztania naponta.

Ne “büntessük” a bilivel vagy wc-re üléssel, igyekezzünk kialakítani egy napi rutint a rendszeres székelési ritmus kialakulása miatt.

Első teendők a székrekedés ellen:

Ha a gyermeknek nincs széklete, itassunk vele sok folyadékot, mozogjunk vele. Léteznek természetes hashajtó hatású élelmiszerek, pl. a szilva, őszibarack vagy citrusfélék, vagy ezek kifacsart leve.

Egyen minél több zöldséget, főzeléket, nagyobb gyermekeket megkínálhatunk müzlivel, yoghurttal.

Csecsemők esetén a has masszírozása, vagy a lábak tornáztatása is segít.

Amennyiben nem értünk el eredményt, keressük fel a gyermekorvost, aki vizsgálatokkal ellenőrzi hogy van-e valamilyen betegség a székrekedés hátterében. Amennyiben igen akkor az alapbetegséget kell kezelni, de ez gyermekkorban ritka.

A gyermekgyógyászatban a székrekedés ellen nem használjuk a felnőtteknél használatos hashajtókat, mert a gyermek szervezete hozzászokik, így egy idő múlva gyógyszer nélkül már nem tud székelni. A hozzászokás miatt pedig tartós használat esetén már nem is fejtik ki hatásukat a hashajtók. Egyes bélbetegségek esetén (pl. bélelzáródás) pedig a székrekedés ellen alkalmazott hashajtás súlyos állapot kialakulásához vezethet.

Az akut székrekedés megoldására kivizsgálás után beöntésre lehet szükség, melyet kórházban végeznek el.

A tartós krónikus székrekedés ellen székletlágyító kúrát rendelhet el az orvos. Ez lehet egy olyan anyag, melyet szájon át elfogyasztva a belekben tartja a vizet, így segíti a széklet kiürülését (pl. laktulóz szirup), vagy kúp formájában beadott síkosító anyag, ami a végbélben hatva elősegíti a beszáradt széklet távozását (glicerines kúp). Ezekhez is hozzászokhat a gyermek, úgyhogy csak orvosi elrendelésre és az orvos által megbeszélt ideig alkalmazzuk !

A székletlágyítás nem helyettesíti  a fent részletezett életmódi teendőket. A székrekedés ellen bevetett praktikák tartós sikere a helyes életmódban rejlik!

Néha a székrekedés lelki okainak tisztázása miatt pszichológus bevonása is szükséges.