Az újszülöttkori tüdőgyulladások leggyakoribb formája, az aspirációs pneumónia, amikor a tüdőgyulladás oka a légutakba került váladék, vagy táplálék. A jelenség összefügg az érettséggel, mert minél éretlenebb az újszülött annál könnyebben nyel félre, és gyakoribb a tüdőgyulladás kialakulása is.
 

Az aspirációs pneumónia

Tünetei a kórokozótól függenek. Gyakran csak táplálási nehézség, enyhe szederjesség, haspuffadás és szaporább légvétel hívja fel a figyelmet a tüdőgyulladás kialakulására.
 
Kifejezett esetben, erősen szapora nyögő légzés jelentkezik, a baba nem eszik, hasa erősen puffadt, nehézlégzése van, bőre kék.
 
Előfordulhat az is, hogy a szülés előtti napokban valamely anyai felszálló fertőzés megfertőzi a magzatvizet, és a kórokozók már a szülés előtt súlyos betegséget okoznak a babában. Ennek a neve:

Veleszületett tüdőgyulladás (pneumonia connatalis)

A tünetek már órákkal a szülés után jelentkeznek. Erősen szapora nyögő légzés, nehézlégzés, apnoe jelentkezik. Ebben az esetben általában nem csak a tüdő beteg, így sokszor nehéz elkülöníteni az egyéb légzészavaroktól.
 
Mindkét esetben a vérvétel, a röntgen eredmény és a hallgatózási lelet segít felállítani a diagnózist.
 


 

Újszülöttkori tüdőgyulladás kezelése:

Minden esetben kórházi ellátást igényel, intravénás antibiotikum adásával. Törekedni kell a kórokozó kitenyésztésére, hogy célzott antibiotikum legyen adható, ennek hiányában az orvos a leggyakoribb kórokozók ellen hatásos széles spektrumú antibiotikumot választ.
 
Az antibiotikum adása mellett szükség lehet oxigén terápiára, keringés támogatásra és mivel a baba nem tud enni a légszomj miatt, szondatáplálásra és intravénás folyadékpótlásra is sor kerülhet.
 

Interstitialis plazmasejtes pneumonia

Bár ez a fajta tüdőgyulladás nem újszülöttkorban, hanem jellemzően hathetes kor után jelentkezik, de főleg koraszüllöttek esetén fordul elő, így mégis ideillik.
 
Kórokozója a Pneumocystis jirovecii nevű (Pneumocystis carinii) kórokozó, melynek besorolása nem egységes. Egyes szakirodalmak baktériumként, mások protozoonként említik.  A fertőzés cseppfertőzéssel terjed, és a többi tüdőgyulladástól eltérően nem a léghólyagocskákat, hanem a hólyagok közötti szövetet betegíti meg, és légzőfelület csökkenést okoznak.
 
Felnőttek és nagyobb gyermekek is elkaphatják, de egészséges immunrendszerű szervezetben, enyhe megfázásos tünetet okoz. Immunhiányos állapotban (koraszülöttek, AIDS-es betegek) viszont súlyos betegség alakulhat ki.
 

 Interstitialis plazmasejtes pneumonia tünetei:

Lassan alakulnak ki. A csecsemő bőrén finom cyanosis látható, kicsit szaporább légzés mellett. Jellemző tünet, hogy az ajkakon fehéres hab jelenik meg. Egyre nehezebben lélegzik, majd kifejezett nehézlégzés alakul ki. A hallgatózási és kopogtatási lelet sokszor negatív, csak RTG felvétel készítése után látható a gyulladás. A nehézlégzés miatti hypoxia idegrendszeri tüneteket okozhat (rángógörcs), és sajnos nem ritka a PTX kialakulása, melyet az erőltetett légzés miatt megrepedő léghólyagocskák okoznak. A kórokozó a hörgőváladékból mutatható ki.
 
Kezelésében pentamidint, és trimethoprim-­sulfamethoxazol kombinációt használnak, de emellett is nagyon rossz a betegség prognózisa.
 
A beteg koraszülött fertőz, így el kell különíteni.