Szénanátha tünetei és kezelése gyermekkorban

 

A szénanátha oka:

A szénanátha az orrnyálkahártya allergiás eredetű gyulladása. A belélegzett és az orr nyálkahártyájára került allergén, az arra hajlamos gyermekeknél allergiás reakciót válthat ki. Ilyen allergének lehetnek a különféle virágporok (pollenek), gomba spórák és házipor – házipor atka.
 
A szénanátha a kiváltó ok miatt jellemzően szezonálisan fordul elő, a tünetek az adott allergén levegőbe kerülésekor jelentkeznek, és az adott növény virágzásának végéig tartanak. Az atopiás alkatú gyermekek körében gyakoribb, ha az egyik szülő allergiás, akkor a gyermek 30% eséllyel lesz allergiás beteg. Mindkét szülő allergiás betegsége esetén ez a szám 50%-ra emelkedik.

 A szénanátha tünetei:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Ajánló Nátha, orrfolyás
Megfázás
Mi az allergia?
Allergiás betegségek
(Új lapon nyílnak meg)

A szénanátha jellemzője a nagyon híg vizes orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, az orr nyálkahártyájának, a garat és a lágyszájpad viszketése, szem pirossága és viszketése .
 
A szem tüneteit a szem kötőhártyájának allergiás gyulladása okozza. Előfordulhat fejfájás, fáradékonyság és teljesítőképesség csökkenés, a szénanátha kísérő tüneteként.
 
Esetenként megfigyelhetők keresztreakciók is a szénanátha kapcsán, ami azt jelenti hogy a pollenérzékenység bizonyos ételfajták érzékenységét is okozhatja.  (p.l parlagfű allergia esetén, allergiás tüneteket okozhat a dinnye vagy a banán)
 
Nem ritka hogy a szénanátha más allergiás betegségekkel társul, például asztma, vagy atopiás dermatitisz.
 

allergiánál leírt módszerekkel diagnosztizálható. A beteg kikérdezése, családi allergiás előzmények, a tünetek alapján a betegség gyanúja megalapozott.  A bőrpróba segítségével egy vagy több pollenfajtára pozitív allergiás reakció tapasztalható. A nátha allergiás eredetét a vérben tapasztalható eltérések is alátámaszthatják.

A szénanátha kezelése:

Először is meg kell próbálni elkerülni az allergént. Érdemes sűrűn arcot és hajat mosni, hogy a bőrre került allergéneket eltávolítsuk. Pollenszezonban kerüljük lehetőség szerint a szabadban tartózkodást, kerüljük a gyomos, pollenszennyezett területeket. Házipor allergén esetén a lakásban kerülni kell a porfogó díszeket, szőnyeg helyett mosható burkolatot használjunk, a bútorok kárpitja, a függönyök is legyenek könnyen mosható anyagból. Takarítsunk rendszeresen és alaposan ! Az allergizáló szobanövényektől, háziállatoktól sajnos érdemes megválni. A gyermek játékai is könnyen mosható sima felszínűek legyenek mert pl. a plüssállatok mágnesként vonzzák a port és az apró részecskéket a levegőből. Az ágynemű anyaga is hipoallergén legyen.  Ne tegyük ki a gyermeket passzív dohányzásnak és ne dohányozzon !
 
Gyógyszeres terápiában az antihisztaminok és a szteroidok használata a megoldás. Az antihisztamint szájon át és helyileg is lehet alkalmazni, az orvos utasításának megfelelően. (Tabletta, orrspray, orrcsepp, szemcsepp). Súlyosabb esetben szteroid tartalmú orrcsepp vagy szemcsepp használata is indokolt lehet.