Mintegy 1,2 milliárd forintból újították fel a fővárosi Heim Pál Gyermekkórház hat telephelyének kilenc épületét – közölte Nagy Anikó, az intézmény főigazgató főorvosa hétfőn Budapesten. A sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta: a kormánynak is köszönhetően az egészségügyi ágazat többletforrásokkal gazdálkodhat.
 
Nagy Anikó kiemelte, az elmúlt 35 év egyik legnagyobb gyermek-egészségügyi fejlesztése fejeződött be, hiszen minden épületükben korszerűsítették például a szigetelést, kicserélték a nyílászárókat, sőt van, ahol napelemeket és hőszivattyút is beszereltek.
 
Hozzátette, hogy az uniós forrás teljes kerete meghaladja a kétmilliárd forintot, így – mintegy 1,2 milliárd forintból – egészségügyi eszközöket is vásárolnak a kórházba.
 


 
Rétvári Bence azt mondta: az utóbbi években mintegy ötmilliárd forintot költött az állam a gyermekegészségügy fejlesztésére, és a mostani energetikai korszerűsítés, amely “új ruhába öltöztette” a kórház épületeit, ezt az összeget egészíti ki.
 
A mostani munkálatokat kevesebb mint egy év alatt fejezték be – tette hozzá. Az államtitkár példaértékűnek nevezte, hogy a kormány az elmúlt időszakban mintegy 500 milliárd forintot költött az egészségügy fejlesztésére.
 
“Most már az egészségügy teljes területén elmondhatjuk, hogy (…) míg korábban 2,3 százalékos mértékben a forráskivonás volt jellemző az egészségügyre, az utóbbi években ez a szaldó – szerencsére – pozitívba fordult, és forrástöbblettel számolhat az ágazat” – tette hozzá.
(Mti)
 
Video (forrás: Magyarország kormányának YouTube csatornája)