Torokgyík, diftéria (diphteria)

A torokgyík (diftéria), egy heveny fertőző betegség, melyre jellemző a kórokozó behatolásának helyén (leggyakrabban a torokban) kialakuló fibrines lepedékkel járó gyulladás, és emellett a szervezet egészét érintő toxinártalom.

A torokgyík (diftéria) oka:

Bakteriális fertőzés okozza, melynek a kórokozója a Cornyebacterium dyphteriae, mely egy igen mérgező exotoxint termel.

A torokgyík (diftéria) járványtana:

A beteg vagy egészséges bacillusgazda a torkában, és orrában hordozza a kórokozót. A fertőzés cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel terjed, ám mivel a kórokozó igen ellenálló, így tárgyak is terjeszthetik.

Lappangási ideje: 2-6 nap.

A torokgyík (diftéria) tünetei és lefolyása:

A torokgyík leggyakrabban torokdiftéra formájában fordul elő, mely enyhe lefolyás esetén mandulagyulladás tüneteit produkálja.

Középsúlyos esetben, lassan, napok alatt kialakuló láz, fejfájás, és torokfájás jellemzi, melyet sápadtság és bágyadtság kísér. A mandulák duzzadtak, rajtuk szürkésfehér lepedék (álhártya) látható, mely erősen tapad a mandulákhoz és csak nagyon erős törléssel távolítható el, a helyén pontszerű vérzések alakulnak ki. Az állkapocs alatti nyirokcsomók (submandibularis nyirokcsomók) duzzadtak, és édeskés szájszag figyelhető meg.

Ezután folyamat tovább terjed, a lepedék vastagodik és rákúszik a lágyszájpadra, hátsó garatfalra és nyelvcsapra. A garatképletek megduzzadnak, a légzés nehezített és horkoló lesz. Szerencsés esetben 6-8 nap alatt leválik a hártya, a láz megszűnik. A leváló hártyát a gyermek kiköhögi, mely a pikkelyszerű felrakódások miatt hüllőbőrre hasonlít (innen a betegség torokgyík elnevezése).

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Ajánló Antibiotikumok
Védőoltások
Fertőző betegségek
(Új lapon nyílnak meg)


Magyarországon a diftéria elleni védőoltás kötelező.
Aktív védőoltás, toxoiddal végzik, a pertussis és tetanus elleni védőoltással kombinálják.
A védőoltásoknak köszönhetően a betegség lényegében megszűnt, de az állapot fenntartásában nagy szerepe van a további védőoltás alkalmazásának.