Az újszülöttkori tüdőgyulladások leggyakoribb formája, az aspirációs pneumónia, amikor a tüdőgyulladás oka a légutakba került váladék, vagy táplálék. A jelenség összefügg az érettséggel, mert minél éretlenebb az újszülött annál könnyebben nyel félre, és gyakoribb a tüdőgyulladás kialakulása is.
 

Az aspirációs pneumónia

Tünetei a kórokozótól függenek. Gyakran csak táplálási nehézség, enyhe szederjesség, haspuffadás és szaporább légvétel hívja fel a figyelmet a tüdőgyulladás kialakulására.
 
Kifejezett esetben, erősen szapora nyögő légzés jelentkezik, a baba nem eszik, hasa erősen puffadt, nehézlégzése van, bőre kék.
 
Előfordulhat az is, hogy a szülés előtti napokban valamely anyai felszálló fertőzés megfertőzi a magzatvizet, és a kórokozók már a szülés előtt súlyos betegséget okoznak a babában. Ennek a neve:

Veleszületett tüdőgyulladás (pneumonia connatalis)

A tünetek már órákkal a szülés után jelentkeznek. Erősen szapora nyögő légzés, nehézlégzés, apnoe jelentkezik. Ebben az esetben általában nem csak a tüdő beteg, így sokszor nehéz elkülöníteni az egyéb légzészavaroktól.
 
Mindkét esetben a vérvétel, a röntgen eredmény és a hallgatózási lelet segít felállítani a diagnózist.