Újszülött betegségek kórokai

 
Az újszülöttek betegségei létrejöhetnek szülés előtt, szülés alatt vagy szülés után.

Az újszülött betegségek szülés előtti kórokai (praenatalis kórokok)

Öröklött (genetikai) betegségek:

Valamelyik szülő örökítőanyagában lévő elváltozások okozzák. Némelyik öröklődő betegség a szülés után azonnal felismerhető, némelyek viszont csak napok vagy hetek, sőt hónapok múlva okoznak tüneteket. Egyre több genetikai betegség felismerhető a magzati életben, más betegségeket szűrővizsgálatokkal igyekeznek felismerni.

Magzati ártalmak

Az anyát és a magzatot ért károsító hatások fejlődési rendellenességet okozhatnak. A károsodás jellegét általában nem az ártalom jellege, hanem az ártalom időpontja határozza meg. Ennek oka, hogy a károsító hatástól szinte függetlenül, az ártalom azon a szerven jön létre a magzatban, ami épp a legintenzívebben fejlődik. A magzat szervei a terhesség első három hónapjában fejlődnek ki, ezért a károsító hatások az első három hónapban a legveszélyesebbek.
 
Az ártalmak lehetnek mechanikus ártalmak (pl. anyaméh rendellenességei), fizikai ártalmak (traumák, sugárzások…), kémiai ártalmak (pl. nikotin, mérgek, gyógyszerek…), anyai betegségek, vagy méhen belüli (intrauterin) fertőzések.
 
A méhen belüli ártalmak megelőzésére és enyhítésére szolgál a terhesgondozás, és a genetikai tanácsadás. A méhen belüli diagnosztika fejlődése nem csak a magzat fejlődésének nyomon követését teszi lehetővé, de segítségével felismerhetők sőt gyógyíthatók egyes méhen belüli betegségek.

Újszülött betegségek szülés alatti kórokai (intranatalis kórokok)

Oxigén ellátási zavarok (hypoxia, anoxia)

A szülés alatt (gyakran előtte is) számos tényező okozhat oxigén ellátási zavart. Ilyen lehet pl. a méhlepény betegségei, idő előtti leválása, köldökzsinór nyomása, nyakra csavarodása stb.

A szülés mechanikus hatásai (szülési sérülések)

A szülőcsatornán áthaladó magzat sérüléseket szenvedhet ha nagy méretű, vagy a szülőcsatorna szűk. Mechanikus károsító hatása lehet a különböző szülészeti beavatkozásoknak is.

Narkotikumok és gyógyszerek hatásai

A szülés előtt és közben anyának adott nyugtatók és altatószerek károsíthatják a légző és hőszabályozó központot, így megzavarhatják a méhen kívüli élethez való alkalmazkodást.

Szülés közbeni fertőzés

A szülőcsatornán áthaladva anya váladékait, vagy a magzatvizet lenyelve, belélegezve fertőződhetnek az újszülöttek.
 
A szülés közbeni ártalmak csökkentését segíti az intézményben szülés, és a szaksegítség a szülés alatt.