Minden évelején különösen fontos, hogy a szülők tisztán lássanak rövid – és hosszú távú pénzügyi helyzetükkel, céljaikkal kapcsolatban. A tudatos pénzügyi tervezés mellett azonban kiemelt jelentőségű, hogy beavassák a család fiatalabb tagjait is az anyagi jellegű kérdésekbe, sőt, évről évre hozzásegítsék őket, hogy minél ügyesebben igazodjanak el nem csak a család, hanem saját kiadásaik terén is.
 
2016-ra nézve kifejezetten jó hír, hogy a pénzügyi szakértők szerint akár 4,2 százalékos bruttó keresetnövekedéssel is számolhatunk az idén, ezért is lesz különösen fontos a családoknak tudatos pénzügyi döntéseket hozni. A családon belül érdemes a gyerekkel is átbeszélni, hogy mire költi a család az esetleges többlet jövedelmet, és hogy mire érdemes figyelni a megtakarított pénzzel kapcsolatban.
 
A gyerekek évről évre fogékonyabbak arra, hogy rálássanak a családot érintő fontos ügyekre, így az anyagiakkal kapcsolatos dolgokra is. Az ezzel kapcsolatos kérdések, alapfogalmak megértésében pedig akár mesék is segíthetik őket. Jó példa a tücsök és a hangya klasszikus története, vagy a K&H támogatásával készült Ez kész! Pénz című 30 részből álló rajzfilmsorozat, ami a gyerekek nyelvén, informatív módon mutatja be a pénz működését és a gazdaságban betöltött szerepét.