>Összességében csökkent a szűrővizsgálatokra járók aránya 2010-hez képest, ugyanakkor laborvizsgálatra, emlő- és méhnyakrák-szűrésre többen mennek el. Az aktív korú magyar lakosság egyötöde szerint az egészségügyi szűrés felesleges, az egészségpénztári tagok viszont sokkal tudatosabbak ebben a kérdésben – derül ki a GKI Gazdaságkutatónak a Prémium Egészségpénztár megbízásából végzett felméréséből, amelynek eredményét kedden közölték az MTI-vel.

A 2013 végén végzett reprezentatív felmérés szerint az adatfelvételt megelőző egy évben az aktív korúak, vagyis a 18-60 évesek 71 százaléka vett részt valamilyen szűrésen, ez nyolc százalékponttal kevesebb, mint 2010-ben. Az emlőrák-szűrés népszerűsége három év alatt jelentősen (21 százalékponttal) emelkedett, és a laborvizsgálaton, valamint a méhnyakrák-szűrésen is többen jelentek meg. Némileg csökkent viszont a tüdőszűrésen való részvétel, és kevesebben (6 százalékponttal) voltak fogászaton, valamint prosztatarák-szűrésen is (7 százalékponttal).

Az eredmények szerint a 18-60 éves lakosság 20 százaléka úgy gondolja, hogy az egészségügyi szűrés felesleges, 63 százaléka viszont ezzel ellenkező véleményen van. Az aktív korúak ugyancsak egyötöde nem is akar tudni arról, milyen betegsége van, a relatív többség (48 százalék) azonban ebben a kérdésben szeretne tisztán látni.

Az ezer ember megkérdezésén alapuló vizsgálat szerint relatív többségben (37 százalék) vannak azok, akik úgy vélekednek, hogy sokkal többet kellene foglalkozniuk a megelőzéssel, szűréssel, de ehhez nincs elég idejük és információjuk. Az átlagnál jobban érzik a szűrés fontosságát az egészségpénztári tagok, a budapestiek, a magasabb jövedelműek és a felsőfokú végzettségűek. A felmérésben résztvevők fele szeretné, ha felajánlanák neki a kor- és állapot szerinti fontos vizsgálatokat.