Az elmúlt évben meghétszereződött a hepatitis A vírussal fertőzöttek száma Magyarországon, ezért a fertőzés továbbterjedésének megelőzésére országos figyelemfelhívó kampány indult csütörtökön.

“A hepetatitis A egy nagyon könnyen megelőzhető, azonban nagyon gyorsan, járványszerűen terjedő betegség” – hangsúlyozta Szlávik János, infektológus, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház osztályvezető főorvosa a kampányindító sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.

Kifejtette, hogy a hepatitis A vírust jellemzően a fejlődő országokba tett utazásokról hozhatják magukkal az emberek, vagy elindulhat a rossz szociális és kifogásolható higiénés környezetben élők köréből is.

“Az országban tavaly előforduló 1404 hepatitis megbetegedés közül 1074-et az A vírus okozott. Ezért az Egészségügyi Világszervezet az alacsonyan fertőzöttről közepesen fertőzött országgá minősítette vissza Magyarországot” – tette hozzá. A növekedésért elsősorban a hepatitis A fertőzések felelősek, a hepatitis B és C előfordulása szignifikánsan nem emelkedett.

2013-ban a hepatitis A megbetegedések száma elérte az 1999-es szintet. 2014 március elejéig 197 igazolt hepatitis A esetet regisztráltak, míg a 2008-tól 2012-ig terjedő évek ugyanazen időszakára vonatkoztatott átlagos esetszám ennek csupán egytizede volt.

Az orvos kiemelte, hogy a vírus különösen gyorsan terjed olyan közösségekben, mint az iskolák, óvodák, ahol a gyerekek kevésbé figyelnek oda a megfelelő higiéniára, és így rajtuk keresztül akár az egész család is megfertőződhet.

A regisztrált hepatitis A vírussal fertőzött betegek többségét kórházba szállítják, és a járványügyi hatóság gondoskodik a beteg családjának és közvetlen környezetében élők védőoltásáról.