D-vitamin hiány, Angolkór (rachitis)

 
Az angolkór (rachitis), egy főleg D-vitamin hiány miatt kialapuló anyagcserezavar. A kalcium és a foszfor felszívódásának és lerakódásának csökkenése, és az ellenálló képesség romlása jellemzi.

A D-vitamin hiány és a következtében kialakuló angolkór (rachitis) okai:

  1. nem jut a szervezetbe elég D-vitamin
  2. nem képződik a szervezetben elég D-vitamin
  3. valamely okból a gyermek D-vitamin szükséglete nagyobb a szokásosnál

A D-vitamin a szervezetben képződik a napfény ultraibolya hatására a bőrben található előanyagból. A magyarországi éghajlati viszonyok mellett sem a táplálék (még az anyetej sem!) nem tartalmaz elég D-vitamint, és a fényben szegény hónapokban elég napsütés sem áll a rendelkezésre a megfelelő vitaminszintézishez.  Ezen kívül a sötét nedves lakás, az emésztőrendszeri betegségek, a nem megfelelő táplálkozás, valamint örökletes tényezők is hajlamosíthatnak a D-vitamin hiány és az angolkór kialakulására.
 
A D-vitamin hiány hatására a csontképzés két legfontosabb ásványi anyagának, a kalciumnak és a foszfornak az anyagcseréje szenved zavart, emiatt ezek az ásványi anyagok nem szívódnak fel a bélből megfelelően, illetve a vese sem tartja vissza a foszfort. A felszívódott kalcium és foszfor pedig hiányosan rakódik le a csontok növekedési területén, a porc túlburjánzik, ezért egyes helyeken pl csuklón, bordákon homlokon stb. dudorok képződnek. A mészképződés zavara miatt a csontok puhák, deformitásra és törésre hajlamosak.
 
Az angolkór leginkább a csontrendszert érinti, de a D-vitamin hiány kóros következményekkel jár a vérképzésben, az izomrendszerben és az idegrendszerben is.
 
Elsősorban a csecsemőkor betegsége, a veszélyeztetett kor 2-3 hónapos kortól 3 éves korig tart.

A kóros D-vitamin hiány és angolkór (rachitis) tünetei:

Az angolkór tünetei gyakran már 2-3 hónapos korban jelentkeznek. Eleinte erős tarkótáji izzadás, nyugtalanság és sápadtság figyelhető meg. A csecsemő a fekhelyhez dörzsölgeti a fejét, ezért tarkótájon a haj kihullása jelentkezhet.
 
A D-vitamin hiány miatti csonttünetek ott jelentkeznek ahol a növekedés a legkifejezettebb. Korai tünet a nyomásnak kitett területeken a koponyacsontok felpuhulása.  A kutacsok lassabban záródnak, széleik puhák. A homlok és a falcsont kifejezett dudora miatt a fej négyszögletessé válik, kialakul a kockafej.
 
A mellkason a bordák csont és porc határán csomók jelennek meg (rachitises rózsafüzér), a mellkas alakja is eltorzul és tyúkmell alakul ki. A has felpuffad, a hasi szervek megnagyobbodnak, emiatt a mellkas harang alakot vesz fel. A mellkas elváltozásai hajlamosítanak a légzőszervi betegségekre.
 
A végtagokon a boka és a csukló ízület felett ún. rachitises karperecek alakulnak ki, elhanyagolt nem gyógyított esetben a csont hajlékonysága miatt ó-láb alakul ki. Leánycsecsemőknél szűk medence képződik mely a szülésnél nehézséget okoz felnőttkorban. A csont hajlékonysága miatt a gerincen is görbület alakulhat ki.
 
A kóros D-vitamin hiány hatására a csecsemő izomzata petyhüdt, emiatt a hasfal elődomborodik (pókhas). A beteg tónustalansága miatt gyakori a székrekedés. Gyakori a vérszegénység, és a csökkent ellenálló képesség miatt hajlamosabbak a betegségekre.
 
A D-vitamin hiány következtében az idegrendszer lassabban fejlődik, erre utal a sok sírás, az érdeklődés hiánya, a lassult szellemi és mozgásfejlődés. Az idegszövet kalcium tartalmának csökkenése görcskészséget fokoz.
 
A vérben csökken a foszfortartalom, az alkalikus foszfatáz szintje pedig nő, mely laborvizsgálattal kimutatható.