Táplálkozási zavarok csecsemőkorban

Az ember emésztőrendszere csak hónapokkal a születés után éri el érett működőképességét. A csecsemő emésztőrendszere szembetűnően reagál az őt ért ártalmakra, akár betegség, akár táplálási hiba okozza.

A táplálkozási zavarok csecsemőkorban nem ritkák, ezeket a táplálék nem megfelelő volta, vagy az emésztőrendszer betegsége okozza.

A táplálkozási zavarok csecsemőkorban eredetük szerint:

 1. A táplálkozás mennyiségi hibái:
  • éhezés – kevés táplálék
   Gyakran szoptatás esetén fordul elő, mert az anya nem termel elég tejet, vagy helytelen szoptatási technika miatt nem képes elég táplálékot magához venni. Mesterséges táplálás esetén nem szokott előfordulni.
  • túltáplálás
   Főleg mesterséges táplálás esetén fordul elő, hisz az egészséges csecsemő a szükségleteinek megfelelően szopik anyatejes táplálás esetén. A túltáplálás következményeként a csecsemő elhízik, illetve az emésztőrendszer túlterhelése miatt megbetegszik, hasmenést kap.
 2. Nem megfelelő összetételű táplálék – a táplálkozás minőségi hibái
  • a fehérje és szénhidrátok arányának eltolódása az étkezésben, valamint nem megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel. Szoptatás esetén az anyatej tartalmazza a megfelelő összetételű tápanyagokat, a korszerű tápszerek megjelenésével pedig ezek a jellegű táplálási zavarok az elmúlt években háttérbe szorultak.
 3. Hasmenés
 4. Só és vízháztartás felborulása, kiszáradás és shock
 5. Kóros soványság és sorvadás