A szűk szülőcsatornán áthaladó újszülöttet erős mechanikai hatások érik még spontán szülés esetén is, így szülési sérülések alakulhatnak ki. A szülési sérülések veszélyét növelik az eszközös szülések (pl. fogó, vákum). Az így szerzett sérülések egy része azonnal felismerhető, más részük azonban csak később okoz tüneteket.

Gyakori szülési sérülések

Vérömleny a koponya csonthártyája alatt (cephalhaematoma externum)

Az egyik leggyakoribb szülési sérülés. A szülőcsatornán áthaladó fej bőre és a csonthártya eltolódik a koponyacsont felett, emiatt a csonthártya erei elszakadhatnak és vérömleny (haematoma) alakulhat ki. Az újszülött fején elődomborodás formájában jelentkezik, mely általában puha tapintatú és tapintáskor folyadékhullámzás érezhető a dudorban. Általában az egyik falcsont felett alakul ki. Születés után lassan növekszik kb 5-6 napig, majd lassan felszívódik és a duzzanat megszűnik. A nagyobb haematoma elcsontosodhat, ilyenkor kis csontvastagodás marad vissza.

Kezelést általában nem igényel.

Koponyacsont törés (fractura cranii)

Ritkán alakul ki magában. Sokszor cephalhaematoma, agyvérzés vagy agyérülés kíséri. Előfordul hogy a csont behorpad, ilyenkor sebészi úton emelik ki a behorpadt csontrészletet, a későbbi szövődmények (pl. epilepsia) megelőzése érdekében.

Kulcsonttörés (fractura claviculae)

Szintén nagyon gyakori szülési sérülés. Sokszor tüneteket sem okoz, máskor a sérülés oldalán nem vagy alig mozgatja a karját a baba. A kulcscsontot végigtapogatva, a törés helyén tapintva fájdalmasan felsír. Néha csak akkor derül ki a törés, mikor a csontvégek csontosodása miatt kemény csomó jelenik meg a kulcscsonton (csontheg, callus).

Kezelése: speciális kezelést nem igényel, kíméletes gondozás szükséges, fontos hogy a karjánál fogva ne mozgassuk!

Felkartörés (fractura humeri), combcsonttörés (fractura femoris)

Ritka szülési sérülések. Ha z újszülött valamelyik végtagját nem mozgatja, mozgatáskor pedig fájdalmasan sír, felmerül a végtagtörés gyanúja. RTG vizsgálattal mutatható ki a törés.

Kezelése: A végtagot rögzítik a gyógyulásig. Újszülöttkorban a csonttörések gyorsan és általában nyom nélkül gyógyulnak.