Szemölcs gyermekkorban

 
A szemölcs oka a bőr vírusos megbetegedése. A szemölcs kórokozója több mint 100 vírus lehet. Az egyik legismertebb és legjelentősebb közülük a HPV (Human Papilloma Virus).
 

Közönséges szemölcs

Közönséges szemölcs


A fertőzés emberről emberre terjed, uszodában, közös zuhanyzóban könnyen elkapható, ám az egyéni hajlamon kívül helyi okok is szükségesek a szemölcsök kialakulásához. (ujjszopás, körömrágás, bőrsérülések, izzadás stb…).
 
A közös játék, vagy kézfogás által is átadható a fertőzés.
 
A szemölcs gyerekeknél kisebb korban ritkább, serdülőkorban és fiatal felnőttkorban a leggyakoribb.
 

Közönséges szemölcs (verruca vulgaris)

 
A kézháton, kézujjakon, térden, talpakon okoz 5-10 mm átmérőjű sárgásbarna, karfiolhoz hasonlító fokozott szarusodással járó elváltozásokat, melyek a bőrből kiemelkednek.
 
Számuk akár 20-30 is lehet.
 
A talpon elhelyezkedő szemölcsök igen fájdalmasak lehetnek. (kép itt)
 
Közösségekben néha tömegesen jelentkezik, gyermekről gyermekre terjed.
 
Lappangási ideje akár több hónap is lehet.
 
Az hogy a gyermek elkapja-e, főleg az immunrendszere állapotától függ, és a kézen levő apró bőrsérülések segítik a vírus bejutását.
 
A szemölcs lefolyása is igen változatos, sokszor teljesen magától gyógyul, máskor terjed, kezelés után kiújul és akár évekig tart megszabadulni tőle.
 

kép itt)
 

Lógó szemölcs (verruca filiformis)

 
Főleg arcon, nyakon, szemhéjon vagy az ajkak környékén alakul ki. Nevét a formájáról kapta, a bőrből hosszan kiemelkedő, lelógó, néha ecsethez hasonló többszálú elváltozás. (kép itt)
 

Uszodaszemölcs (molluscum contagiosum)

 
A DNS vírusokhoz tartozó Pox-vírus okozza. Egy vagy több 2-15 mm nagyságú, gyöngyházfényű, félgömb alakú tömött  felpuhuló elváltozás. Főleg az arcon, köldökön és a nemi szervek környékén fordul elő, akár több hónapig vagy évig is fennmaradhatnak. Uszodába járó 3-10 éves korosztályban a leggyakoribb. (kép itt)
 

Genitális szemölcsök (verruca genitalis)

 
A nemi szervek környékén, a végbélnyílás környékén és esetleg a szájban kialakuló kocsányos, szemölcsös elváltozások, melyek karfiolszerű masszává is összeállhatnak. Makacs, kiújulásra hajlamos betegség melyet a HPV vírus okoz.
 
Jelentőségét az adja, hogy rosszindulatú elfajulásra hajlamos, nők körében a méhnyakrák kialakulását erősen elősegíti. A genitális szemölcsös elváltozásról (condyloma acuminatum) külön cikkben bővebben írunk, amely itt olvasható.
 

A szemölcs kezelése:

 
Gyermekkorban bőrelváltozás esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz. Az elváltozás helyétől függően bőrgyógyászati vagy gyermek nőgyógyászati vizsgálat állítja fel a diagnózist.
 
A vírusos szemölcsök egy része spontán gyógyul, így felnőttek sokszor nem is fordulnak vele orvoshoz, ám mivel könnyen fertőz, mindenképpen kezeltetni kell. Gyermekkorban az elváltozás piszkálásával, a fertőzött bőrlemezkéket a test másik helyére juttatva, terjed a szemölcs a bőrön, illetve gyermekközösségekben, uszodákban a többi gyermeket is megfertőzi a beteg gyermekünk.
 
Az elváltozás helyétől, és típusától függően többféle módszer áll rendelkezésre a kezelésre, melyet az orvos az alapján fog kiválasztani, hogy az adott bőrfelület minél kevésbé károsodjon.
 
Elterjedt módszerek (a teljesség igénye nélkül)

  • nitrogénes fagyasztás
  • sebészi módszerek ( Volkmann-kanállal, vagy lézerrel történő eltávolítás)
  • keratint oldó kezelés (pl. szalicilsavval. Kényes helyeken korlátozottan használható.)