Kiemelkedő nagyságúnak számító civil forrás, 24 millió forint az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítványtól a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatnak a gyermek leukémia gyógyítására

Budapest, 2015. november 18. Ma a fejlett világban több gyermek hal meg rákban, mint bármely más betegségben. Magyarországon jelenleg is mintegy 1500 – 2000 daganatos gyermek küzd az életéért. Bár a daganatos gyermekbetegségek sokszor végzetesek, napjainkban már a daganatos gyermekek 75-80%-a sikeresen gyógyítható, míg az 50-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10%-a élte túl a betegséget. Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány 24 millió forintot adott át a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat képviselőinek. A támogatásból az intézmények közel húsz, a legkorszerűbb technikát képviselő orvostechnikai berendezést és eszközt tudnak megvásárolni. Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány az utóbbi években az áldozatkész magán és céges támogatók segítségével több, mint 693 millió Ft-tal segítette a leukémiás és rákos gyermekek gyógyítását.

 

„12 éve segítünk a leukémiás gyermekek helyzetén, így tanúi vagyunk, hogy egyre több rákos gyermeket tud az orvostudomány hatásosan kezelni. Ehhez azonban elengedhetetlen feltétel egyrészt a modern orvostechnikai eszközök elérhetősége, másrészt az érintett családok anyagi és lelki támogatása. Alapítványunk mindkét területen elkötelezetten nyújt segítséget, hiszen a kórházak anyagi támogatása mellett családtámogatási programunkban közvetlenül a családoknak nyújtunk anyagi és lelki segítséget. Megalakulásunk óta több, mint 76 milliót adtunk át az érintett családoknak rendszeres, jelenleg havi 20.000 Ft-ban meghatározott anyagi támogatás útján. Soha egyetlen nálunk jelentkező rászoruló, leukémiás vagy rákos gyermeket nevelő családot nem utasítunk el” – mondta el Fodor Zsuzsa, az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kurátora.

 

A közhasznú alapítvány magyarországi viszonylatban kiemelkedő mértékű adományát életmentő berendezések megvásárlására fordítják az ország 8 intézményében. A budapesti kórházak mellett a debreceni, szegedi, miskolci, pécsi és szombathelyi intézmények is 3-3 millió forint támogatást kapnak intézményenként. A berendezések az agresszív kemoterápiás kezelésben résztvevő leukémiás gyermeknél a legoptimálisabb kezelést teszik lehetővé a legmodernebb orvostechnikai berendezésekkel. A támogatás minden esetben a gyermekek gyógyítását, a gyógyítás kíméletesebbé tételét, a betegségdiagnosztizálás precizitását szolgálja. A hálózat intézményei ezen elvek és célok alapján határozzák meg szükségleteiket.

 

„A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat munkájához felbecsülhetetlen segítséget jelent az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány munkája. Eddig a több, mint 104 millió forinttal támogatta a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat munkáját az Alapítvány, s így kiemelten hozzájárul ahhoz, hogy sikeresen küzdjünk a daganatos gyermekek életéért” – fejtette ki Dr. Kriván Gergely, a Gyermekonkológiai hálózat elnöke.

 

Az Alapítvány most új kampányt indított, hogy a Magyar Gyermekonkológia Hálózat tagja, a Heim Pál Gyermekkórház onkológiai osztálya be tudjon szerezni egy modern, a legfejlettebb technikát képviselő véralvadás-diagnosztikai készüléket. Ez a készülék a leukémiás és rákos gyermekeknél nélkülözhetetlen az életveszélyes, vérzéses állapotok elhárításában, valamint sikeres gyógyításuk során” – mondta el a sajtótájékoztatón Fodor Zsuzsa, az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kurátora.

 

A leukémiás és rákos gyermekeknél – mind betegségük, mind pedig annak kemoterápiás kezelése következtében – kialakulhatnak szövődmények, amelyek a véralvadási zavar mentén hirtelen fellépő vérzéseket okozhatnak. Ez a kritikus állapot akut életveszéllyel is járhat, hiszen ilyenkor a gyermek akár el is vérezhet. A véralvadás-diagnosztikai készülék – amely mintegy 8 millió forint – egy olyan, ultramodern orvostechnikai berendezés, amely vérzés esetén a véralvadás rendszer mérhető, pontos adataira támaszkodva segít az orvosnak egy úgynevezett célzott véralvadási terápia kialakításában.

 

„A kórházakban folyamatosan szükség van a legmodernebb berendezésekre, hiszen ezeknél a leukémiás gyermekeknél kiemelten fontos az időben és a lehető legpontosabban diagnosztizált kórkép, valamint kezelésük során a biztonságos környezet biztosítása” – mondta el, Dr. Nagy Anikó a Heim Pál Gyermekkórház főigazgató-főorvosa.