Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kétezer gyermek orvosi kezelését könnyíti meg támogatásával

Ma a világon több gyermek hal meg rákban, mint bármely más betegségben. Magyarországon jelenleg is mintegy 1500 – 2000 daganatos gyermek küzd az életéért. Bár a daganatos gyermekbetegségek sokszor végzetesek, napjainkban már a daganatos gyermekek 75%-a sikeresen gyógyítható, míg az 50-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10%-a élte túl a betegséget. A betegség azonban még mindig súlyos lelki hatással van a gyermekek és családjuk életére, így náluk kiemelten fontos a családon belüli felkészült, felelős, nyílt és őszinte kommunikáció. A közhasznú Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány ünnepélyes keretek között, 24 millió forintot adott át a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat képviselőinek. A támogatásból az intézmények közel húsz új és modern orvostechnikai berendezést és eszközt tudnak megvásárolni.
 
„12 éve segítünk a leukémiás gyermekek helyzetén, így pontosan látjuk a gyógyítás fejlődésének útját. Egyre több beteg gyermeket tud az orvostudomány hatásosan kezelni, de ehhez több feltétel is elengedhetetlen. Egyrészt a modern orvostechnikai eszközök elérhetősége, másrészt az érintett családok anyagi és lelki támogatása. Alapítványunk mindkét területen elkötelezetten nyújt segítséget, hiszen a kórházak anyagi támogatása mellett, a családtámogatási programunkban közvetlenül a családoknak nyújtunk segítséget. Az érintett családokat tanácsokkal, tudással, tapasztalatok megosztásával és nem utolsó sorban anyagi forrásokkal is segítjük a gyógyulás folyamatában” – mondta el a mai sajtótájékoztatón Fodor Zsuzsanna, az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke.
 
„Mi, Gyermekgyógyítók, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat orvosai, nővérei és ápolói az ország 8 pontján küzdünk nap, mint nap a rákos gyermekek életéért. Ezt ma már Magyarországon az évente diagnosztizált 250-300 daganatos gyermek kétharmadánál sikeresen tesszük, aminek eredményeként minden 800 fiatal felnőtt korba lépő személy közül 1, valamely gyermekkori rákos betegség túlélője. A munkánkhoz elengedhetetlen a civil szféra jelenléte és segítsége, amelyben évek óta megbízható partnerünk az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány” – tette hozzá, Dr. Kriván Gergely a Gyermekonkológiai hálózat elnöke.
 
A közhasznú alapítvány magyarországi viszonylatban kiemelkedő mértékű adományát, életmentő berendezések megvásárlására fordítják az ország 8 intézményében. Budapesti kórházak mellett a debreceni, szegedi, miskolci, pécsi és szombathelyi intézmények is 3-3 millió forint támogatást kapnak. A berendezések az agresszív kemoterápiás kezelésben résztvevő leukémiás gyermeknél a legoptimálisabb kemoterápiás stratégia megválasztása érdekében nélkülözhetetlenek, hiányuk akár a gyermek életébe is kerülhetnek. 
 
„A kórházakban folyamatosan szükség van a legmodernebb berendezésekre, hiszen ennél a súlyos betegségnél kiemelten fontos az időben és a lehető legpontosabban diagnosztizált  órkép, valamint a kezelés során a folyamatos steril környezet biztosítása. A támogatásból vásárolt infúziós pumpák és veszélytelenítő berendezés sok gyereknek nyújt további reményt és esélyt.” mondta el, Dr. Nagy Anikó, főigazgató főorvos a Heim Pál Gyermekkórház képviseletében
 
A kórházban egyre több kemoterápiás kezelést végeznek, ezért a gyógyszerek kontrollált, biztonságos adagolásához mind több infúziós eszközre van szükség. Az osztályon használt eszközök egy része elöregedett – ami sajnos a legtöbb magyarországi kórházi osztályra ugyanúgy jellemző – így ezek pótlását, kiegészítését tervezik az új készülékek beszerzésével. Egy-egy ilyen készülék ára nagyjából 450 000 forintra tehető.
 

www.leukemias.hu weboldalon az eredményeink menüpont alatt.