(A kép csk illusztráció)
 
Mintegy kétezer súlyos beteg terápiájában segíthetne a négy onkológiai terápiás területen támogatásra váró tizenöt új innovatív gyógyszer, de még nem hirdették ki az ezek támogatásba történő befogadásáról szóló rendeletet – közölte az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) csütörtökön az MTI-vel.
 
A szervezet közleményében felidézte, bár az emberi erőforrások minisztere előterjesztette négy onkológiai terápiás területen – melanoma, prosztatadaganat, onkohematológia, tüdődaganat – e készítmények gyógyszertámogatásba való befogadását, két fontos lépés még hiányzik: a hatóanyagokat tartalmazó jogszabály-módosítás kihirdetése és a Miniszterelnökség felhatalmazása ahhoz, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megkezdhesse az új készítmények közbeszerzési folyamatát, ezek egy részét így akár már novembertől elérhetnék az érintett betegek.
 


 
A készítmények elérhetőségéhez szükséges mintegy 5,6 milliárd forint az előterjesztés szerint rendelkezésre áll, azt az OEP külső források bevonása nélkül, úgynevezett technikai átrendezéssel biztosítani tudja majd – írták.
A számítások szerint a melanoma betegség esetében támogatásra váró öt új hatóanyag körülbelül négyszáz, a prosztatadaganatban szenvedőket segítő három új hatóanyag mintegy kétszáz, a tüdődaganattal kapcsolatos két új hatóanyag mintegy háromszáz, az onkohematológiában használható négy hatóanyag pedig mintegy ezeregyszáz beteg terápiájában kaphatna szerepet a befogadást követő egy évben.
 
Összesen tehát 1900-2000 előrehaladott, áttétes daganatos betegségben szenvedőnek tudnának az új innovatív terápiák már az idei évtől kezdve segíteni – olvasható az AIPM közleményében.
 
Az egyesület bízik abban, hogy a súlyos és életet veszélyeztető állapotban levő rászoruló daganatos betegek minél hamarább hozzájuthatnak ezekhez az akár életmentő onkológiai gyógyszerekhez.