Magyarországon 4,1 ezrelékre csökkent a csecsemőhalandóság, ez két éven belül 20 százalékos csökkentést jelent, ami rendkívül jó adat – mondta az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten.
 
Beneda Attila hozzátette, ez azt jelenti, hogy 75 gyermeket sikerült életben tartani, de még van tennivaló ezen a területen. “Ez az adat azonban azt mutatja, hogy lassan, de biztosan zárkózunk fel az európai uniós mutatókhoz” – fogalmazott.
 
A helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón kiemelte, a jó eredményhez hozzájárult az az 5 milliárd forintos uniós eszközbeszerzés, amelynek köszönhetően világszínvonalú orvostechnikai eszközökkel szerelték fel az országban működő, a koraszülötteket ellátó perinatális intenzív centrumokat.
 
Szabó Miklós, az egészségügyi szakmai kollégium neonatológiai (újszülöttgyógyászati) tagozatának vezetője arról beszélt, örömteli, hogy az évtizedes munka és erőfeszítés után az eredmények is megmutatkoznak. Hozzátette ugyanakkor, hogy tavaly 381 csecsemőt veszítettek el egyéves születésnapja előtt, de ez a szám sokkal kevesebb, mint az előző években volt.