Az utóbbi öt évben folyamatos csökken Magyarországon a TBC-megbetegedések száma – írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden, a tuberkulózis világnapján az MTI-hez eljuttatott közleményében.
 
Az egészségügyi államtitkárság közleménye szerint változatlan trend mellett “Magyarországon reálisnak tekinthető a WHO által kitűzött cél, melynek értelmében megszüntethetőek a TBC-megbetegedések 2035-ig (kevesebb mint 10 beteg egymillió lakosonként)”.
 
Mint kiemelték: az egészségügyi ágazatvezetés, a hatóságok, az egészségügyi intézmények és a civil szervezetek széles körű összefogásának és együttműködésének eredményeképpen sikeres a TBC visszaszorítása.
 
A cél az eddig elért eredmények további javítása. 2014-ben egymillió lakosra vetítve kevesebb, mint 100 volt az új TBC-s megbetegedések száma. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon tíz százaléknál is nagyobb arányú a megbetegedések éves csökkenése, míg Európában ez átlagosan csak öt százalék. Így Magyarország már azon országok közé tartozik, ahol a TBC-megbetegedések előfordulása ritka.