Apró, szivacsszerű implantátum söpörheti ki a rákos sejteket a szervezetből. Az úttörő gyógymódot amerikai tudósok egereken tesztelték.
 
A biológiai anyagból készült, mintegy öt milliméter átmérőjű eszközzel végzett kísérletek azt mutatták, hogy akár hasi zsírba, akár a bőr alá ültették be, az implantátum felszívta a szervezetben keringő rákos sejteket – idézte a BBC hírportálja a Nature Communications szaklapban ismertetett tanulmányt.
 
Az implantátum azt a folyamatot utánozza, amikor a test különböző részeinek immunsejtjei magukhoz vonzzák a daganatról leváló rákos sejteket – részletezték a kutatók, akik azt találták, hogy ezek az immunsejtek “letáboroznak” az implantátumon – ez a szervezet természetes válasza, ha idegen test kerül bele – és magukhoz vonzzák a rákos sejteket.
 
A kísérletek kezdetén a kutatók “megjelölték” a daganatsejteket, hogy fényük miatt könnyen nyomon követhessék azokat. Majd speciális képalkotó technikára váltottak, amivel különbséget tudtak tenni a rákos és az egészséges sejtek között. Azt találták, így ki lehet mutatni az implantátummal “elkapott” tumorsejteket.
 

http://www.bbc.com/news/health-34191325