A bőrrák legagresszívebb formája, a melanóma rövid idő alatt az egész szervezetben áttéteket képezhet – közölte Balatoni Tímea onkológus és bőrgyógyász az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.
 
Azt mondta, hogy a melanóma előfordulási gyakorisága nagymértékben növekszik: évről évre három-nyolc százalékkal több új daganatot diagnosztizálnak. A rák más formáival ellentétben a betegség a fiatalokat is érinti – hangsúlyozta, hozzátéve: a melanóma kialakulását általában egy hirtelen megváltozott vagy újonnan keletkező sokszínű anyajegy jelzi.
 


 
Ilyen elváltozás észlelése esetén mielőbb bőrgyógyászhoz kell fordulni, ugyanis az időben felismert melanóma egyszerű sebészeti eljárással gyógyítható. Ha azonban a daganat eléri a bőr azon mélységét, ahol már vér- és nyirokerek is találhatóak, akkor nagyon gyorsan eláraszthatják a testet a kóros sejtek, amelyek megtapadnak és szaporodni kezdenek a különböző szövetekben, ezek a távoli áttétek pedig ma is nehezen kezelhetőek.
 
Balatoni Tímea tájékoztatása szerint az egyetlen olyan tényező, amellyel a melanóma egyértelmű statisztikai összefüggést mutat, a napégések száma.
 
Az onkológus a betegség gyógyításában elért új felfedezésről is beszélt: izraeli és német tudósok megfejtették azt a mechanizmust, amellyel a melanóma áttéteket képez a szervezetben, és két olyan vegyületet is találtak, amely képes meggátolni a folyamatot. Azt mondta, hogy bár az eredmény nem teljesen új, a kór elleni hatékonyabb védekezést tehet lehetővé.

Mi az a melanóma?

 

A melanóma vagy melanoma malignum a bőr pigmenttermelő sejtjeiből (melanocyta) kiinduló rosszindulatú daganat. Kialakulhat már meglévő anyajegyből különösen akkor, ha az állandó károsító ingernek van kitéve (erős UV sugárzás, mechanikai ártalom), de megjelenhet anyajegymentes bőrfelületen is. Magyarországon az előfordulása növekszik. Gyermekkorban nagyon ritka, elsősorban a középkorúak betegsége. A melanómával diagnosztizáltak átlagéletkora 40-45 év.Klinikailag több formáját különböztetik meg, melyek mind megjelenésben mind a prognózist tekintve eltérnek egymástól. Mivel a kültakarón helyezkedik el, rendszeres önvizsgálattal és bőrgyógyászati szűrésekkel idejekorán felismerhető.
 
Anyajegyek otthoni önvizsgálatánál az ún. “ABCDE” szabályt kell szem előtt tartani:
 
A: aszimmetria, vagyis hogy mennyire szabálytalan az alakja az adott elváltozásnak, van-e benne göb
B: border, azaz határ: élesen elkülönül-e az elváltozás az ép környezetétől, vagy elmosódott a határ
C: colour, szín: a melanómákra jellemző, hogy nem homogén színezetűek, hanem különböző színárnyalatokat mutatnak
D: diamater, átmérő: a 6 mm-nél nagyobb anyajegyekből nagyobb valószínűséggel alakul ki melanóma, így az elváltozás kiterjedése fontos
E: enlarging, vagy növekvő: növekszik-e az elváltozás mérete
 
A bőrgyógyászati vizsgálat során az orvos dermatoszkóppal vizsgálja meg a gyanús anyajegyeket. Ez tulajdonképpen egy nagyító, tízszeres nagyítással. Ezzel egész finom részleteket is szemügyre vehet és könnyeben meg tudja ítélni az elváltozás jellegét. A melanómák pontos stádiummeghatározásához szövettani valamint egyéb műszeres vizsgálatokra van szükség. A szövettani vizsgálat a kimetszett bőrdarabból történik, melynek során patológus állapítja meg a primer daganat kiterjedését, vagyis azt hogy milyen mélyen penetrálta a bőr szöveteit. Több stádiumbeosztás is ismert így például a Clark-féle beosztás.
 
(Forrás: wikipedia)