Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) jelentése szerint nyolc országban van már kiterjedt influenzajárvány – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szombaton az MTI-vel.
 
Mint felidézték: Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi összegzése szerint alacsony az influenza aktivitása. Az év második hetében 8 450 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
 
Ugyanakkor az ECDC és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentésében azt állapította meg, hogy fokozódik az influenza aktivitása Európában. Az ECDC-nek nyolc ország – Norvégia, Svédország, Finnország, Írország, Hollandia, Portugália, Görögország, valamint a szomszédos Szlovénia – számolt be földrajzilag kiterjedt influenza járványról.
 
Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek légúti mintáiból döntően az Influenza A(H1N1) vírust mutatták ki. Ez a típus inkább a fiatalabbakra, egyébként egészséges felnőttekre veszélyesebb. A szintén megfigyelt A(H3N2) altípusú influenzavírus jellemzően az időseknél okoz súlyos szövődményeket – írta az ÁNTSZ.