A családtámogatás adott erőt a rák leküzdésében Bercinek és családjának

Az idén 12 éves Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány családtámogatási programja révén összesen 600 családnak segített több mint 76 millió forinttal, hogy a leukémiás gyermekek a gyógyulás útjára léphessenek.

Minden egy ártalmatlannak tűnő fejfájással kezdődött két évvel ezelőtt. Az akkor hatéves Berci erős fejfájásra panaszkodott, ezért másnap az édesanyja elvitte háziorvoshoz. Az orvos gyanította, hogy itt komoly lehet a baj, ezért továbbküldte őt kivizsgálásra.

„Bercit befektették, infúzióra kötötték, és az ügyeletes orvos közölte velem, hogy a fiam leukémiás. Akkor azt hittem, menten elájulok!” – emlékezett vissza a kisfiú édesanyja, Magdolna. Ezek után megkezdődött a család küzdelme a leukémiával, amelynek nagyon fontos állomása volt a csontvelő-átültetés. Ez szerencsére jól sikerült, a kisfiú küzdőszelleme pedig végig példaértékű volt. „Berci nagyon szereti a Csillagok háborúját, és felnéz Darth Vaderre erős személyisége miatt. Szerintem azért ő a példaképe, mert ahogyan a jedi legyőzte az ellenségeit, úgy tudta legyőzni a betegségét Berci is.”

Támogatás nélkül még nehezebb a családnak

A műtét és a kemoterápia óta Berci tünetmentes, az állapota folyamatosan javul. Azonban azt hogy teljesen meggyógyult csak a tünetek megszűnésétől számított négy év múlva lehet kijelenteni, ezért a család még mindig jár vizsgálatokra. Mivel Magdolna egyedül neveli a most nyolcéves Bercit és négyéves kishúgát, Dettit, így nemcsak érzelmileg, hanem anyagilag is hatalmas teher nehezedett rá az elmúlt években.

„Amikor kiderült, hogy Berci beteg, az jelentette a legnagyobb nehézséget, hogy egyszerre legyek ott a gyerekem mellett, és közben dolgozzak is, hogy be tudjam fizetni a számlákat. Óriási segítséget jelentett számunkra anyagilag, hogy havonta húszezer forintot kaptunk az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány családtámogatási programjától. Ezt a pénzt gyógyszerekre, ruházatra, élelmiszerre költöttük el. Én a víztisztító szűrő cserét is ebből fizettem, ami kiemelten fontos volt, mert a csapvíz tele van vegyi anyagokkal, amelyek ilyenkor fokozottan akadályozhatják a gyógyulást. Ezért a főzést és a fürdést is tisztított vízzel oldottam meg” – árulta el Magdolna, aki családsegítőként különösen értékel mindennemű segítséget.

Berci most másodikos, és sikeresen visszailleszkedett a közösségbe, bár ez kezdetben nem volt könnyű, mert a tanulás nagyon kifárasztotta. Most már rendesen tanul, és nem szed gyógyszereket, csak Béres-cseppet és vitaminokat. A támogatás azonban továbbra is jól jön a családnak, hiszen vannak olyan kötelező oltások, amelyeket meg kell kapniuk a gyógyuló gyermekeknek. „A beavatkozást követően fokozatosan lehet visszaállni a normális, megfontolt életvitelhez. A védőoltásokra a legyengült immunrendszer miatt van szükség. Ezeket az oltásokat azoknak is célszerű megkapnia, akik közvetlen kontextusban egy háztartásban vannak a gyógyuló gyermekkel” – mondta el Dr. Péter György, főorvos.

Emellett lelkileg is időre van szükség a történtek feldolgozásához.  Előfordul, hogy Berci elesik, és nagyon félni kezd, hogy nincs-e komoly baja, nem tett-e kárt magában.

„A kezelések lezárása után a teljes gyógyulásig fontos szerepe van a testi-lelki-szociális rehabilitációnak. Ennek segítségével a gyermeknek újra meg kell találnia a helyét a családjában, az egészséges társak között, a pedagógiai intézményben, a társadalomban is. Vannak olyan gyermekek, akiknek el kell fogadniuk az együttélést megváltozott képességeikkel, testi változásaikkal. A személyre alakított pszichoszociális rehabilitációt ki kell terjeszteni a beteg gyermek egészséges testvéreire, többi családtagjára” – ismertette a kezelések utáni lelki felépülés fontosságát Riskó Ágnes klinikai szakpszichológus.

Fő a hitelesség

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány családtámogatási programja rengeteg segítséget nyújtott Bercinek és sok más leukémiás gyermeknek. A programban, – amely 2006-ban indult el – jelenleg 100 család vesz részt, ők meghatározott ideig havi szinten kapnak anyagi támogatást is, szám szerint húszezer forintot.

„A családtámogatási programmal havi segítséget, konkrét pénzbeli támogatást nyújtunk a családoknak. Eddig több mint 600 családot tudtunk támogatni az évek során összesen több mint 76 millió forint értékben. Ez a nonprofit szférában kiemelkedő nagyságrendű segítségnek számít. Az anyagi segítség mellett információkkal és pszichológiai segítséggel is felvértezzük az érintett családokat. A www.leukemias.hu weboldalunkon részletes információ található, amelyben az érintett szülők nem-csak elméleti ismereteket, hanem gyakorlati tanácsokat kapnak” – mondta el Fodor Zsuzsa, az alapítvány kurátora.

http://www.leukemias.hu/online-adomanyozas.

A leukémiáról

Ma a világon több gyermek hal meg rákban, mint bármely más betegségben. Magyarországon jelenleg is mintegy 1500 – 2000 daganatos gyermek küzd az életéért. A daganatos gyermekbetegségek sokszor végzetesek; az 1950-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10%-a élte túl a betegséget. Ma már a daganatos gyermekek 75%-a sikeresen gyógyítható, azonban a betegség még mindig súlyos lelki hatással van a gyermekek és családjuk életére. Egy-egy kezelés évekig tartó, erős fájdalmakkal, sorozatos kellemetlenséggel, hosszú kórházi tartózkodással járó, a gyermekektől a szülőktől is kitartást és türelmet igénylő beavatkozások sorozata. A tumoros beteg gyermek ténylegesen gyógyultnak csak a teljes tünetmentességtől számított 5 év elteltével tekinthető, de ezt követően is folyamatos gondozást és komoly figyelmet igényel. Körülbelül 350 magyar gyermek esik a rák áldozatává évente – e szám relatíve állandónak bizonyult az elmúlt években. Ahogy egyre több és több gyermek éli túl ezt az életet nagymértékben veszélyeztető betegséget, világossá válik, hogy legtöbbjüknek a betegségből és a kezelésekből származó komplikációkkal kell együtt élnie: kezdve a koncentrációban adódó problémáktól egészen addig, hogy esetleg nem lehet később saját gyermekük. Mindezek a lehetséges problémák nagymértékben befolyásolhatják a gyermekek és családjuk eljövendő életét.

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítványról

2003. szeptember 23-án jött létre az EGYÜTT A LEUKÉMIÁS GYERMEKEKÉRT ALAPÍTVÁNY, közhasznú, non profit szervezet.

Az Alapítvány elsőrendű céljának tekinti, hogy hozzájáruljon a magyarországi gyermekkórházakban a leukémiában szenvedő gyermekek gyógyítása érdekében folyó kutatásokhoz, illetve a kórházi osztályokon folyó gyógyító tevékenységhez. Az Alapítvány közvetlenül részt vesz a magyarországi onkológiai centrumok által végzett közfeladatok végrehajtásának előmozdításában a gyógyító tevékenység anyagi támogatása útján. Ennek elérése érdekében az Alapítvány – mivel központi költségvetési forrásból nem részesedik – kizárólag önzetlen magánszemélyek, illetve társadalmi felelősséget érző cégek és szervezetek adományaira támaszkodik. Az Alapítvány 2003-as megalakulása óta több mint 659 millió forintot tudott átadni magyarországi gyermekkórházak onkológiai osztályainak. Ebből családtámogatási programja keretében több mint 76 millió Ft-tal támogatta a leukémiás gyermekeket nevelő családokat.

Az Alapítvány eddigi tevékenységéről

Az Alapítvány tevékenységéről és a gyermekkori leukémiáról megtudhat többet a www.leukemias.hu weboldalon az eredményeink menüpont alatt.