Újszülött betegségek kórokai

 
Az újszülöttek betegségei létrejöhetnek szülés előtt, szülés alatt vagy szülés után.

Az újszülött betegségek szülés előtti kórokai (praenatalis kórokok)

Öröklött (genetikai) betegségek:

Valamelyik szülő örökítőanyagában lévő elváltozások okozzák. Némelyik öröklődő betegség a szülés után azonnal felismerhető, némelyek viszont csak napok vagy hetek, sőt hónapok múlva okoznak tüneteket. Egyre több genetikai betegség felismerhető a magzati életben, más betegségeket szűrővizsgálatokkal igyekeznek felismerni.

Magzati ártalmak

Az anyát és a magzatot ért károsító hatások fejlődési rendellenességet okozhatnak. A károsodás jellegét általában nem az ártalom jellege, hanem az ártalom időpontja határozza meg. Ennek oka, hogy a károsító hatástól szinte függetlenül, az ártalom azon a szerven jön létre a magzatban, ami épp a legintenzívebben fejlődik. A magzat szervei a terhesség első három hónapjában fejlődnek ki, ezért a károsító hatások az első három hónapban a legveszélyesebbek.
 
Az ártalmak lehetnek mechanikus ártalmak (pl. anyaméh rendellenességei), fizikai ártalmak (traumák, sugárzások…), kémiai ártalmak (pl. nikotin, mérgek, gyógyszerek…), anyai betegségek, vagy méhen belüli (intrauterin) fertőzések.
 
A méhen belüli ártalmak megelőzésére és enyhítésére szolgál a terhesgondozás, és a genetikai tanácsadás. A méhen belüli diagnosztika fejlődése nem csak a magzat fejlődésének nyomon követését teszi lehetővé, de segítségével felismerhetők sőt gyógyíthatók egyes méhen belüli betegségek.

Újszülött betegségek szülés alatti kórokai (intranatalis kórokok)

Oxigén ellátási zavarok (hypoxia, anoxia)

A szülés alatt (gyakran előtte is) számos tényező okozhat oxigén ellátási zavart. Ilyen lehet pl. a méhlepény betegségei, idő előtti leválása, köldökzsinór nyomása, nyakra csavarodása stb.

A szülés mechanikus hatásai (szülési sérülések)

A szülőcsatornán áthaladó magzat sérüléseket szenvedhet ha nagy méretű, vagy a szülőcsatorna szűk. Mechanikus károsító hatása lehet a különböző szülészeti beavatkozásoknak is.

Narkotikumok és gyógyszerek hatásai

A szülés előtt és közben anyának adott nyugtatók és altatószerek károsíthatják a légző és hőszabályozó központot, így megzavarhatják a méhen kívüli élethez való alkalmazkodást.

Szülés közbeni fertőzés

A szülőcsatornán áthaladva anya váladékait, vagy a magzatvizet lenyelve, belélegezve fertőződhetnek az újszülöttek.
 
A szülés közbeni ártalmak csökkentését segíti az intézményben szülés, és a szaksegítség a szülés alatt.
 


 

Újszülött betegségek szülés utáni kórokai (postnatalis kórokok)

Adaptációs (alkalmazkodási) zavarok

A születéskor az újszülött önálló lénnyé válik, szervezetének sok funkciót át kell venni amit eddig az anya szervezete végzett helyette. Az önálló élethez való alkalmazkodás nem mindig zökkenőmentes, megrázkódtatást okoz és néha kritikus zavarokat szenved. Adaptációs zavaroknak nevezzük azokat a zavarokat, melyeket a méhen kívüli élethez való alkalmazkodás vált ki. Ezek azonnal, de akár órák vagy napok múlva is jelentkezhetnek. (pl légzészavar azonnal tüneteket okoz, de egy anyagcserezavar akár napok múlva jelentkezhet)

Újszülöttkori fertőzések

A leggyakoribb postnatalis kórokok, hiszen az adaptációtól megviselt újszülött még nagyon védtelen a kórokozókkal szemben.
 
A postnatalis kórokok hatásai csökkenthetők az újszülöttek szülőszobai és újszülött osztályos korszerű ellátásával, valamint a kialakított intenzív terápiás centrumokkal.
 
A kórokok legtöbbször nem választhatók szét élesen, hisz egymásra hatással vannak. Pl egy méhen belüli ártalom miatti fejlődési rendellenesség miatt, adaptációs zavar is felléphet.