Vakbélgyulladás (appendicitis) tünetei és kezelése gyermekkorban

 
A vakbélgyulladás a féregnyúlvány-gyulladás köznyelvben elterjedt neve. A féregnyúlvány a vastagbél és vékonybél találkozásánál található kitüremkedésből (vakbélből) kiágazó, kb 5-10 cm hosszú, 1 cm átmérőjű tasak, mely vakon végződik.
 
A vakbélgyulladás tehát valójában a féregnyúlványnak a bakteriális fertőzés miatti gyulladása. Mivel a köznyelv nemes egyszerűséggel vakbélgyulladásnak hívja a betegséget (teljesen helytelenül), ezért a közérthetőség jegyében mi is vakbélgyulladás elnevezést használunk a cikkünkben. Orvosi neve appendicitis.
 
feregnyulvany
 

A vakbélgyulladás oka

A vakbélgyulladás oka a féregnyúlvány nyiroktüszőinek és nyálkahártyájának bakteriális fertőzése. A fertőzést legtöbbször valamilyen mechanikus hatás idézi elő, például a féregnyúlványba sodródó idegentestek, bélsárkő, vagy férgek. Előfordulhat hogy egyéb betegségek, pl. felső légúti fertőzések vagy enteritis kapcsán a vérárammal kerülnek a kórokozók a féregnyúlványba.
 
Hazánkban a vakbélgyulladás az egyik leggyakoribb akut sebészeti beavatkozást igénylő megbetegedés, mely kb. a népesség 10%-át érinti, és legjellemzőbben 10 és 30 éves kor között jelentkezik.
 

 A vakbélgyulladás tünetei:

A gyermekkori vakbélgyulladás nagykönyv szerinti tünetei az általános rossz közérzet, és a hasfájás mely először a gyomor és köldök környékére lokalizálódik majd fokozatosan áttevődik a jobb oldali alhasra. Gyakran jelentkezik hányinger, hányás, hőemelkedés, hidegrázás és láz.
 
Csaknem mindig megfigyelhető az ételundor. Sajnos a tünetek az esetek nagy részében nem a nagykönyv szerinti formát mutatják (atípusos tünet), így az akut hasfájások esetén szinte mindig vizsgálatok történnek a vakbélgyulladás felderítése céljából.
 
A helyzetet nehezíti, hogy a gyermekek nem tudják még lokalizálni a fájdalom helyét, és nem tudják szavakba foglalni a panaszaikat. A széklet változása sem egyértelmű, akár székrekedés, akár hasmenés, vagy teljesen normális széklet is kísérheti a vakbélgyulladás betegséget.
 

A vakbélgyulladás gyakran csupán csak hurutos jellegű, de előfordul súlyos gennyes vagy akár üszkös gyulladás is.
 
A gyulladás miatt a féregnyúlvány fala elhal és kilyukad (perforál), ami következtében a béltartalom a hasüregbe ömlik, ami súlyos hashártyagyulladást és sokk -ot okoz.
 
A hashártyagyulladás az akut hasi katasztrófák közé tartozó életveszélyes állapot.
 
Gyermekkorban a perforáció viharos gyorsasággal, akár órák alatt kialakulhat, így fontos a gyors diagnózis és kezelés.
 

A vakbélgyulladás kezelése:

A kezelés műtétet igényel, sebészi úton el kell távolítani a gyulladt féregnyúlványt. (appendectomia). A műtétet általában intravénás antibiotikum adása mellett végzik, és a műtét után gyakran egy csövecskét hagynak a műtéti területben mely elvezeti a váladékokat (drain).  A gyermek a műtét után nem ehet és nem ihat egy ideig semmit, hogy a metszés helye a bélen összeforrhasson. A szükséges folyadékot infúzióval biztosítják.
 
Az izolált vakbélgyulladások gyógyulási aránya kiváló, a műtét “rutin műtétnek” számít.
 
Szövődményes esetben, perforáció esetén, vagy már kialakult hashártyagyulladás esetén a kezelést sokk ellenes terápiával egészítik ki. Perforált vakbélgyulladás, hashártyagyulladás esetén a kimenetel az esetek mintegy 5-10%-ában kétséges még napjainkban is.

A vakbélgyulladás megelőzése, teendők hasfájás esetén:

Nincsenek a megelőzésre irányuló módszerek. A legfontosabb teendő, hogy hasfájás, bizonytalan hasi panaszok, hányás és láz esetén minél hamarabb lássa gyermekorvos vagy sebészeti ügyelet a gyermeket, a vakbélgyulladás kizárása miatt. A hasfájást otthon ne csillapítsuk, mert elfedjük a tüneteket, és az orvosi vizsgálat során a gyermek nem jelez fájdalmat a has megfelelő pontján !