Tüdőgyulladás tünetei és kezelése gyermekkorban

Tüdőgyulladás (pneumonia) a tüdő szövetének gyulladása.

A tüdőgyulladás a leggyakoribb halált okozó betegség világszinten a légúti betegségek közül. Gyermekkorban, az időseknél és a legyengült szervezetű felnőttek körében is fokozott veszélyt jelent, de a fiatal egészséges felnőttek esetében sem elhanyagolható.  Bár az antibiotikumok használatával a tüdőgyulladás prognózisa jelentősen javult és az esetek többségében maradéktalanul gyógyul, a kevésbé fejlett országokban még mindig vezető halálok a veszélyeztetettek körében.

A gyulladás maga, a léghólyagocskákat (alveolus) elválasztó sövényben zajlik, de a léghólyagocskák is megtelnek a gyulladásból származó izzadmánnyal.

A tüdőgyulladás okai:

A tödőgyulladás oka leggyakrabban különböző kórokozók általi fertőzés, ritkábban izgató gőzök, gázok vagy por belélegzése okozza.

A  tüdőgyulladás kórokozói sokfélék lehetnek, vírusok (RS, adenovírus, influenza vírus, parainfluenza vírus) , baktériumok  (Streptococcus pneumoniae, Streptococcus haemophilus, Streptococcus aureus, Haemophilus influanzae), mycoplasmák (mycoplasma pneumoniae) és protozoonok (Pneumocystis carnii) esetleg gombák.

A kórokozók több módon juthatnak be a tüdőbe:

 • cseppfertőzéssel
 • felső légúti hurut vagy góc továbbterjedése útján
 • félrenyelés miatt

Általánosságban elmondható hogy a bakteriális tüdőgyulladás hevesebb tünetekkel jár, a többi kórokozó által okozott tüdőgyulladás tünetei enyhébbek, ez a tünetszegény vagy más néven atípusos tüdőgyulladás (atípusos pneumonia). 

A betegség kiterjedésétől függően megkülönböztethető a lebenyes tüdőgyulladás (lobáris pneumonia) és a gócos tüdőgyulladás (bronchopneumónia).

A lebenyes tüdőgyulladás esetén egy vagy több teljes tüdőlebeny, esetleg csak egy tüdőszegmentum érintett, a gócos tüdőgyulladás ezzel szemben a páros szerv összes légutait érinti, vagyis a teljes tüdőt. Gyermekkorban manapság a gócos tüdőgyulladás a gyakoribb. A két forma tünetei hasonlóak, orvosi vizsgálat kell az elkülönítéséhez.

A tüdőgyulladás megjelenési formáját és tüneteit erősen befolyásolja a beteg életkora és az ellenálló képessége.

Megkülönböztethető elsődleges (primer) tüdőgyulladás, ilyenkor önálló betegségről van szó, míg a másodlagos (secunder) tüdőgyulladás esetén egy alapbetegség talaján második betegségként fejlődik ki a tüdőgyulladás.

Tüdőgyulladásra hajlamosító alapbetegség lehet:

 • krónikus felső légúti hurut
 • krónikus hörghurut
 • CF
 • bizonyos szívbetegségek
 • immunhiányos állapot
 • a hörgők elváltozásai (szűkület, tágulat stb…)
 • légzőrendszeri allergia
 • mellkasdeformitás, vagy a mellhártya változásai

A másodlagos tüdőgyulladás kezelésében nagyon fontos az alapbetegség gyógyítása.

Tüdőgyulladás tünetei:

Tünetei szerint két fő megjelenési formája különböztethető meg: a heveny tüdőgyulladás és az atípusos tüdőgyulladás. A tüdőgyulladás két formájának tünetei mutatnak némi változatosságot, eltérést.

Heveny tüdőgyulladás (akut tüdőgyulladás – pneumonia acuta) tünetei

Többnyire baktérium a tüdőgyulladás kórokozója, és általában felső vagy alsó légúti hurut előzi meg. A bevezető légúti gyulladás tünetei után a gyermek állapota hirtelen súlyossá válik, a láz emelkedik és kialakul a jellemző erőtlen köhögés.

Az esetek többségében légzési fájdalom, úgynevezett oldalszegzés jelentkezik ami a tüdőgyulladás egyik tipikus tünete. A beteg bágyadt, elesett, légzése szapora.

Zöldes sárgás köpetet üríthet, gyermekkorban ennek megítélése nem mindig lehetséges (a kisebb gyermekek ezt lenyelik így nem nagyon megfigyelhető).

Súlyos esetben megjelennek a nehézlégzés tünetei.

Gyermekkorban a tüdőgyulladás kísérő tünete lehet a hányinger és hányás, ami a lázzal együtt megzavarja a szervezet folyadék és ásványi anyag háztartását és kiszáradást okozhat.

A bélmozgások csökkenhetek, emiatt a gázok nem távoznak, a has hatalmasra puffadt lehet, ami fokozza a nehézlégzést mert a puffadt has a rekeszizmot felnyomva megakadályozza hogy a megnövekedett oxigénigényt plusz légzőmozgással (hasi légzéssel) elégítse ki a csecsemő. Ha toxin termelő a kórokozó, vagy már az agyat is érintő oxigénhiány lép fel, idegrendszeri bántalom tünetei is megjelenhetnek (aluszékonyság, vagy épp nyugtalanság, rángógörcs…).
 

A tüdőgyulladás ápolása

A tüdőgyulladás ápolása A tüdőgyulladás kezelésében az orvos által kiírt gyógyszeres terápia alkalmazása mellett a gondos ápolás is kiemelt jelentőségű. A beteg gyermek ágynyugalma, pihenése fontos. Állapotát folyamatosan figyelemmel kell kísérni, hogy a kedvezőtlen fejleményeket észleljük. Légzését segíthetjük félig ülő helyzet biztosításával, fektessük magasabb párnára olyan helyzetben hogy a feje kissé hátraszegett állapotban legyen. Tovább a teendőkre…

A tüdőgyulladás kezelésében az azonnal megkezdett antibiotikum terápia a célravezető bakteriális fertőzés esetén. A tenyésztés eredménye előtt az orvos a tünetek, a gyulladás kiterjedése, a beteg általános állapota és esetleges egyéb betegségek figyelembevételével választ antibiotikumot.  Ha az alkalmazott antibiotikum nem válik be, célzottan folyik tovább a kezelés a tenyésztés alapján.

 

Enyhébb tüdőgyulladás esetén az otthon szájon át szedett antibiotikum is elég lehet, súlyosabb esetekben kórházi felvételt indokol a gyermek állapota, ilyenkor intravénás antibiotikum adása indul, a betegség tünetei súlyossága alapján kiegészített kezeléssel (folyadékpótlás, oxigénterápia, stb…).

 

A tüdőgyulladás oki kezelését tüneti terápia egészíti ki:  lázcsillapítás, fájdalom csillapítás, folyadékpótlás, köptetők adása.  A sós inhaláció itt is segít a váladékok ürítésében, a légúti hurutokhoz hasonlóan. Szintén a váladék kiürülését segíti a gyógytornász által végzett fizikoterápia.

A mikoplazmás tüdőgyulladás kezelése is antibiotikummal történik, de a javulás rendszerint sokkal lassabb mint a bakteriális fertőzések esetén.

Ha a tüdőgyulladás oka vírus, a tüneti terápia a célravezető hisz az antibiotikum nem hat a vírusokra, ennek ellenére a baktériumos felülfertőződés megelőzése miatt az orvos elrendelheti az antibiotikum adását atípusos tüdőgyulladás esetén is.

Gombás fertőzések kezelése gombaellenes szerekkel történik.