Tüdőtályog (abscessus pulmonum) tünetei és kezelése

A tüdőtályog leggyakrabban a tüdőgyulladás szövődménye.  A gyulladt tüdőterület egy része elhal, beolvad és egy gennyel telt üreg alakul ki. Keletkezhet egy meglévő üreg pl. cysta fertőződése révén is.
 
Kórokozója legtöbbször valamelyik gennykeltő baktérium, de egyéb fertőzések is okozhatják. A kórokozó legtöbbször a légutakon keresztül jut a tüdőbe, ritkán a véráramon keresztül.
 
Immunhiányos vagy nagyon leromlott általános állapotú betegeken könnyebben alakul ki tüdőtályog.

Tüdőtályog tünetei:

Az előzőleg már csökkenő láz újbóli kiugrása, vagy emelkedése hívja fel a figyelmet a tüdőtályog kialakulására.
 
A közérzet romlik, a beteg sápadt, gyenge, a tüdőgyulladásos tüneteken felül szeptikus állapot alakul ki.
 
Ha a tályog a hörgőbe tör, a beteg bőséges gennyes váladékot (néha véreset) köhög fel, és esetleg a lenyelt váladék miatt hasonlót hány.
 
 

 

Tüdőtályog diagnózisa:

A röntgenképen jellemző képet ad, látszik a vastag falú üreg, benne folyadékkal.
 
Ha a röntgen tüdőtályogra utal, bronchoscopiát kell végezni. Ezzel tisztázható hogy nincs-e valami helyi oka a tályog kialakulásának (pl. félrenyelt idegentest), és lehetőség nyílik a váladék mintavételre tenyésztés céljából.

Tüdőtályog kezelése:

A tüdőtályog kezelése kórházban történik. Erélyes célzott antibiotikum adása szükséges, kombinált hatóanyaggal.  
 
A szeptikus állapot miatt esetleg fennálló anaemiat (vérszegénységet) is rendezni kell. Emellett természetesen a tüneteinek enyhítése is fontos, valamint a váladékoldás.

Tüdőtályog prognózisa

A belgyógyászati terápia hatására az üreg zárul, és nyom nélkül gyógyul az esetek többségében. Sebészi beavatkozás ritkán szükséges a gyógyuláshoz.