A 150 éves Bethesda Gyermekkórház a cselekvő szeretet példája – mondta az emberi erőforrások minisztere a Magyarországi Református Egyház által alapított és működtetett egészségügyi intézmény évfordulós ünnepségén, vasárnap a Pesti Vigadóban.
 
Balog Zoltán a zuglói gyermekkórházat méltatva úgy fogalmazott, az intézmény ma a legjobb magyarországi kórházak egyike mind szakmailag, mind felszereltségét tekintve, legfőbb értéke mégis az ott dolgozók emberi hozzáállásában van. Felidézte az alapítók döntését, akik úgy látták, templom helyett kórházépítésére van inkább szükség, mert “vannak olyan helyzetek és korszakok, amikor a cselekvő szeretet előbbre való”.
 
A miniszter – aki egyben református lelkész – arról is beszélt, hogy nem kerülhet egymással szembe a lelki élet és a cselekvő szeretet, hiszen előbbi ad erőt az utóbbihoz.
 
Hangsúlyozta: az egészségügyben a szakmaiság mellett is mindig szükség van az “emberi hozzáállás” többletére, ugyanakkor ez nem menti fel a mindenkori döntéshozókat, hogy a lehető legtöbbet és legjobbat adják. Nem titok, hogy ezen a téren van még bőven tennivalónk – fogalmazott az egészségügy területéért is felelős miniszter.