Foltok a bőrön, fokozott pigmenttermelés miatt

A bőr festékanyagát a bőrben található melanocyta sejtek termelik. A bőr színét nem a festéktermelő sejtek száma, hanem az aktivitásuk határozza meg. Ha a bőr egyes területén fokozott a pigment termelés, foltok jelennek meg a bőrön.
 
A foltok kialakulásának oka nem ismert, szerepet játszanak benne a bőrtípus, az öröklött hajlam, a napfény ultraviola sugárzása, valamint hormonhatások. Egyes betegségek (hormonális vagy anyagcsere betegségek) is hajlamosíthatnak pigmentfoltok kialakulására. Helyi bőrgyulladások után (impetigo, herpesz, psoriasis) is kialakulhatnak átmeneti pigmentfoltok.
 
Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb gyermekkori bőrfoltokat okozó pigment rendellenességeket:

Szeplő (ephelis)

Általában világos bőrű, világos vagy vörös hajú gyermekeken gyakori. A szeplő kialakulására hajlamos területek az arc, hát, mell és váll, valamint a karok. Tipikusan a napfénynek kitett területeken gyakori a szeplő megjelenése. A szeplők már három éves kor környékén megjelennek, télen halványabbak, tavasszal a napfény hatására bebarnulnak. Az esetek nagy részében a harmincas évekre megszűnik a szeplő.  A szeplők nem emelkednek ki a bőr felszínéből, és jellemzően szimmetrikusan helyezkednek el és fél centinél nem nagyobbak. Kezelést nem igényel, teljesen jóindulatú pigmentzavar.