Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kétezer gyermek orvosi kezelését könnyíti meg támogatásával

Ma a világon több gyermek hal meg rákban, mint bármely más betegségben. Magyarországon jelenleg is mintegy 1500 – 2000 daganatos gyermek küzd az életéért. Bár a daganatos gyermekbetegségek sokszor végzetesek, napjainkban már a daganatos gyermekek 75%-a sikeresen gyógyítható, míg az 50-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10%-a élte túl a betegséget. A betegség azonban még mindig súlyos lelki hatással van a gyermekek és családjuk életére, így náluk kiemelten fontos a családon belüli felkészült, felelős, nyílt és őszinte kommunikáció. A közhasznú Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány ünnepélyes keretek között, 24 millió forintot adott át a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat képviselőinek. A támogatásból az intézmények közel húsz új és modern orvostechnikai berendezést és eszközt tudnak megvásárolni.
 
„12 éve segítünk a leukémiás gyermekek helyzetén, így pontosan látjuk a gyógyítás fejlődésének útját. Egyre több beteg gyermeket tud az orvostudomány hatásosan kezelni, de ehhez több feltétel is elengedhetetlen. Egyrészt a modern orvostechnikai eszközök elérhetősége, másrészt az érintett családok anyagi és lelki támogatása. Alapítványunk mindkét területen elkötelezetten nyújt segítséget, hiszen a kórházak anyagi támogatása mellett, a családtámogatási programunkban közvetlenül a családoknak nyújtunk segítséget. Az érintett családokat tanácsokkal, tudással, tapasztalatok megosztásával és nem utolsó sorban anyagi forrásokkal is segítjük a gyógyulás folyamatában” – mondta el a mai sajtótájékoztatón Fodor Zsuzsanna, az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke.
 
„Mi, Gyermekgyógyítók, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat orvosai, nővérei és ápolói az ország 8 pontján küzdünk nap, mint nap a rákos gyermekek életéért. Ezt ma már Magyarországon az évente diagnosztizált 250-300 daganatos gyermek kétharmadánál sikeresen tesszük, aminek eredményeként minden 800 fiatal felnőtt korba lépő személy közül 1, valamely gyermekkori rákos betegség túlélője. A munkánkhoz elengedhetetlen a civil szféra jelenléte és segítsége, amelyben évek óta megbízható partnerünk az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány” – tette hozzá, Dr. Kriván Gergely a Gyermekonkológiai hálózat elnöke.
 
A közhasznú alapítvány magyarországi viszonylatban kiemelkedő mértékű adományát, életmentő berendezések megvásárlására fordítják az ország 8 intézményében. Budapesti kórházak mellett a debreceni, szegedi, miskolci, pécsi és szombathelyi intézmények is 3-3 millió forint támogatást kapnak. A berendezések az agresszív kemoterápiás kezelésben résztvevő leukémiás gyermeknél a legoptimálisabb kemoterápiás stratégia megválasztása érdekében nélkülözhetetlenek, hiányuk akár a gyermek életébe is kerülhetnek. 
 
„A kórházakban folyamatosan szükség van a legmodernebb berendezésekre, hiszen ennél a súlyos betegségnél kiemelten fontos az időben és a lehető legpontosabban diagnosztizált  órkép, valamint a kezelés során a folyamatos steril környezet biztosítása. A támogatásból vásárolt infúziós pumpák és veszélytelenítő berendezés sok gyereknek nyújt további reményt és esélyt.” mondta el, Dr. Nagy Anikó, főigazgató főorvos a Heim Pál Gyermekkórház képviseletében
 
A kórházban egyre több kemoterápiás kezelést végeznek, ezért a gyógyszerek kontrollált, biztonságos adagolásához mind több infúziós eszközre van szükség. Az osztályon használt eszközök egy része elöregedett – ami sajnos a legtöbb magyarországi kórházi osztályra ugyanúgy jellemző – így ezek pótlását, kiegészítését tervezik az új készülékek beszerzésével. Egy-egy ilyen készülék ára nagyjából 450 000 forintra tehető.
 


 
A közhasznú Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány által átadott 24 millió forintos támogatásból a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat képviselői az alábbi eszközökhöz jutottak hozzá:
 
Heim Pál Gyermekkórház
 
3.000.000 Ft összegben Szennyező citosztatikum veszélytelenítő berendezés és 3 db infúziós pumpa kerül beszerzésre a Heim Pál Gyermekkórház onkológiai osztályának. A zárt rendszerű gyógyszerátviteli eszköz (CSTD: closed system drug transfer device) az, amely mechanikailag megakadályozza a környezeti szennyezés rendszerbe történő bejutását illetve a veszélyes anyag vagy gőz rendszerből történő kilépését.
 
Egyesített Szent István és Szent László Kórház
 
3.000.000 Ft összegben mikroszkóp diagnosztikai berendezés kerül beszerzésre az onkológiai osztály által. Egy szövettani vizsgálat eredménye olyannyira sorsdöntő befolyással bír egy beteg további életkilátásaira, hogy e lelet nélkül semmilyen onkológiai kezelést nem lehet elkezdeni.
 
Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Intézet
 
3.000.000 Ft összegben a Gyermekhematológiai Onkológiai Tanszék szintén bioanalízis készülék szerez be.
 
Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika
 
3.000.000 Ft összegben ultramodern infúziós pumpák és betegfigyelő monitor kerülnek beszerzésre. A leukémiás gyerekek csak úgy tudják pontos mennyiségben és előírt időtartamban biztonságosan megkapni a kemoterápiát, ha megfelelő minőségű infúziós pumpák állnak rendelkezésre. A hemato-onkológiai osztályon rendszeresen van olyan gyenge általános állapotú, intenzív ellátásra, intenzív megfigyelésre szoruló beteg, aki betegőrző, nővéreket riasztó betegfigyelő monitor alkalmazására szorul. A készülék 24 órában figyeli a gyermek légzési és keringési értékeit, riasztja a nővéreket, orvosokat, ha a leukémiás gyermek értékei kritikus szintet érnek el.
 
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
 
3.000.000 Ft összegben gyermekhematológiai ágytálmosó gép kerül beszerzésre a Gyermek Onkohaematológiai Osztálya számára.
 
Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika
 
3.000.000 Ft összegben orvostechnikai berendezések és eszközök kerülnek beszerzésre. Kettő oxigén telítettségszint-mérő készülék, amelyeket a gyermekek megfigyelése során használnak. Kettő kombinált monitor, amelyek az előbbi mellett nem invazív vérnyomásmérésre is alkalmasak, kritikus állapotú gyermekek követésére. Egy infúziós pumpa, amely a pontos infúzió-adagolást teszi lehetővé. Laparoszkópos, azaz a lehető legkisebb beavatkozással járó műtéti technikához alkalmas ollók, amelyek a daganatos gyermekekben mintavételre, illetve kisebb daganatok eltávolítására alkalmasak. Monitorhoz kiegészítő tartozékok. Rutin vérnyomásmérésre alkalmas hordozható vérnyomásmérők, a hozzátartozó különböző életkorú gyermekeknél használható mandzsettasorral. Súlyos állapotú, lesoványodott gyermekek felfekvéseinek megakadályozásra szolgáló felfújható matrac, és a hozzá tartozó pumpa. Orvosi műszerek tárolására alkalmas gurulós, fiókos asztal.
 
Vas Megyei Markusovszky Kórház Gyermekosztálya
 
3.000.000 Ft összegben az Onko-hematológiai részlegnél ultrahang diagnosztikai készülék kerül beszerzésre. A daganatok kórismézése során a legkevesebb káros hatással járó és a beteget legjobban kímélő vizsgáló eljárás az ultrahang vizsgálat. Az ultrahang készülék az emberi fül számára nem hallható hanghullámokat bocsát ki. Ezek egy része visszaverődik, más része pedig elnyelődik. A visszaverődő hullámokat a készülék érzékeli és elektromos jelekké alakítja.
 
Tűzoltó utcai Gyermekkórház ,SOTE II. sz. Gyermekklinika
 
3.000.000 Ft összegben betegfigyelő monitorok és onkológiai fertőtlenítő készülék kerül beszerzésre. A hemato-onkológiai osztályon rendszeresen van olyan gyenge általános állapotú, intenzív ellátásra, intenzív megfigyelésre szoruló beteg, aki betegőrző, nővéreket riasztó betegfigyelő monitor alkalmazására szorul. A készülék 24 órában figyeli a gyermek légzési és keringési értékeit, riasztja a nővéreket, orvosokat, ha a leukémiás gyermek értékei kritikus szintet érnek el.
 

A leukémiáról

 
Ma a világon több gyermek hal meg rákban, mint bármely más betegségben. Magyarországon jelenleg is mintegy 1500 – 2000 daganatos gyermek küzd az életéért. A daganatos gyermekbetegségek sokszor végzetesek; az 1950-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10%-a élte túl a betegséget. Ma már a daganatos gyermekek 75%-a sikeresen gyógyítható, azonban a betegség még mindig súlyos lelki hatással van a gyermekek és családjuk életére. A hosszú kórházi tartózkodás során egy-egy kezelés folyamata évekig eltartó, erős fájdalmakkal, sorozatos kellemetlenséggel járó, kitartást és türelmet igénylő beavatkozások sorozata mind a gyermekek, mind a szülők számára.
 
A tumoros beteg gyermek ténylegesen gyógyultnak csak a teljes tünetmentességtől számított 5 év elteltével tekinthető, de ezt követően is folyamatos gondozást és komoly figyelmet igényel. Körülbelül 350 magyar gyermek esik a rák áldozatává évente – e szám relatíve állandónak bizonyult az elmúlt években. Ahogy egyre több és több gyermek éli túl ezt az életet nagymértékben veszélyeztető betegséget, világossá válik, hogy legtöbbjüknek a betegségből és a kezelésekből származó komplikációkkal kell együtt élnie: kezdve a koncentrációban adódó problémáktól egészen addig, hogy esetleg nem lehet később saját gyermekük. Mindezek a lehetséges problémák nagymértékben befolyásolhatják a gyermekek és családjuk eljövendő életét.
 

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítványról

 
A 2000-es évek elején egy szülőkből és szakemberekből álló csoport összefogott annak érdekében, hogy javítson a leukémiás és egyéb rákos megbetegedésekben szenvedő gyermekek és családjuk életkörülményein, a gyermekek gyógyulási esélyein. 2003. szeptember 23-án ugyanezzel a szándékkal jött létre az EGYÜTT A LEUKÉMIÁS GYERMEKEKÉRT ALAPÍTVÁNY, közhasznú, non profit szervezet.
 
Az Alapítvány elsőrendű céljának tekinti, hogy hozzájáruljon a magyarországi gyermekkórházakban a leukémiában szenvedő gyermekek gyógyítása érdekében folyó kutatásokhoz, illetve a kórházi osztályokon folyó gyógyító tevékenységhez. Az Alapítvány közvetlenül részt vesz a magyarországi onkológiai centrumok által végzett közfeladatok végrehajtásának előmozdításában a gyógyító tevékenység anyagi támogatása útján. Ennek elérése érdekében az Alapítvány – mivel központi költségvetési forrásból nem részesedik – kizárólag önzetlen magánszemélyek, illetve társadalmi felelősséget érző cégek, és szervezetek adományaira támaszkodik. Az Alapítvány 2003-as megalakulása óta több mint 594 millió forintot tudott átadni magyarországi gyermekkórházak onkológiai osztályainak. Ebből több mint 64 millió Ft-al támogatta a leukémiás gyermekeket nevelő családokat családtámogatási program keretében.
 
Az Alapítvány eddigi tevékenységéről
 
Az Alapítvány tevékenységéről és a gyermekkori leukémiáról megtudhat többet a www.leukemias.hu weboldalon az eredményeink menüpont alatt.