Tetvesség, fejtetű, lapostetű, ruhatetű gyerekeknél

A tetvesség, egy ízeltlábú élősködő által okozott fertőzés. A közhiedelemmel ellentétben a tetvesség nem szégyen, és nem mindig függ össze a higiéniai szokásokkal. A fejtetű például a kifejezetten ápolt dús hajban érzi jól magát. Egyes statisztikák szerint az emberek 10%-a találkozik a fejtetű fertőzéssel élete folyamán. Főleg gyermekek körében tarol (bölcsi, óvoda, iskola), de a gyermek hazahozva a rovart, az egész családot hamar megfertőzheti az élősdivel.
 
Védekezni ellene szinte lehetetlen, ezért szégyenkezni felesleges. Mielőbb vegyük fel a telefont, hívjuk a védőnőt, óvónőt, tanárnőt, hisz mielőbb szűrik és kezelik a gyermekközösség tagjait, annál valószínűbb az “invázió” megfékezése.
 
A tetvesség orvosi neve: pediculosis.

Fejtetű (pediculosis capitis)

A fejtetű (pediculus capitis) egy néhány mm hosszú szürkésbarna, hosszúkás alakú rovar, mely a fejtetőn a hajban él. Vérszívó rovar, naponta többször szív vért a hajas fejbőrből, ilyenkor viszketést okoz.
 

A fejtetű tünetei:

A fejtetű a petéit a hajszálak tövére ragasztja. A petéinek neve serke, melyek kb. 0,8mm nagyságúak.
 
Főleg a tarkótáji részeken, fül mögött fedezhetők fel a serkék.
 
A haj növekedésével a hajszálra tapadt serkék eltávolodnak a fejbőrtől. Könnyen összekeverhetők a korpával, ám a fejtetű petéje a korpával ellentétben erősen rögzül a hajszálra, onnan nem lehet lehúzni.
 
A fejbőr erősen viszket és a nyak gyakran bepirosodik. A fejbőrön vakarásnyomok láthatók, melyek ha felülfertőződnek baktériumokkal, gennyes váladékozást okoznak ami a haj csomós összetapadását eredményezheti.