A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint az egészségügy helyzete annyira válságos, hogy amiatt már szó szerint emberéletek forognak kockán – mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Erőss Gábor, a párt elnökségi tagja.
 
A VIII. kerületi önkormányzati képviselő a helyzetet értékelve arról beszélt, hogy folytatódik a pénzkivonás az egészségügyből, a betegeknek pedig egyre többet kell saját zsebből fizetniük. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a hálapénzről van szó, ugyanis több ellátáshoz csak fizetős módon lehet hozzájutni és a gyógyszerekre is egyre többet kell költeni.
 
Az évi több ezer elkerülhető halálesetről beszélő politikus példaként említette, hogy a közelmúltban csak 33 perc után ért ki a mentő Budapest belvárosába egy, a földön fekvő beteghez.
 
Erőss Gábor a problémák közé sorolta az orvosok elvándorlása miatt kialakult szakemberhiányt. Hozzátette, hogy a hiányozó egészségügyi szakemberek és diagnosztikai berendezések miatt esetenként hónapokat kell várni egy-egy vizsgálatra, ez idő alatt pedig egy daganatos betegnél már halálhoz vezető áttétek alakulhatnak ki.
 
Azt is kijelentette, hogy nincs elég mentő, a vidéki háziorvosi praxisok közül pedig egyre több marad betöltetlen.