Torokgyík, diftéria (diphteria)

A torokgyík (diftéria), egy heveny fertőző betegség, melyre jellemző a kórokozó behatolásának helyén (leggyakrabban a torokban) kialakuló fibrines lepedékkel járó gyulladás, és emellett a szervezet egészét érintő toxinártalom.

A torokgyík (diftéria) oka:

Bakteriális fertőzés okozza, melynek a kórokozója a Cornyebacterium dyphteriae, mely egy igen mérgező exotoxint termel.

A torokgyík (diftéria) járványtana:

A beteg vagy egészséges bacillusgazda a torkában, és orrában hordozza a kórokozót. A fertőzés cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel terjed, ám mivel a kórokozó igen ellenálló, így tárgyak is terjeszthetik.

Lappangási ideje: 2-6 nap.

A torokgyík (diftéria) tünetei és lefolyása:

A torokgyík leggyakrabban torokdiftéra formájában fordul elő, mely enyhe lefolyás esetén mandulagyulladás tüneteit produkálja.

Középsúlyos esetben, lassan, napok alatt kialakuló láz, fejfájás, és torokfájás jellemzi, melyet sápadtság és bágyadtság kísér. A mandulák duzzadtak, rajtuk szürkésfehér lepedék (álhártya) látható, mely erősen tapad a mandulákhoz és csak nagyon erős törléssel távolítható el, a helyén pontszerű vérzések alakulnak ki. Az állkapocs alatti nyirokcsomók (submandibularis nyirokcsomók) duzzadtak, és édeskés szájszag figyelhető meg.

Ezután folyamat tovább terjed, a lepedék vastagodik és rákúszik a lágyszájpadra, hátsó garatfalra és nyelvcsapra. A garatképletek megduzzadnak, a légzés nehezített és horkoló lesz. Szerencsés esetben 6-8 nap alatt leválik a hártya, a láz megszűnik. A leváló hártyát a gyermek kiköhögi, mely a pikkelyszerű felrakódások miatt hüllőbőrre hasonlít (innen a betegség torokgyík elnevezése).

 


 

Súlyos esetben a torokgyík toxikus formába megy át, melyet magas láz, elesettség, hányás, szapora pulzus jellemez. A nagy felületre kiterjedt lepedék mellett, nagy nyirokcsomó duzzanatok, vizenyők jelentkeznek, az érintett szövetek elhalnak (necrosis), és vérzékenység jelentkezik. A vizenyők miatt a nyak vastag, az arc meghízottnak tűnik, és életet veszélyeztető keringési zavar jelentkezhet.

Gégediftéria esetén a gégében alakul ki az álhártya, mely gégeszűkületet okoz. A torokgyík ezen formáját ugató kruppos jellegű köhögés (diftériás krupp), nagyfokú rekedtség, belégzési nehezítettség és sípoló hang (stridor) jellemzi. A rekedtség a hangadás képtelenségéig fokozódhat (aphonia). Egyre romló nehézlégzés és légszomj alakul ki, mely miatt a fulladást csak intubációval vagy tracheotomia segítségével lehet elkerülni.

Orrdiftériában csak az orr érintett. Az orrból véres-savós váladék ürül, és az orr nyálkahártyáját állhártya fedi.

A szem a nemi szervek és a köldök és a bőr diftériájára jellemző a fertőzés helyén tapasztalható vizenyő, váladékozás és szürkés-fehér lepedék képződése.

A torokgyík (diftéria) szövődményei:

A toxin káros hatással van a szívizomra, az idegrendszerre és a vesékre, így a kötelező védőoltások bevezetése előtt, szívizomgyulladás, veseártalmak és különböző bénulások fordultak elő mellékhatásként.

A torokgyík (diftéria) kezelése:

A kórokozó ellen antibiotikus kezelést alkalmaznak, és a toxin ellen antitoxikus ellenanyag kezelés szükséges. Fontos az ágynyugalom és a vitális paraméterek folyamatos megfigyelése valamint a tüneti terápia.

A gégét érintő folyamatokban krupp ellenes kezeléseket is alkalmaznak.

A torokgyík (diftéria) megelőzése:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Ajánló Antibiotikumok
Védőoltások
Fertőző betegségek
(Új lapon nyílnak meg)


Magyarországon a diftéria elleni védőoltás kötelező.
Aktív védőoltás, toxoiddal végzik, a pertussis és tetanus elleni védőoltással kombinálják.
A védőoltásoknak köszönhetően a betegség lényegében megszűnt, de az állapot fenntartásában nagy szerepe van a további védőoltás alkalmazásának.