Tüdőtágulat (emphysema pulmonum) gyermekkorban

A tüdőtágulat idegen neve: emphysema ami felfújt állapotot jelent. A tüdő emphysemájában az alveolusok (léghólyagocskák) kitágulása, és a köztük levő sövények pusztulása következtében felfújt, nagyobb üregek alakulnak ki. Így a légzőfelület csökken, a hajszálérhálózat pusztul, a tüdő rugalmatlanná válik, emiatt csökken a légzésfunkció.

A tüdőtágulat okai:

Leggyakrabban -szelepes mechanizmus alapján- a légutak szűkülete vezet a tüdő felfújódásához, mert a belélegzett levegő egy része bentreked a kilégzéskor fokozódó hörgőszűkület miatt.

A tüdőtágulat lehet érfejlődési rendellenesség következménye is.

Tüdőtágulat alakulhat ki kompenzáló folyamatként is, pl. műtétileg eltávolított tüdőrész “pótlására”.

A tüdőtágulat formái:

Az úgynevezett klasszikus tüdőtágulat betegség egy krónikus, rosszabbodó mindkét tüdőfelet érintő kór. Gyermekkorban ritka, mert általában hosszú éveken át fennálló súlyos obstruktív betegség következményeként alakul ki.

Az akut légúti szűkületek (asztmás roham, idegentest félrenyelés), is okoz átmeneti tüdőtágulatot, ám az még nem okoz tartós elváltozásokat mint a klasszikus betegségnél, hisz a roham oldódása után a tüdő átlégzése megtörténik akadálytalanul így nem alakul ki krónikus tüdőtágulat.