Táplálkozási szakértők eddig is számos alkalommal hívták fel a figyelmet arra, hogy egyes élelmiszerek, így például az édesített üdítőitalok jelentős veszélyt jelenthetnek egészségünkre. A szakértői véleményeket többnyire tudományos kutatások is alátámasztják, az egyik friss tanulmányt a Journal of the American College of Cardiology publikálta, amely szerint ezek a termékek – akár cukrot vagy szacharózt, de különösen ha fruktózt tartalmaznak – nem csupán az elhízásért, de a szívbetegségekért és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért is felelősek.
 
Soha ennyire részletesen nem kerültek még egy kutatás fókuszába a cukros üdítők, mint most. A Journal of the American College of Cardiology az édesítők közül is leginkább a fruktózra koncentrált. A kutatásból ugyanis kiderült, hogy a túlzott fruktóz fogyasztás rengeteg betegség kiváltója lehet.
 
A tanulmány eredményei szerint, ha naponta vagy kétnaponta fogyasztunk gyümölcslevet és/vagy édesített üdítőt, az 26 százalékkal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és 35 százalékkal nő a szívbetegség vagy a szívroham esélye is. Az elhízásért már korábban is felelőssé tették a cukros üdítőitalok túlzott mértékű fogyasztását.
 
„Mi, emberek eredendően nem fogyasztunk tiszta fruktózt. A fő fruktóz forrást a gyümölcslevek, édesített üdítők jelentik. Ezeknek az italoknak a fogyasztását sürgősen csökkentenünk kell, különben egészségügyi katasztrófa elé nézünk” – állítja Frank Hu, a Harvard Egyetem professzora, a kutatás vezetője.