Szakértői becslések szerint idén mintegy 10 százalékkal nőhet a magán egészségbiztosítási piac és értékben így elérheti a 36,5 milliárd forintot – közölte a MediHelp.
 
A mintegy 33 milliárd forint értékű magyar személybiztosítási piacon belül a magán egészségbiztosítási piac ugyan még csak 23 százalékot tesz ki, de a nyugat-európai, illetve fejlett világbeli tapasztalatokat figyelembe véve, jelentős fejlődés előtt áll, évente mintegy 10 százalékkal nőhet az előrejelzések szerint. Mindez azonban attól is függ, hogy a cégek milyen mértékben támogatják munkavállalóik egészségmegőrzését, hiszen világszerte az a tapasztalat, hogy a magán egészségbiztosítási piac éves bevételének 65-75 százaléka a vállalatoktól származik.
 
Magyarországon napjainkban mintegy 30 ezer embernek van magán egészségbiztosítása, ezekből a cégek által fizetett biztosítás 65-75 százalékot tesz ki. Egy hasonló lélekszámú országban, mint például Ausztriában ugyanakkor az emberek 30 százalékának, vagyis 2,5 millió személynek van magán egészségügyi biztosítása.
 
A tendenciák ugyanakkor azt mutatják, hogy egyre több vállalat ismeri fel, mennyire fontos, hogy munkavállalói egészségesek legyenek, ha pedig betegek, minél előbb meggyógyuljanak és munkába állhassanak. Ez ugyanakkor a munkavállalónak is érdeke, hiszen így kisebb lesz a keresetkiesése.
 


 
Méretükből adódóan különösen igaz ez a kis- és közepes vállalkozások körére, amelyek Magyarországon a vállalkozások 60 százalékát teszik ki. A költségek és a profitcsökkenés minimalizálása érdekében évente mintegy 3-400 munkaadó választja a magyar piacon működő magánbiztosítók egészségbiztosítási termékeit, amelynek segítségével a munkából való kiesés időtartama a piaci becslések szerint átlagosan a tizedére csökkenthető. Az elmúlt hat hónapban például 20 munkáltató választotta a MediHelp International csoportos szolgáltatását, összesen mintegy 300 munkavállaló biztosítását.
 
„A magánbiztosítás legnagyobb előnye az, hogy ennek révén lerövidül az ellátási, kezelési idő, ami a munkaadónak és a munkavállalónak is jelentős megtakarítással jár” – mondta Kovács András, a MediHelp üzletfejlesztési igazgatója.
 
A KSH tavalyi adatai szerint a táppénzt igénybe vevő magyar munkavállalók egy betegség esetén átlagosan 24 napot voltak táppénzen, vagyis 12 hónapból egyet nem dolgoztak. A legfőbb betegségcsoport, ami miatt táppénzen voltak a magyarok, a csont-izomrendszer és kötőszöveti, a légzőrendszeri, valamint az emésztőrendszeri megbetegedések. A betegállomány finanszírozása tavaly 54 milliárd forintjába került az OEP-nek, és további 18 milliárdjába a munkaadóknak, ami összesen 72 milliárd forint kiadást jelent. Kovács András, a MediHelp üzletfejlesztési igazgatója szerint egy-egy munkavállaló kiesése időlegesen a munkából átlagosan személyenként évi 1-1,5 millió forintos veszteséget jelenthet a munkaadók számára. Ez a veszteség személyenként évi 300 000 forintos ráfordítással kalkulálva tizedére, így a teljes költség harmadára csökkenthető, ha a munkaadók magán egészségbiztosítást vásárolnak munkavállalóiknak.
 
Hozzátette: a törvény értelmében a munkavállaló betegsége miatti keresőképtelenség, valamint a kórházi ápolás időtartamára folyósított táppénz egyharmadát a munkáltatónak kell megfizetnie, miközben a beteg munkavállaló nem termel profitot, sőt, tartós betegség esetén a pótlásáról is gondoskodni kell, ami tovább növeli a keletkező költségeket.
 
A MABISZ adatai szerint a nyugat-európai országokhoz képest Magyarország még az alulfinanszírozott országokhoz tartozik a biztosítások terén. „2014-hez képest 20-30 százalékkal nőtt az ügyfeleink száma, de a piac egészére vonatkozóan 10 százalék alatti növekedést várunk” – mondta Kovács András, aki szerint az egészségügyi szolgáltatásokra fordított magánkiadások ma már elérik a 30-50 milliárd forintot.
 
A Medihelpről:
 
A MediHelp International 1999 óta van jelen a régióban, és mára az egészségbiztosítás és az egészségügyi segítségnyújtás területén a piac vezető szereplőjévé vált. Jelenleg Magyarországon kívül Romániában és Bulgáriában is rendelkezik irodával a régióban. Partnerei a szintén nagy múlttal és hatalmas kórházi és klinikai hálózattal rendelkező brit BuPa International, a világ egyik legjelentősebb egészségbiztosítási vállalata és a Lamp angol egészségbiztosító szintén több mint 10 éves tapasztalattal. A cég több mint 7500 független kórházból és klinikából álló hálózattal áll kapcsolatban, így több mint 200 ezer orvoshoz tudnak közvetlen elérhetőséget biztosítani világszerte, 190 országban. Bármikor elérhető szakorvosi konzultáció, azonnali ambuláns ellátás, műtétek várólista nélkül magánkórházakban, színvonalas környezetben, bárhol Európában.