Állásfoglalást fogadott el a gyermekszegénység és a társadalmi kirekesztettség ellen az Európai Parlament (EP) kedden strasbourgi plenáris ülésén, többek között azt javasolva, hogy a tagállamok biztosítsanak valamennyi gyermek számára minden életkorban hozzáférést az ingyenes és minőségi közoktatáshoz.
 
Minden negyedik gyermek nehéz körülmények között él az Európai Unióban, gyermekkori nehézségeik pedig egész életükre hatással vannak – olvasható az Európai Parlament által kiadott közleményben.
Az állásfoglalásban a parlament felszólítja a tagállamokat, hogy tegyenek konkrét lépéseket a gyermekszegénység csökkentéséért.
 
Az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerint tavaly mintegy 26 millió gyermeket fenyegetett szegénység vagy társadalmi kirekesztés Európában. Ez az unió 28 tagállamában a gyermekek 27,7 százalékát jelenti.
 
A közlemény arról is tájékoztat, hogy minden uniós tagállamban élnek gyermekek nehéz körülmények között. Romániában a gyermekek 51 százalékát, Bulgáriában pedig 45,2 százalékát fenyegeti a szegénység. Magyarországon ez az arány 41,4 százalék, így az ország a sor végéről a harmadik az uniós tagállamok között. Az unió országai közül Dániában, Svédországban és Finnországban a legalacsonyabb a gyermekszegénység kockázata.
 
A gyermekek alultápláltsága szintén nagy probléma. Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) kimutatása szerint Észtországban, Görögországban és Olaszországban 2008 óta kétszeresére nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik két egymást követő napon nem ettek húst vagy halat – derül ki az uniós közleményből.